Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

V B-skupine predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 to bude prvá konfrontácia medzi basketbalistami Kosova a Slovenska (štvrtok 26. novembra o 19.00 h). Zatiaľ čo súper sa môže výrazne priblížiť k postupu do ďalšej fázy, tak pre zverencov trénera Žana Tabaka je to s veľkou pravdepodobnosťou kľúčový duel v bratislavskej „bubline“.

Tabuľkové postavenie totiž hovorí jasnou rečou, Kosovo je po dvoch zápasoch na čele skupiny so stopercentnou bilanciou (výhra 80:78 nad Islandom a 84:80 nad Luxemburskom). Slováci sú tretí s jednou výhrou (73:65 nad Luxemburskom) a jednou prehrou (74:83 s Islandom). Z tohto pohľadu môže byť vzájomný súboj týchto dvoch reprezentácií dôležité. „Čakáme na konečnú zostavu, s ktorou Kosovo príde. Od toho sa asi bude dosť veľa odvíjať. Máme už nejaké predbežné informácie, až po ich potvrdení budeme vedieť viac,“ prezradil asistent reprezentačného trénera Michal Madzin.

Kosovo napokon pricestovalo bez svojich dvoch najväčších hviezd, naturalizovaného amerického krídelníka Shawna Jonesa a ostrieľaného rozohrávača Dardana Berišu. „Z ich predchádzajúcich zápasov je vidieť, že tvorili významnú časť družstva. Na druhej strane, kvalita je aj u ostatných hráčov. Ťažko povedať, ako to bude vplývať na tím Kosova,“ zamyslel sa Madzin.

kosovo preview bublina 2

Zodpovednosť tak bude na pleciach iných, napríklad Drilona Hajriziho alebo Erjona Kastratiho. „Bude to náročný zápas, na medzinárodnom fóre nie sú jednoduché stretnutia. Slovensko je na tom lepšie ako my, ale musíme sa prispôsobiť a prezentovať v čo najlepšom svetle. Čo môžem zaručiť, je naše maximálne nasadenie,“ vyjadril sa tréner Kosova Christos Marmarinos.

Trinástka reprezentantov sa od pondelka pripravuje spolu s ostatnými družstvami v bratislavskej „bubline“, v utorok sa pripojila k výberu trénera Žana Tabaka najväčšia hviezda tímu - Vladimír Brodziansky. Slováci sú kompletní, realizačný tím napokon tesne pred zápasom určí 12 mien, ktoré budú môcť zasiahnuť do zápasu. Naši basketbalisti sa s Kosovom stretli minulý rok v príprave, v oboch prípadoch tohto súpera zdolali (85:79 a 82:65). „Cesta vedie cez náš výkon. Potrebujeme podať maximálny a 100-percentný výkon na oboch stranách palubovky a pracovať ako tím,“ vyhlásil Madzin recept na víťazstvo.

Stretnutie Slovenska s Kosovom odvysiela v priamom prenose RTVS 2.

 

Program B-skupiny predkvalifikácie MS 2023 (Eurovia aréna/Bratislava):

štvrtok 26. novembra:

Island - Luxembursko (16.00 h)

SLOVENSKO - Kosovo (19.00 h) - štatistický prenos a video prenos: Youtube a RTVS 2

 

sobota 28. novembra:

Island - Kosovo (16.00 h)

Luxembursko - SLOVENSKO (19.00 h) - štatistický prenos a video prenos: Youtube

 

  Tabuľka B-skupiny predkvalifikácie MS 2023:
Poz.   Z V-P Skóre B
1. Kosovo 2 2-0 164:158 4
2. Island 2 1-1 161:154 3
3. SLOVENSKO 2 1-1 147:148 3
4. Luxembursko 2 0-2 145:157 2

Foto: fiba.basketball, basketbolli.com