Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Jeden z mála legionárov v reprezentácii Slovenska je Mário Ihring. V lete vymenil 22-ročný rozohrávač našu najvyššiu súťaž za chladný sever Európy, kde sa upísal estónskej Raple. Aká kvalitná je súťaž, ako sa mu tam darí, aj to sme sa snažili zistiť od samotného hráča.

Rodák z Handlovej si priniesol do reprezentácie skvelú formu, po krátkej absencii mal výrazný podiel na víťazstve svojho tímu. Proti Kalevu sa prezentoval 31 bodmi, 6 doskokmi a 8 asistenciami. „Po troch prehrách sa nám podarilo konečne vyhrať. V tých troch stretnutiach som absentoval pre problémy s členkom. Pozitívny návrat do zápasového diania, mal som veľkú chuť. Správne som naladil streleckú formu, hlavné však bolo víťazstvo tímu a fakt, že sa v lige posúvame smerom nahor,“ prezradil na úvod Ihring.

Aj keď má reprezentačný rozohrávač stále ešte len 22 rokov, tak Estónsko je pre neho už štvrtá zahraničná zastávka v jeho kariére. „Je to trošku iné. Sme radi, že môžeme hrať pred fanúšikmi, čo vo väčšine líg ani nie je možné. Sme radi, že môžeme vôbec hrať basketbal, keďže situácia je taká, aká je. Užívam si každý zápas a tréning, snažím sa byť pozitívny. To je hlavné,“ povedal hráč Raply k dojmom z nového pôsobiska.

Pôvodne mal s tímom hrať medzinárodnú ligu, no napokon si musí vystačiť so zápasmi s konkurenčnými družstvami z Estónska. „Žiaľ, rozdelili nám teraz ligu. Mali sme hrať estónsko-lotyšskú ligu, ale kvôli koronavírusu to nie je možné. V play off si zahráme s lotyšskými tímami. V tomto smere je to trochu komplikovanejšie, ale úroveň je tam dobrá. Myslím si, že je to pre mňa dobrý krok,“ vyjadril sa Ihring.

ihring repre bublina 2

Celkovo je však spokojný s tým, že si v týchto časoch našiel angažmán v kvalitnej súťaži a tíme, ktorý si zakladá na mladých hráčoch. „Snažil som sa hľadať zahraničné angažmán, od mladého veku som hral vonku. Vždy bolo mojím cieľom hrať v zahraničí a posúvať sa v kariére ďalej. Som veľmi vďačný za to, že sa niečo našlo v tejto dobe. Už treba len napredovať. Teraz momentálne tímy v ligách stavajú na mladých hráčoch, v Estónsku je to špecifické tým, že v družstvách je veľa mladých Estóncov na súpiskách. Zahraničných basketbalistov možno nájsť v kluboch len dvoch alebo troch. Mne sa páči štýl, ktorý hráme. Ešte sa asi posilníme o skúseného hráča,“ myslí si reprezentačný rozohrávač.

Od nedele odštartoval so svojimi kolegami „bublinu“ v Bratislave, reprezentačné družstvo má za sebou prvé tréningy v Eurovia aréne. „Pre nás je 'bublina' niečo nové, nik z hráčov to ešte nezažil. Všetci sme to mali možnosť vidieť v zámorskej NBA. Myslím si, že každý sa tešil na reprezentáciu, z tohto pohľadu nás čaká zaujímavý a dúfam víťazný pobyt,“ uviedol Ihring a zároveň naznačil potenciálny recept na úspech: „Do každého zápasu ideme na 100 percent zabojovať a nechať tam všetko. To môže hovoriť v náš prospech. Treba si veriť a pomáhať si navzájom.“

Foto: Lukáš Droppan