• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Cesta slovenských basketbalistov do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 sa skomplikovala, v druhom zápase predkvalifikácie nezachytili na pôde Rumunska zverenci trénera Žana Tabaka úvod, čo ich obralo o nádej na víťazstvo. Prehra o 17 bodov dostala náš výber do ťažkej pozície pred zostávajúcimi stretnutiami.

Slováci si na účastníka majstrovstiev Európy 2017 pred zápasom verili, ale už prvá štvrtina ich dostala do reality. Veľké množstvo chýb, slabá efektivita v streľbe, to všetko Rumuni naplno využili. Rýchlo sa dostali do pohody a prvú štvrtinu vyhrali 17-bodovým rozdielom. „Dojmy zo zápasu sú rozpačité, nestihli sme úvod a tam sa to celé zvrtlo. Doťahovať na súperovej pôde nie je ľahké, ak si súper urobí na začiatku tak veľký náskok, ako tomu bolo v tomto stretnutí. Mali sme dobre pripravený skauting, na tréningoch sme poctivo pracovali na ich útoku a obrane. Vedeli sme, že budú zo začiatku pressovať, no domáci vstúpili do zápasu koncentrovanejší a s väčšou pohodou ako my,“ uviedol pozápasové dojmy krídelník Jaroslav Musil.

Náš výber sa spamätával po väčšinu prvého polčasu, nepomáhali ani oddychové časy. Zlepšenie prišlo až s prestriedaním a miernou zmenou herného prejavu. S dvojciferným mankom však dlho nevedeli hýbať. „Myslím si, že prvých päť minút stretnutia rozhodlo o výsledku zápasu. Zo začiatku sme sa nevyrovnali intenzitou Rumunov, to bolo kľúčové. Potom sa to už s nami ťahalo do konca. V stretnutí sme od súpera dostali veľa trojok, pri ktorých sme nečakali, že ich tak budú dávať z ťažkých pozícií, za clonami a dva metre za čiarou. Tiež sme stratili veľa lôpt, z rýchlych protiútokov nám dali potom veľa bodov,“ povedal pivot Michael Fusek.

po rumunsko 2

Polčasová prestávka napokon Slovákom pomohla, v tretej štvrtine zapli na vyššie obrátky a v jednej chvíli dokonca stiahli manko na prijateľných desať bodov. Lenže opäť sa vrátili individuálne chyby, Rumunsko sa zase raz rozstrieľalo za tri body a nádej na obrat tak rýchlo zhasla. „Ono je to veľmi ťažké, ak vám súper odskočí na začiatku na desať a viac bodov. Musíme potom vynaložiť veľa síl, aby sme to dobehli a čas sa nám tým pádom kráti. Do poslednej štvrtiny sme išli s 10-bodovým rozdielom, no zase sme mali na začiatku štvrtej časti hluché okno v obrane. Oni dali zopár trojek, ktoré im padali po celý zápas. Dostali sa do tempa a už nebol čas na zvrat. Oni ešte viac pridali, to sa odzrkadľuje na konečnom výsledku,“ zamyslel sa Musil.

Konečná prehra o 17 bodov znamená pre slovenské družstvo komplikácie, z predkvalifikácie totiž ide ďalej iba víťaz skupiny. Na duel v Ploješti však musia rýchlo zabudnúť, keďže už v stredu ich čaká nemenej dôležitý zápas na Cypre. „Ideme na Cyprus, je to úplne iný tím ako Rumuni. Majú oveľa menších hráčov, hrajú basketbal viac z perimetra. Musíme sa na nich úplne inak pripraviť. Myslím si, že je tam veľká šanca vyhrať,“ vyhlásil Fusek. Zverenci trénera Žana Tabaka sa pokúsia urobiť všetko, aby si jednu postupovú miestenku uchmatli práve pre seba. „Prehrali sme o 17 bodov, no na tento zápas už musíme zabudnúť a sústrediť sa na duel na Cypre, kde chceme vyhrať. Ak ich zdoláme, tak máme šancu v poslednom domácom zápase otočiť skóre a postúpiť ďalej. Teraz je však prioritou stredajší zápas na Cypre,“ dodal na záver Musil.

Foto: Fiba.basketball