Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Výkonný výbor Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) schválil na svojom stretnutí menoslov trénerov, ktorí povedú mládežnícke reprezentácie Slovenska. Družstvo do 20 rokov bude viesť Maroš Helmecy, do 18 rokov Karol Wimmer a kategóriu „U16“ zastreší Peter Sestrienka.

V nesúťažných kategóriách, ktoré nemajú majstrovstvá Európy, obsadila SBA troch trénerov. Najmladšiu kategóriu „U13“ bude pripravovať mládežnícky tréner MBA Prievidza Marek Bulík. O rok starších chlapcov povedie kouč Lokomotívy Sereď Jozef Ištok. Záverečnú nesúťažnú kategóriu si zobral na starosť Richard Ďuriš z BSC Bratislava.

Okrem toho SBA zaplnila aj ďalšie tri stoličky, ktoré na budúci rok čaká B-kategória majstrovstiev Európy. Hlavným trénerom tímu do 16 rokov sa stal Peter Sestrienka, aktuálne pôsobiaci v MBA Prievidza. Bývalý kouč mužského BC sa v posledných rokoch angažuje v mládeži, na Hornej Nitre si zahral s mladíkmi v Európskej mládežníckej basketbalovej lige (EYBL). V rámci reprezentácie to bude jeho premiéra.

Kategória do 18 rokov sa bude pripravovať pod dohľadom Karola Wimmera. V súčasnosti šéftréner mládeže v Interi Bratislava sa v rámci reprezentácie posunul o kategóriu vyššie, pred rokom totiž viedol družstvo do 16 rokov. Cieľavedomá práca Wimmera na Pasienkoch sa preukázala na nedávnych majstrovstvách Slovenska, kde pre „žlto-čiernych“ vybojoval titul v kategórii juniori a kadeti, tiež bronz s mladšími žiakmi. Interisti boli počas leta medzi chlapcami najúspešnejším klubom.

Najstarší tím „U20“ si zobral na starosť Maroš Helmecy, pre ktorého to v novej sezóne nebude len premiéra na poste hlavného trénera v BC Prievidza, ale aj pri reprezentácii Slovenska. Bývalý mládežnícky tréner roka doteraz zastával post asistenta trénera, v národných výberoch konkrétne pri družstve do 18 a 20 rokov. Okrem pôsobenia v BC Prievidza, trénuje aj v mládežníckom MBA Prievidza.

Družstvá do 16, 18 a 20 rokov čakajú budúci rok B-kategórie majstrovstiev Európy. Všetky reprezentačné výbery sa počas sezóny budú priebežne stretávať na kempoch, respektíve turnajoch.

 

Prehľad mládežníckych trénerov reprezentácie Slovenska:

„U13“ - Marek Bulík

„U14“ - Jozef Ištok

„U15“ - Richard Ďuriš

„U16“ - Peter Sestrienka

„U18“ - Karol Wimmer

„U20“ - Maroš Helmecy

Foto koláž: Lukáš Droppan