• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Slovenska si dali zraz v nedeľu v Bratislave. Desiatka hráčov spolu s realizačným tímom v pondelok dopoludnia letecky zamierila do Kosova. Dvaja legionári pôsobiaci v Španielsku, Vladimír Brodziansky a Tomáš Pavelka, sa na Balkán presúvajú „po vlastnej osi“. Popoludní dorazili naši reprezentanti do Prištiny a po neskorom obede ich večer čaká prvý tréning v dejisku nasledujúcej „FIBA bubliny“. V nej zabojujú o postup z B-skupiny predkvalifikácie MS 2023. Čo to znamená, čo presne ich čaká a aké sú ich vyhliadky, sme zhrnuli na nasledujúcich riadkoch.

1. ČO JE V HRE?

Svetový šampionát budú v roku 2023 hostiť Indonézia, Japonsko a Filipíny. Cesta naň však pre európske družstvá vedie cez viacstupňovú kvalifikáciu s pomerne komplikovaným kľúčom. Slovensko ako jeden z tímov, ktoré sa neprebojovali do kvalifikácie ME 2021, muselo začať v predkvalifikácii. Z nej postúpia štyri mužstvá (po dve najlepšie z každej skupiny), aby v ďalšej fáze zápolili s ôsmimi družstvami, ktoré neuspejú v kvalifikácii ME. V tretej fáze sa do kvalifikačných bojov zapoja už aj mužstvá, ktoré sa predstavia na EuroBaskete.

Na rozdiel od ženskej reprezentácie, ktorá si pred deviatimi dňami zaistila účasť na júnovom európskom šampionáte, muži teraz nebojujú priamo o miestenku na vrcholnom podujatí, ale vlastne „iba“ o príležitosť o túto miestenku ďalej bojovať a zmerať si sily s kvalitnými súpermi.

2. KTO POSTÚPI?

Z dvoch skupín postupujú po dve najlepšie družstvá. V A-skupine sú už istými postupujúcimi Bielorusko (doterajšia bilancia 4-0) a Portugalsko (3-1). Albánsko (1-3) a domáci Cyprus (0-4) hrajú už v podstate len o česť. V B-skupine je zatiaľ prvý Island (3-1), pred Slovenskom (2-2) a Kosovom (2-2), Luxembursko (1-3) ešte udržiava pri živote aspoň teoretické šance.

DSC 6360

3. KTO NÁM STOJÍ V CESTE?

Predovšetkým Kosovo. Naša reprezentácia stále živí nádej na prvenstvo v B-skupine. Podľa najpravdepodobnejšieho scenára by však musela vyhrať obe stretnutia, pričom Island by potrebovala zdolať o viac ako deväť bodov. Nie je to nemožné.

Podľa konzervatívnejších odhadov by Island už nemal pustiť svoju príležitosť z rúk a o druhom postupujúcom zo skupiny by mala rozhodnúť priama konfrontácia Slovenska s domácim Kosovom. Pôvab i zradnosť podobných predikcií tkvie v tom, že hráči na palubovke ich dokážu postaviť na hlavu. Viac napovie až celkovo piaty hrací deň (prvý v rámci aktuálnej bubliny), teda štvrtok a počas neho zápasy Slovensko – Island a Kosovo – Luxembursko.

4. AKO SME SI ZATIAĽ POČÍNALI?

Vlani 20. februára, keď svet bol ešte „v normále“, sme doma zdolali Luxembursko 73:65. O tri dni nato prišla prehra na Islande 74:83. Dejiskom ďalších stretnutí bola už „FIBA bublina“ v bratislavskej Eurovia Aréne. V nej sme najprv po vynikajúcom výkone 26. novembra deklasovali Kosovo 91:67. Žiaľ, dva dni na to sme po kostrbatom výkone podľahli Luxembursku 73:77. Nebola to ani tak hanba, veď Luxemburčania hrýzli aj predtým a každý súper musel prácne lámať ich odpor, no komplikácia celkom iste áno. Inak by sa nám do záverečných dvoch duelov išlo s bilanciou 3-1 a inak sa do nich ide s bilanciou 2-2. Bez ohľadu na ostatné výsledky by nám v takom prípade iba stačilo nepodľahnúť v poslednom stretnutí domácej reprezentácii o viac než 23 bodov. Ale to už je len teória a realita je kdesi inde… Stalo sa, teraz naši reprezentanti netúžia po ničom inom, než aby odčinili nečakané novembrové zaváhanie a vybojovali si postup.

DSC 6561

5. AKÉ SÚ NAŠE ŠANCE?

Dobré. Ak by sme mali kalkulovať, povieme, že vo štvrtok by nás potešilo zaváhanie Kosova s Luxemburskom a naše víťazstvo nad Islandom. V poslednom zápase proti domácim by potom našim stačila aj prehra o menej ako 23, či možno až 24 bodov. Aj takýto scenár je možný. Oveľa pravdepodobnejšie však je, že o všetkom definitívne rozhodne až sobotný duel Kosovo – Slovensko a že naši v ňom budú potrebovať hocaké víťazstvo. Samozrejme, Balkánci majú výhodu domáceho prostredia, ale vzhľadom na všetky opatrenia a absentujúcu podporu publika by to nemal byť až taký zásadný faktor.

6. KTO ZABOJUJE O POSTUP?

SBA oznámila finálnu nomináciu minulý pondelok. Výbornou správou je, že z nej nikto nevypadol. Zo zdravotných a ani iných dôvodov. Hoci pripravení boli opäť aj traja náhradníci. Cestovať do Prištiny napokon nesmel iba asistent Michal MADZIN, ktorý nedávno prekonal ochorenie covid-19. Vo výbere chorvátskeho trénera Žana TABAKA a jeho španielskeho asistenta Alberta BLANCA VILU tak figuruje nasledujúci tucet basketbalistov: David ABRHÁM, Viktor JURÍČEK, Šimon KRAJČOVIČ (všetci Levice), Michael FUSEK, Richard KÖRNER, Jaroslav MUSIL (všetci Inter), Stanislav BALDOVSKÝ (Svit), Vladimír BRODZIANSKY (Badalona, Šp.), Mário IHRING (Sp. Nová Ves), Matej MAJERČÁK (Prievidza), Tomáš PAVELKA (Valencia, Šp.), Róbert ROŽÁNEK (Lučenec).

7. KEDY SA HRÁ?

Vo štvrtok si zmeriame sily s Islandom už od 16:00. Proti Kosovu vybehne naša reprezentácia na palubovku o 19:00.

DSC 6500

8. KDE SA HRÁ?

Pokiaľ ide o B-skupinu, dejiskom aktuálnej „FIBA bubliny“ je hala Pallati i Rinise dhe Sporteve v kosovskom hlavnom meste Priština. A-skupina si svoj „stan“ rozložila v cyperskej Nikózii.

9. UVIDÍME OBA ZÁPASY?

Dobrou správou je, že obe stretnutia bude vysielať v priamom prenose verejnoprávna RTVS.

10. ČO AK TO VYJDE?

Pre mužskú reprezentáciu by to bol nepochybne úspech. A vlastne pre celý slovenský basketbal. Sľubná hráčska generácia, ktorá preberá v našom národnom tíme pomyselnú pochodeň, by tak mala možnosť pravidelne si merať sily so širšou (v prípade postupu do ďalšej fázy už aj užšou) európskou špičkou. Mala by tiež pred sebou víziu, že aj keby sa jej v náročnej konkurencii nepodarilo postúpiť na šampionát, budúcu kvalifikáciu by už možno nemusela začínať v predkvalifikácii. Prípadný úspech treba tiež vnímať aj z hľadiska propagácie basketbalu, zvyšovania povedomia o našej reprezentácii, lige i jednotlivcoch.

Zdroj: slovakbasket.sk

Foto: Lukáš Droppan