Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Nový kouč slovenskej reprezentácie Žan Tabak pokračuje v osobných návštevách zápasov, ktorých súčasťou sú potenciálni členovia národného tímu. Chorvátsky kormidelník navštívil semifinálový duel Svitáv s Děčínom. V domácom družstve pôsobí už tretiu sezónu 32-ročný playmaker Roman Marko.

Pre skúseného rozohrávača sa Česko stalo druhým domovom, súčasťou najvyššej súťaže je od sezóny 2005/2006. Za ten čas sa stihol vypracovať na rešpektovaného a mimoriadne kvalitného tvorcu hry, ktorý patrí k ligovej špičke. Aktuálne bojuje so svojim družstvom o finále, v semifinálovej sérii s Děčínom je momentálne stav vyrovnaný – 2:2. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa prišiel na neho Tabak osobne pozrieť. Marko sa naposledy predstavil v reprezentácii v roku 2013, kedy bojoval s družstvom o postup na majstrovstvá Európy. Aj vďaka jeho skúsenostiam a štatistikám v aktuálnom ročníku – priemer 11,7 bodu, 4,4 doskoku, 7,4 asistencie a 1,2 zisku na zápas, prišiel zo strany Tabaka pokus o jeho návrat do národného tímu.

„Neviem, čo trénerovi poviem, ale prišiel sa pozrieť, tak asi pokecáme. Nie, nič sa nezmenilo, už nebudem reprezentovať. Dôvodom je môj osobný život, kedy by som chcel leto medzi sezónami tráviť doma,“ povedal Marko bezprostredne po prvom semifinálovom zápase.

Slovákov čaká v lete predkvalifikácia ME 2021, zápasy s Cyprom a Rumunskom rozhodnú o tom, či sa na dlhšiu dobu reprezentácia zapojí do bojov o veľké turnaje alebo nie. „So všetkými, ktorí sú dostupní, sa teraz snažím stretávať. Mojou úlohou ako trénera je, aby som sa pokúsil hovoriť s každým, kto pripadá do úvahy. Ako kouč by som chcel mať k dispozícii všetkých najlepších hráčov a Marka považujem za jedného z najlepších. Preto stojí za to s ním sa porozprávať, aby mohol prehodnotiť svoj postoj. Chcel by mu všetko povedať priamo, pretože tak som bol zvyknutý vždy jednať,“ cituje Tabaka portál nbl.cz.

To, či sa mu podarilo prehovoriť Marka na návrat, sa dozvieme pravdepodobne v dohľadnej budúcnosti.

Foto: basketbalsvitavy.cz