Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Slovenskej reprezentácii v 3x3 basketbale sa nepodarilo postúpiť na majstrovstvá Európy v maďarskom Debrecíne, na kvalifikačnom turnaji v lotyšskej Rige skončilo družstvo už v skupinovej fáze.

Kvarteto slovenských reprezentantov Adam Antoni, Ondrej Haviar, Andrej Kuffa a Michal Podhorský pri tom nebolo ďaleko od vytúženej miestenky na európsky šampionát. Účinkovanie na turnaji odštartovalo víťazstvom 13:11 nad Izraelom. Potom však prišla nešťastná prehra 17:19 s Talianskom, ktorá bola v konečnom meraní rozhodujúca. Nič nezmenila ani dominantná výhra 21:9 nad Maltou, keďže Taliani následne prehrali s Izraelom 16:19. Naši basketbalisti, Taliansko a Izrael mali totiž rovnakú bilanciu (2 výhry a 1 prehra), na rad tak prišiel vyšší priemer bodov v zápasoch, pri ktorom bolo jasné, že ďalej pôjde Taliansko (rozdiel troch bodov).

„V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť usporiadateľov. Lotyši pripravili skvelý turnaj, v parádnom prostredí a vo výbornej atmosfére. Čo sa týka nášho účinkovania, určite sme nesklamali, ale ani neprekročili svoj tieň. Mrzí to, ale ani ten postup zo skupiny by ešte neznamenal úspech. V nadstavbe, kde sa stretli víťazi skupín, by sme narazili na veľmi dobre hrajúce družstvá - domácich Lotyšov a Poliakov,“ podelil sa o dojmy z kvalifikácie člen slovenského výberu Ondrej Haviar.

Ako je na tom podľa neho slovenská reprezentácia v 3x3 basketbale v porovnaní s ostatnými krajinami? Čo tomu chýba? „Je toho veľa. Tie najlepšie krajiny sveta či Európy sú ďaleko pred nami. Národný tím by mal mať širšiu hráčsku základňu, dlhodobejšie spolu trénovať a odohrať viacej ťažkých zápasov. Hlavne nám chýba častejšia medzinárodná konfrontácia a viac ťažkých zápasov. Prídeme na turnaj, ako bol tento a zápas a pol sa len rozkukávame. Až potom začneme hrať svoju hru,“ odpovedal Haviar.

Foto: Alex Puskins