• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V krátkom slede pokračuje bratislavská „bublina“, v ktorej sa hrajú zápasy B-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Už v sobotu 28. novembra o 19.00 h čaká basketbalistov Slovenska ďalší súper - Luxembursko. Kým zverenci trénera Žana Tabaka hrajú o udržanie prvého miesta, tak ich rivala čaká boj o zachovanie nádeje na postup.

Situácia sa po štvrtkových dueloch v našej skupine vyjasnila, tri družstvá, vrátane Slovenska, majú rovnakú bilanciu - 2 výhry a 1 prehra. Luxembursko na plný bodový zásah stále čaká, v sobotu večer mu tak pôjde o udržanie teoretickej nádeje na účasť v ďalšej fáze. Do kvalifikácie sa dostanú prvé dva tímy v skupine. Slováci sa už s týmto súperom v predkvalifikácii MS 2023 stretli, vo februári ho zdolali po tuhom boji 73:65.

„Myslím si, že by mali hrať v rovnakej zostave, ako tomu bolo v prvom zápase s nimi. Videli sme v prvom domácom zápase s nimi, že to nebolo nič jednoduché. Bude to rýchly basketbal. Na prípravu je málo času, ale oba tímy sú na tom rovnako. Treba zachytiť úvod, v prvom meraní síl sa nám to veľmi nepodarilo a museli sme sa dostávať do zápasu. Majú naturalizovaného Američana, ktorého je potrebné zastaviť a tiež ich rýchlu hru,“ povedal pred zápasom asistent trénera Michal Madzin.

Reprezentačný tím má vďaka „bubline“ výhodu domáceho prostredia, aj keď sú v zápise hosťujúcim družstvom. Prvý krok na ceste za priblížením sa k postupu zverenci trénera Žana Tabaka zvládli, Kosovu uštedrili po výsledku 91:67 prvú prehru v skupine. Zároveň to bolo najjasnejšie víťazstvo zo všetkých doterajších zápasov v B-skupine a ako bonus, sa usadili na čele tabuľky.

luxembursko preview bublina 2

„Všetci sme už zvyknutí na halu Interu. Každý rok a každé leto sme tu. Myslím si, že to určite pomôže, ale určite to nemôžeme brať ako samozrejmosť. Či sme doma, alebo vonku, tak musíme hrať stopercentne,“ myslí si reprezentačný rozohrávač Mário Ihring.

Luxembursko je nepríjemným súperom, o čom sa mohla presvedčiť naposledy obrana Islandu. Takmer tri štvrtiny dokázali s nimi hrať vyrovnanú partiu, no napokon po výsledku 76:90 zaknihovali tretiu prehru v rade. Jasným lídrom družstva je naturalizovaný Američan Clancy Rugg, ktorý je bodovým lídrom celej európskej časti predkvalifikácie.

luxembursko bublina preview 1

„Na doskoku a bodovo sa presadzuje najvýraznejšie, ale obvodoví hráči sú tiež nebezpeční. Nie je to o jednom hráčovi, to platí však o každom družstve,“ vyjadril sa na jeho adresu Madzin. Ku kľúčovým hráčom patrí aj Oliver Vujakovic a Alex Laurent. Celkovo má však Luxembursko len štyroch profesionálnych hráčov.

„Na tejto úrovni je len extrémne malý priestor na chyby. Keď hráte dve minúty zle, tak môže byť pokojne po zápase. Základným našim cieľom je hrať rýchlo. Celkovo sme nízke družstvo, naše šance pod košom sú tak limitované, preto musíme nájsť iné varianty na skórovanie. Treba využívať možnosti rýchleho protiútoku a skórovať z nich čo najviac bodov. V defenzíve musíme byť aktívni, aby sme nútili súpera k stratám,“ uviedol reprezentačný tréner Luxemburska Ken Diederich.

luxembursko preview bublina 4

Slovenskí basketbalisti tak majú jasné úlohy - vyvarovať sa chybám z predchádzajúceho merania síl a nadviazať na vynikajúci vstup do duelu s Kosovom. „Musíme to potvrdiť a opäť začať veľmi dobre - koncentrovane a hrať celý zápas. Netreba nič vymýšľať, treba sa vyvarovať chybám,“ myslí si krídelník nášho výberu Jaroslav Musil.

 

Program B-skupiny predkvalifikácie MS 2023 (Eurovia aréna/Bratislava):

sobota 28. novembra:

Island - Kosovo (16.00 h) - štatistický prenos a video prenos: Huste.skYoutube

Luxembursko - SLOVENSKO (19.00 h) - štatistický prenos a video prenos: Huste.sk a Youtube

 

  Tabuľka B-skupiny predkvalifikácie MS 2023:
Poz.   Z V-P Skóre B
1. Slovensko 3 2-1 238:215 5
2. Island 3 2-1 251:230 5
3. Kosovo 3 2-1 231:249 5
4. Luxembursko 3 0-3 221:247

3

Foto: Lukáš Droppan