Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Slovenská reprezentácia má za sebou najťažšiu skúšku, postup z prvého kola predkvalifikácie MS 2023 znamená minimálne ďalší zápasový cyklus pre túto generáciu hráčov. Stále sme však na začiatku, pred týmto tímom sú mnohé výzvy. Ako ďalej, o tom sme sa rozprávali s manažérom reprezentácie Michalom Ondrušom, našim prispievateľom Radoslavom Rančíkom a niekdajším lídrom národného tímu Antonom Gavelom.

Tréner - najdôležitejšia téma súčasnosti

Ako blesk z čistého neba prišla informácia o predčasnom konci Žana Tabaka na lavičke Slovenska. Trénerská osobnosť, ktorá rozdelila basketbalovú verejnosť na dve strany, však dotiahla svoju dvojročnú misiu úspešne do konca. Pozdvihla reprezentáciu z toho najhoršieho, preto nebude jednoduché pokračovať v jeho šľapajach. „Pre nás všetkých to bola prekvapujúca správa, ani teraz nie je ľahké prijať túto skutočnosť. Absolútne rozumieme, akceptujeme a rešpektujeme osobné dôvody, ktoré kouč Tabak uviedol pri zdôvodnení svojho konca,“ prezradil manažér mužskej reprezentácie Michal Ondruš.

V tejto chvíli je predčasné hovoriť, či sa vybrať zahraničnou alebo slovenskou cestou. „Je to čerstvé, treba si sadnúť k tejto téme. Veľmi nerád by som dával jednoznačné vyjadrenia, či bude nástupcom Žana Tabaka zahraničný alebo domáci tréner. SBA urobí všetko pre to, aby sa novým trénerom stal človek, ktorý je najvhodnejším kandidátom, bude najviac spĺňať potreby reprezentácie a najviac sa stotožní s družstvom, ktoré má a s cieľmi, ktorý mužský basketbal má. Nevidím žiadny problém v tom, aby trénerom reprezentácie bol kouč, ktorý možno aj má povinnosti na klubovej úrovni. Kvalitný tréner s dostatkom skúseností, nemá problém zvládnuť kombináciu týchto dvoch povinností,“ dodal Ondruš.

DSC 6008

Vedenie SBA v poslednom období ukázalo, že vie, čo robí. „Slovenský tréner by mohol dostať šancu. Máme aj takých ľudí, ktorí by to mohli prebrať. Priorita by mala byť, aby tréner poznal slovenskú ligu, poznal typológiu hráčov. Otázkou je aj to, či tréner, ktorý príde, je schopný skĺbiť klubové povinnosti s reprezentáciou,“ zamyslel sa Radoslav Rančík.

Na tému reprezentačný kouč ešte jedna poznámka, slovenských predkov má ex-tréner New Orleans Pelicans Jeff Bzdelik. V rozhovore pre Lidové Noviny sa vyjadril nasledovne: „Byť súčasťou slovenskej alebo českej reprezentácie by som uvítal, a to na akejkoľvek ponúknutej pozícii.“

image (10)

Úspech? Áno, netreba sa však s tým uspokojiť

Aj napriek postupu „len“ z prvého kola predkvalifikácie MS 2023, si treba uvedomiť, že sme ešte len na začiatku cesty. Zmeny v kvalifikačných cykloch a „štvorročnici“ FIBA, v kombinácii s tým, že mužská reprezentácia nedosiahla na žiaden reálnejší úspech, nás zosunuli k tomu, že sa musíme štverať od dna.

„Je to určite úspech, že sme sa dostali z predkvalifikácie. Tréner Tabak to už určite povedal, že je to pre hlavu niečo iné - posun dopredu. Bude konfrontácia s úplne inými tímami a kvalitnejšími hráčmi, ktorí prídu. Pre všetkých chalanov v reprezentácii to bude obrovská škola, keď si budú môcť zahrať proti veľkým menám a krajinám. Musíme to brať ako úspech, že sme sa z predkvalifikácie dostali a najmä tým, že sme vyhrali v Kosove nad Kosovom, v zápase, v ktorom išlo o všetko. Vie to dať určitý 'boost' do budúcna. Držím palce, aby to napredovalo aj ďalej. Keď hrávala ešte naša generácia, tak sme neboli tiež niekde oveľa vyššie. Nemôžem hovoriť chalanom niečo, čo sme my dokázali, pretože to tak nie je. Musíme mať trochu šťastia a pracovitosti, keďže máme teraz asi dobrú generáciu, ktorá bude pravidelne hrávať vonku. To majú napríklad Česi alebo Poliaci. Nie je to ľahké a nedá sa to očakávať v najbližšej dobe, ale možno táto generácia otvorila oči ďalšej alebo oči mladým basketbalistom, aby videli, že možnosť je. Stačí sa pozrieť na susedov, ako to robia. Nemali by sme si závidieť, ale podporovať každého, kto niečo dosiahne,“ uviedol Anton Gavel.

DSC 6118

Na jeho slová nadviazal Rančík: „Konečne sme si mohli uvedomiť, že sa dá dosiahnuť aj úspešný výsledok. Dlho sa nám v basketbale nedarilo. Chalani to prelomili, vzchopili sa a podarilo sa postúpiť vyššie. Malo by to byť aj veľkou motiváciou pre mladých hráčov. Otvára sa im cesta k meraniam síl so silnejšími súpermi. Je tu šanca, treba pracovať ešte viac, netreba sa uspokojiť s dosiahnutým.“

Prvý krok sme zvládli, preto možno treba zahodiť skromnosť, s ktorou pôjdeme do ďalšej fázy. Iste, môžeme dostať „smrteľnú“ skupinu, ale aj takú, ktorá sa bude zdať priechodná. Nahráva nám k tomu aj systém druhého kola predkvalifikácie MS 2023, kedy z trojčlenných skupín idú ďalej tímy na prvých dvoch miestach.

image (14)

„Pre niekoho z vonku to možno vyzerá, že je to 'len' postup z prvého kola predkvalifikácie MS 2023. Považujem to však za dôležitý krok, ktorý sa podarilo urobiť, pretože z krátkodobého pohľadu máme jasno v tom, čo nás čaká. Dostaneme šancu konfrontovať sa s tímami z lepšieho výkonnostného koša. Sme stále v hre, máme možnosť bojovať,“ zhodnotil Ondruš postup.

Suma sumárum, štyri zápasy v lete a v prípade postupu, zaručená minimálne desiatka ďalších stretnutí počas nasledujúcich mesiacov a rokov. Je o čo hrať, a to má byť práve hnacím motorom pre Slovensko.

„Treba využiť, že ideme ako úplný outsider a prekvapiť. Nemôžeme byť zbabelí, ale musíme byť aj obozretní, aby z toho boli zaujímavé výsledky. Dôležité je, aby hráči boli ochotní prísť reprezentovať a nebolo potrebné ich nútiť. Nielen basketbalovo, ale aj osobne môžem povedať, že najkrajšie zážitky som mal v reprezentácii. Je dobrá šanca urobiť slušné výsledky, keď dokážeme urobiť tím, ktorý bude tímom aj mimo ihriska. Potom sa môžeme do budúcna pozerať trochu ružovejšie,“ vyhlásil Gavel.

DSC 6130

Nová generácia má motiváciu

Aktuálne prechádza naša reprezentácia generačnou obmenou, ktorá prichádza vo viacerých vlnách. K tým skúsenejším patrí napríklad trio Jaroslav Musil, Richard Körner alebo Stanislav Baldovský. Potom sú tu mladé pušky, ktoré už mali možnosť „oťukať“ si reprezentáciu - Jakub Merešš, Juraj Páleník, Matúš Hronský a Timotej Malovec.

„Veľmi nenápadne a postupne dochádza k prestavbe reprezentačného tímu. Je možnosť zapracovávať ďalších mladých hráčov a poskytnúť im kvalitnú konfrontáciu. Je vynikajúce, že ďalšia generácia hráčov vidí určité smerovanie. Vieme im poskytnúť lepšiu basketbalovú kvalitu a lepšie zápasy. Je to lepšie aj z pohľadu, že určite budeme zaujímavejší partner aj pre prípravné zápasy,“ prezentoval Ondruš svoj pohľad.

image (36)

Do budúcna by ďalšími mohli byť Marcel Bátovský (bol už náhradníkom pre februárovú „bublinu“), či Dávid Javorský, pôsobiaci na americkej univerzite Newman. Práve hráči do 25 rokov, ako je aj Matej Majerčák, Mário Ihring, Tomáš Pavelka, Róbert Rožánek, David Abrhám, majú spolu o motiváciu postarané. Predsa len, prípadný koniec už v prvom kole predkvalifikácie MS 2023 by znamenal pre tieto generácie koniec, respektíve izoláciu od získavania medzinárodných skúsenosti a prípadného zisku lepšieho angažmánu.

V lete v plnej sile?

Letný termín druhého kola predkvalifikácie MS 2023 nahráva tomu, aby reprezentácia Slovenska nastúpila v oveľa silnejšom zložení, ako tomu bolo počas rozbehnutej sezóny. K doterajšiemu menoslovu hráčov by sa konečne mohli pridať napríklad Kyle Kuric alebo Marek Doležaj.

DSC 6202

Hlavne o odchovancovi Karlovky a v súčasnosti hráčovi americkej univerzity Syracuse, sa hovorí najviac. Je totiž krídelník a to je post, ktorý je dlhodobo slovenskou reprezentačnou achillovou pätou. Konečne je reálna šanca na jeho účasť, aj keď to môžu zhatiť viaceré okolnosti - prihlásenie sa do NBA draftu alebo predĺženie univerzitnej kariéry.

„Počas leta je dostupnosť hráčov z amerických univerzít alebo Kurica, v súvislosti s pripojením sa k národnému tímu väčšia. Pokúsime sa ich kontaktovať. Budeme radi, keď sa zapoja do prípravy. Veríme, že ich prítomnosťou porastie sila družstva,“ vysvetlil Ondruš.

image (38)

Naturalizovať - áno či nie?

Ako drvivá väčšina krajín, tak aj Slovensko naskočilo v minulosti na vlnu naturalizovania zahraničných hráčov. V tomto smere bol prvým dlhoročná stálica našich paluboviek Nenad Miloševič.

Neskôr sa k nemu pridal ex-hráč Prievidze Andre Jones, ktorý však už absentoval vo väčšine zápasov predkvalifikácie MS 2023, konkrétne v novembrovej a februárovej „bubline“. „Každý sa snaží nejako využiť možnosť naturalizovania hráča. Keď už hráč dostane pas, tak musí byť plnohodnotne vždy k dispozícii. Jedinou výnimkou by malo byť zranenie. A musí to byť aj hráč, ktorý má obrovskú kvalitu,“ uviedol Rančík.

DSC 6236

Potom je tu Kyle Kuric, často „prehliadaný“ a neprávom fanúšikmi kritizovaný za svoju neúčasť v reprezentácii. Jeho situáciu vysvetlil Ondruš: „Počas sezóny je de facto nemožné sa baviť o tom, aby Kuric pomohol reprezentácii. Hrá za Barcelonu v Eurolige, ktorá nerešpektuje FIBA okná. Andre Jones v podstate neprejavil záujem o to, aby pomohol národnému tímu počas sezóny. Áno, je tu teda téma riešenia naturalizácie, ktorú riešime dlhodobo. Mohlo by ešte viac posilniť naše šance, aby sme boli viac konkurencieschopní. Aj kvalitnejšie krajiny ako Slovensko využívajú túto možnosť. Nie je ani taký problém, nájsť takého hráča, ako legislatívny proces s vybavením naturalizácie. Nedá sa to vylúčiť, otázka je, akým spôsobom a či je to v tejto dobe realizovateľné.“

Z tohto pohľadu nebola reálna jeho účasť v novembri alebo februári, jediným manévrovacím priestorom na „dotiahnutie“, sú reprezentačné stretnutia v lete. Takéto niečo sa môže pokojne stať u Brodzianskeho, ak prestúpi k niektorému z účastníkov Euroligy.

DSC 6292

Možnosti sú teda jasné, buď môžeme „podpísať“ niekoho neznámeho alebo zaloviť v „slovenských“ vodách. Držiteľom nášho pasu je v súčasnosti hráč Lučenca Patrick Šimon. Slovenských predkov má bývalý hráč Charlotte Hornets a Clevelandu Cavaliers J.P. Macura, ktorý hrá v tureckom Afyone (viac informácií v blogu Lukáša Kubu). Podľa dostupných infomácií je rovnakým prípadom Nate Sestina, aktuálne hráč NBA G-League tímu Long Island Nets (farma Brooklyn Nets).

„V celom svete sú naturalizovaní hráči, takmer každé družstvo nejakého má. Aj Slovinsko, ako majster Európy, má Anthonyho Randolpha. Určite by to pomohlo, o tom sa asi netreba ani baviť. Je to však otázka na niekoho iného, akou cestou chceme ísť. Chalani si to teraz vybojovali bez naturalizovaného hráča,“ myslí si Gavel.

DSC 6472

Na čom a kde zapracovať?

S reprezentačnými hráčmi je ešte na čom pracovať. Nevýhodou oproti ženám je, že drvivá väčšina družstva hrá našu najvyššiu súťaž. Keďže tímy majú iba ojedinele medzinárodnú konfrontáciu, tak jej kvalita prirodzene zaostáva v porovnaní s okolitými krajinami. „Chýba nám viac pohybu v útoku, chýba nám hra 1 na 1 v obrane. Rezervu máme na krídle, na tomto poste chýba kreatívnejší hráč, ktorý zoberie loptu a dokáže niečo vytvoriť. A reprezentačné bloky musia byť dlhšie. Tréner musí mať viac priestoru na prácu s hráčmi. Hráči potrebujú pochopiť filozofiu trénera. A na to treba viac času,“ zhodnotil Rančík nedostatky.

Z pohľadu postov to vyzerá nádejne. Najväčšia sila tkvie pod košom - Vladimír Brodziansky, Tomáš Pavelka, Michael Fusek, to je len krátky sumár pivotov. Na ich miesta navyše čaká mnoho mladíkov ako napríklad Maroš Zelizňák a ďalší. Na rozohrávke sú Mário Ihring, Šimon Krajčovič a do budúcna napríklad Matej Majerčák alebo Róbert Rožánek. A potom je tu post krídla, teda trojky. Práve tu je najmenší manévrovací priestor na výber z potenciálnych reprezentantov.

DSC 6628

„Na Slovensku sme mali tradične, vždy veľkých hráčov na pozícii 4 a 5. Myslím si, že na rozohrávke sme tiež na tom veľmi dobre. Na pozícii 2/3 si možno povedať, že by sme tam potrebovali niekoho, kto by možno namútil viac vody. Bolo by teraz nesprávne niekoho kritizovať. Vyhrávať môžeme len ako Slovensko, ako tím a družstvo. Od Vlada Brodzianskeho sa môže zlepšiť nielen tím, ale aj hráči, ktorí si môžu zobrať jeho sebavedomie. Je to podobné aj v iných krajinách, môžem to porovnávať s Nemeckom, kde bol Dirk Nowitzki,“ uzatvoril Gavel.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák