Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Slovenskú reprezentáciu čaká v lete zrejme doteraz najdôležitejšia séria stretnutí. Úspech, prípadný neúspech v predkvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2021 totiž rozhodne o tom, či nastupujúca generácia bude mať v najbližšom období možnosť medzinárodnej konfrontácie. Ako to vyzerá s budúcnosťou národného výberu, kto proti nám bude stáť, to sme snažili zmapovať v našej veľkej téme spolu s asistentom reprezentačného trénera Petrom Tordom.

Výber hráčov

Je zrejmé a evidentné, že v najbližšom období čaká reprezentáciu výrazné omladenie. Na miesta sa tlačia hráči pôsobiaci za slovenskými hranicami, respektíve za oceánom. Aj v rámci Slovenskej basketbalovej ligy však dozrievajú viacerí jednotlivci, ktorí sa môžu stať kľúčovými osobnosťami v tíme. V rámci mapovania sme rozdelili hráčov do troch kategórií podľa postov (rozohrávač, krídelník pivot) a následne podľa ich doterajších skúseností s mužskou reprezentáciou. Národný výber sa môže ešte prípadne pred letom posilniť, v hre zostáva možnosť naturalizovania kvalitného legionára.

 

Rozohrávači

Nové tváre – Matej Majerčák (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Vladimír Nemčok (RheinStars Kolín/Nem.), Alex Ondruš (Simpson University CA/USA), Martin Danielič (MBK Handlová)

Talentovaného a ešte stále len 19-ročného rozohrávača Spišskej Novej Vsi brzdia v kariére jeho zranenia, preto má v aktuálnom ročníku ďaleko od svojich čísel z predchádzajúcich rokov. V jeho prospech hovorí mladý vek a tiež fakt, že priestor na zlepšenie je. Za oceán sa rozhodol odísť odchovanec Interu Alex Ondruš. V prvom roku zatiaľ dostáva priestor iba sporadicky. Najzaujímavejším menom v tejto kategórii je Vladimír Nemčok. Dvadsaťtriročný playmaker hral do sezóny 2017/2018 v druhej divízii NCAA, následne načal profesionálnu kariéru v španielskom Alicante. V decembri 2018 zamieril do tretej najvyššej nemeckej súťaže, v Kolíne má priemer 11,2 bodu, 4,3 doskoku a 7,3 asistencie.

 

So skúsenosťami – Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Oliver Tot (PP & TV Raj Žilina), Dalibor Hlivák (MBK Rieker Com-Therm Komárno) Mário Ihring (KK Vrijednosnice Osijek/Chor.)

Krajčovič sa od svojho príchodu do Levíc postupne vypracoval na prvého rozohrávača tímu. Poradil si s náročnou konkurenciou, zapracoval na svojej hernej a mentálnej stránke a odmenou bolo, že zastáva post kapitána družstva. Evidentný progres zaznamenal aj Oliver Tot. Po nízkej minutáži na univerzite, dostal veľkorysý priestor v tíme trénera Ivana Kurillu. Zodpovednosti sa nezľakol, svedčia o tom aj jeho čísla. Veľkou devízou u neho je, že je pre svoju postavu využiteľný na viacerých postoch. V prípade Hliváka sa dá hovoriť z pohľadu štatistík o poklese. Treba však povedať, že prišiel do konkurenčnejšieho prostredia a v Komárne nezastáva post lídra, ako tomu bolo v Karlovke. Správny kariérny krok urobil Ihring, v Osijeku dostal potrebné minúty na realizáciu. Tie mu môžu pomôcť v ďalšom basketbalovom rozvoji. Pre reprezentačné potreby by bolo dobré zamyslieť sa nad jeho aktuálnym trestom.

repre tema3

„Veteráni“ – Milan Žiak (BK Levickí Patrioti), Andre Jones (Leonis Rím/Tal.)

Rozohrávač Patriotov ziskom majstrovského titulu upustili z pozície lídra, čo však neznamená, že by nemohol tímu svojimi skúsenosťami pomôcť. Otázne je, či bude ochotný obetovať leto na úkor svojej rodiny. Bývalý hráč Prievidze je podľa všetkého kandidátom č. 1 na post naturalizovaného Slováka. Jones je v tejto sezóne súčasťou druhej najvyššej talianskej ligy, v rámci ročníka prestúpil do Leonisu Rím. V novom pôsobisku má zatiaľ pôsobivé priemery – 22,1 bodu, 3,9 doskoku a 3,0 asistencie. Ich výhodou je, že môžu hrať na pozícii „dvojky“, respektíve „trojky“.

 

Pohľad Petra Tordu: „Po rozhovoroch s hlavným trénerom a oboznámením sa s jeho filozofiou, je jasné, že budeme musieť viac-menej rátať s Vami spomenutými rozohrávačmi. Všetci z nich dostávali od predchádzajúceho trénera Rudeža dostatok príležitostí a teraz je ten správny čas, aby ich dokázali využiť. V podstate všetci rozohrávači odohrali predchádzajúce tri kvalifikácie a vedia, čo ich čaká na medzinárodnom fóre a čo od nich očakávame my ako tréneri. V hre je aj naturalizácia hráča na tento post, nakoľko trénerova filozofia je hra s dvoma rozohrávačmi na ihrisku počas zápasu.“

 

Krídelníci

Nové tváre – David Abrhám (BK Inter Bratislava), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Jakub Merešš, Róbert Rožánek (obaja PP & TV Raj Žilina), Marek Doležaj (Syracuse University/USA), Dávid Javorský (Florida State College at Jacksonville/USA), Juraj Páleník (BCM Orli Prostějov/ČR), Lukáš Vilkovký (Purdue University Northwest/USA), Adam Antoni (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves)

Na tomto poste môže prísť k najvýraznejšej obmene a omladeniu. Začneme hráčom Interu, ktorý dlho zastával post deviateho/desiateho hráča na súpiske. S príchodom trénera Nagliča však prišla väčšia dôvera v jeho schopnosti, čo sa odzrkadlilo na minutáži a štatistikách. Priestor v nabitom kádri Levíc pravidelne dostáva Bachan, čo je určite dobrá správa. Evidentný herný a číselný progres urobila dvojica Žilinčanov, ktorá stojí za obrodením „bielo-červených“. V nabitej konkurencii v Syracuse má Doležaj svoje stabilné miesto, netreba zabúdať pri tom na jeho schopnosť zastávať viac postov. Spolu s Ihringom je aj on v treste, preto by bola veľká škoda, ak by náhodou nemohli pomôcť v reprezentácii. Veľkou nádejou do budúcnosti sú aktuálne výkony Dávida Javorského na Florida State College a Juraja Páleníka v Prostějove. Z krídiel máme v druhej divízii NCAA Lukáš Vilkovského, na Purdue robí zatiaľ postupné kroky.

 

So skúsenosťami – Kyle Kuric (FC Barcelona Lassa/Šp.), Jaroslav Musil (Barletta Basket/Tal.)

Nespochybniteľné kvality naturalizované Slováka priniesli premiérové ocenenie Basketbalista roka a tiež lukratívne miesto v Barcelone. Tam na neho čakala enormná porcia zápasov, preto jeho účasť v predkvalifikácii je z tohto pohľadu vylúčená. Musil sa prvýkrát v kariére rozhodol okúsiť zahraničie, momentálne je súčasťou štvrtej talianskej ligy, konkrétne klubu Barletta Basket. V jeho prospech hovoria síce vysoké priemery, ale otáznik visí nad úrovňou súťaže.

repre tema2

„Veteráni“ – Tomáš Mrviš (BK Inter Bratislava), Stanislav Baldovský (Iskra Svit), Richard Körner, Marek Jašš (obaja BC Prievidza)

Všetci štyria menovaní majú za sebou mnoho reprezentačných cyklov. Vo svojich kluboch majú pevné postavenie, svoje si dokážu odohrať a ich kluby patria ku slovenskej špičke. Najpozoruhodnejší progres urobil Baldovský vo Svite, pod Tatrami má evidentnú dôveru trénera, čo sa prejavuje aj na jeho hernom sebavedomí.

 

Pohľad Petra Tordu: „Už teraz máme predstavu, kto by mohol na tomto poste hrať počas nadchádzajúcej kvalifikácie, aj smerom k ospravedlneniam jednotlivých hráčov. Momentálne je tento post najviac problémový v slovenskom basketbale. Tak, ako ste povedali, sú tu mladí hráči, ktorí by v budúcnosti mohli byť platnými hráči na túto pozíciu, ale k tomu je potrebný kvalitný tréningový proces, dôvera trénera a s tým spojená zápasová prax a v neposlednom rade, ambície hráča a chuť obetovať leto drine alebo v tomto prípade reprezentácii.“

 

Pivoti

Nové tváre – Michal Čekovský, Jakub Petráš (MBK Handlová), Viktor Juríček (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.), Matej Drgon (University of North Colorado/USA), Tomáš Pavelka (Valencia Basket/Šp.), Matúš Sedlák (Alba Berlín/Nem.), Milan Szabó (Cochise College/USA), Maroš Zelizňák (Jacksonville State University/USA), Samuel Kincel (1. BK Michalovce/KB Slávia TU Košice), Norbert Janíček (Utah State University/USA)

Kým na ostatných postoch nie je výber taký pestrý, tak pod košom si Slovensko do budúcna môže vybrať z veľkého množstva zástupcov. Handlovská dvojica zvláda prechod medzi profesionálov na jednotku, na Hornej Nitre majú veľkú možnosť na získavanie skúseností, keďže patria k členom základnej päťky. Po zdravotných peripetiách je Juríček konečne pravidelnou súčasťou Spišiakov, podľa očakávania patrí k oporám tímu. Ako kométa vystrelil v Španielsku Vladimír Brodziansky, mladík však stále sníva aj o NBA. Dvojica Drgon a Zelizňák sa zatiaľ v americkom univerzitnom systéme iba oťukáva. Szabó dostáva v Cochise solídny priestor, ide však o školu nižšej úrovne. Vo Valencii si Pavelka vyslúžil dlhodobý kontrakt, zatiaľ z toho je veľmi dobrá minutáž a štatistiky v B-tíme. Súčasťou Alby Berlín je od tejto sezóny ešte stále len 16-ročný Sedlák, už si však stihol zahrať v B-tíme a zúčastniť sa prestížneho turnaja Adidas Next Gen. V Michalovciach vyrastá zo Samuela Kincela ďalšia nádej slovenského basketbalu. Dlhšiu dobu je za oceánom Norbert Janíček, jeho progres zastavilo vážnejšie zranenie.

 

So skúsenosťami – Michael Fusek (BK Inter Bratislava), Boris Bojanovský (BK Levickí Patrioti)

Pre Fuseka to môže byť na Interi prelomová sezóna. Väčšia konkurencia mu totiž evidentne prospela, vidieť to na jeho čoraz lepších výkonoch na palubovke. Na oporu sa u Patriotov vypracoval Boris Bojanovský. Stal sa členom základnej päťky a od začiatku profesionálnej kariéry urazil už veľký kus cesty.

„Veteráni“ – Michal Baťka (BK Inter Bratislava), Pavol Lošonský, Peter Sedmák (obaja Královští Sokoli Hradec Králové/ČR)

Táto trojica má nespochybniteľné kvality. Baťka je dlhodobo jeden z najlepších hráčov Slovenskej basketbalovej ligy. Lošonský a Sedmák patria tiež k špičke. V tejto sezóne hrajú v neďalekom Česku, kde pomáhajú nováčikovi najvyššej súťaže. Výsledkovo sa im síce nedarí podľa predstáv, ale pohľad na štatistiky je z ich pohľadu určite príjemný. Toto trio už má svoj rodinný život, preto sa natíska otázka, či budú ochotní obetovať celé leto pre reprezentačné povinnosti.

 

Pohľad Petra Tordu: „Myslím si, že s touto pozíciou nebudeme mať do budúcnosti problém, množstvo hráčov v zahraničí v dobrých programoch, hráči, ktorí prešli americkým univerzitným systémom. Je len na nich, ako sa budú ďalej rozvíjať a pracovať na sebe. Ako som už povedal, toto je jedna z pozícií, o ktoré sa nemusíme obávať aj pri odchode starších hráčov.“

 

Predkvalifikácia ME 2021

Slováci sa predstavili v nej už v prvom kole, v A-skupine obsadili v konkurencii Švajčiarska a Macedónska posledné miesto s bilanciou jedného víťazstva a piatich prehier. Teraz je tu druhá šanca, v F-skupine v rámci tretieho kola si zmerajú sily s Cyprom a Rumunskom. Ďalej ide iba víťaz skupiny, pre ostatných to bude na dlhú dobu posledná možnosť medzinárodnej konfrontácie. V hre je teda veľa.

Známe sú už ďalšie podrobnosti, 1. júla sa začína v Bratislave oficiálna časť prípravy. Obe kvalifikačné stretnutia sa odohrajú v rovnakom meste. V rámci prípravy čakajú Slovensko prípravné zápasy proti Kosovu (20. a 21. júla) a následne turnaj v Portugalsku (26. – 28. júla).

 

Program Slovenska v treťom kole predkvalifikácie ME 2021:

3. augusta o 18.00 h: Slovensko – Cyprus (Bratislava, Hant aréna)

10. augusta: Rumunsko – Slovensko

14. augusta: Cyprus – Slovensko

21. augusta o 18.00 h: Slovensko – Rumunsko (Bratislava, Hant aréna)

 

Naši súperi

Cyprus

Malá basketbalová krajina, ktorá zatiaľ čaká na svoj prvý výraznejší úspech. V rámci Európy patrí na najnižšie miesta, v rebríčku FIBA im patrí aktuálne 93. miesto (42. v rámci Európy). Na majstrovstvách Európy sa zatiaľ nepredstavila, vyše 20 rokov však kraľuje Turnaju malých európskych krajín. V prvom kole predkvalifikácie zaznamenala v C-skupine v konkurencii Portugalska a Luxemburska zhodne 2 výhry a prehry. V druhom kole však proti Rakúsku a Veľkej Británii neuhrala ani jedno víťazstvo. Ku kľúčovým postávam tímu patrí naturalizovaný americký krídelník Tyrell Biggs, respektíve jeho „krajan“ Anthony King. Drvivá väčšina národného tímu hrá v tamojšej lige.

Rumunsko

Náš druhý súper má za sebou oveľa výraznejšiu basketbalovú stopu. V roku 1952 si zahral dokonca na olympiáde, na majstrovstvách Európy sa predstavil celkovo 18-krát. Rumuni boli súčasťou európskeho šampionátu aj v roku 2017, kde však obsadili predposledné 23. miesto. Miestenku mali na základe toho, že turnaj spoluorganizovali. Odvtedy prišiel pád do nižších poschodí, v rebríčku FIBA sú na 61. mieste (32. v rámci Európy). Čo sa týka výsledkov v predkvalifikácii, v druhom kole obsadili v C-skupine druhú priečku s bilanciou 3 výhier a 1 prehry. Na ich úkor postúpili na základe lepších vzájomných zápasov Macedónci. Aj v rumunskom výbere možno nájsť naturalizovaných hráčov, konkrétne amerického rozohrávača Giordana Watsona. Oporou reprezentačného výberu je pivot Emanuel Cate, ktorý hrá najvyššiu španielsku súťaž.

 

Pohľad Petra Tordu: „Tak, ako ste povedali, hráme o veľa. Ja, ako tréner zodpovedný za skauting súperov, som videl všetky dostupné zápasy oboch družstiev a spolu s trénerom sme sa o nich aj rozprávali. Obe družstvá sú rozdielne, hrajú iným štýlom. Cyprus je špecifické družstvo s množstvom striel z perimetra a hrou hore-dole. Rumunsko sa spolieha na kvalitného rozohrávača s kvalitnými pivotmi. Nerád by som dopredu hovoril, čo a ako chceme robiť, ako budem hrať. Máme filozofiu, ktorej sa chceme držať. Každopádne, treba rešpektovať silu súperov a dôkladne sa na nich pripraviť. Obaja sú v rovnakej situácii ako my a sú si vedomí toho, že v prípade neúspechu, budú na dlhšiu dobu basketbalovo izolovaní.“

Realizačný tím

Realizačný tím mužskej reprezentácie prešiel medzi kvalifikačnými cyklami niekoľkými zmenami. Hlavným koučom sa stal Chorvát Žan Tabak, vo funkcii nahradil svojho krajana Ivana Rudeža. „Čo sa mi veľmi páči na tíme, je nová generácia hráčov a hlavne oni boli dôležitým aspektom, prečo som sa rozhodol prijať ponuku. Skúsení hráči, doplnení o tých z mladšej generácie, nám umožnia v najbližších rokoch zabojovať o účasť na šampionátoch. S reprezentačným tímom mám dve ciele. Prvý je v auguste, kde chceme vyhrať zápasy a postúpiť do ďalšej fázy. Druhý cieľ je dlhodobý, a to zlepšiť mladých hráčov na Slovensku,“ povedal Tabak pri svojom menovaní.

Miesto prvého asistenta trénera zatiaľ nie je obsadené, zastávať by ho však mal zahraničný odborník. Pri tíme pokračuje Peter Torda, s ktorým Tabak už dlhšiu dobu komunikuje. „Som veľmi rád, že som dostal ponuku spolupracovať so Žanom. Podľa rozhovorov s ním bude mojou úlohou príprava skautingov súperov a individuálna práca s hráčmi podľa pokynov trénera. Priznám sa, že som veľmi zvedavý na to, čo Žan prinesie do tréningového procesu, ako bude prebiehať celá príprava. Predpokladám, že tu bude spojených množstvo trénerských filozofií od NBA cez Euroligu. Veľmi sa teším na túto spoluprácu a verím, že bude úspešná pre slovenský basketbal,“ prezradil asistent k náplni práce. Kondičným trénerom zostáva Jakub Chudý, lekárom Richard Demovič a vedúcim družstva sa stal Miroslav Páleník.

Foto: Lukáš Droppan