• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Post hlavného trénera slovenskej reprezentácie je opäť obsadený. Na uvoľnenú stoličku zasadol 53-ročný Rus a v súčasnosti kouč Interu Bratislava Oleg Meleščenko.

Reprezentačný výber sa v polovici februára radoval z postupu z prvého kola predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023, keď zvíťazil v rozhodujúcom stretnutí nad Kosovom 77:73. O deň na to prišla nečakaná správa, že na lavičke Slovenska končí skúsený Chorvát Žan Tabak. „Moje rozhodnutie sa zrodilo už dávnejšie. Chcel som ale dokončiť túto prácu kvôli ľuďom na Slovensku. Kvôli ich prístupu a obetavosti som počkal až do konca predkvalifikácie. Končím pri reprezentácii z osobných dôvodov. Som rád, že som mohol trénovať Slovensko a pomôcť mu v napredovaní. Chcem sa poďakovať hráčom a celému vedeniu za profesionálny prístup, taktiež SBA za vytvorené podmienky. Ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy… je možné, že raz sa na lavičku Slovenska ešte vrátim," uviedol ex-tréner pri svojom odchode.

Jeho miesto zaujme ďalší skúsený kolega. Meleščenko má za sebou bohatú hráčsku i trénerskú kariéru. Bol kormidelníkom Ruska do 16 a 18 rokov, dlhé roky bol súčasťou Chimki Moskva a Jekaterinburgu. V novembri sa ujal taktovky nad Interom Bratislava, mladé družstvo vytiahol na popredné priečky Niké SBL. Vo svojej slovenskej zbierke má majstrovský titul (2014) a Slovenský pohár (2012). Na ruskej scéne sa stal víťazom nadnárodnej VTB ligy (2011) a bol vo finále Eurocupu (2009). S Chimki moskovský región sa stal štyrikrát vicemajstrom Ruska.  „Takéto ponuky neprichádzajú často. Považujem to za veľkú česť a veľkú výzvu. Budem sa snažiť spraviť všetko preto, aby sme urobili ďalší krôčik vpred. Máme dobrú generáciu, preto si myslím, že máme na to. Pre mňa to teda nebolo dlhé rozhodovanie, keďže to považujem – asi sa budem opakovať – za veľkú česť. Som rád, že som dostal takú možnosť, o to viac, že so Slovenskom som dlhé roky spojený," citovala Meleščenka oficiálna stránka Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). 

Slovákov tak opäť povedie skúsený odborník, po Františkovi Rónovi, Ivanovi Rudežovi a Žanovi Tabakovi, to bude štvrtý zahraničný tréner na lavičke nášho národného výberu. „Po úspešnom zakončení prvej fázy predkvalifikácie, keď sme museli začať riešiť obsadenie trénerskej pozície, sme sa veľmi intenzívne zaoberali touto otázkou v rámci komisie koordinátora pre mužský basketbal. Nechceli sme nič uponáhľať a nájsť naozaj najlepšie možné riešenie. Mali sme na výber množstvo kandidátov nielen z domáceho ale aj zahraničného basketbalového trhu. Nakoniec sme sa rozhodli pre trénera, ktorý je dlhodobo spätý so slovenským basketbalom už od hráčskych čias. A to už je nejaký ten piatok… Tréner Meleščenko ponúka veľmi bohaté trénerské i osobnostné kvality a sme presvedčení, že má všetky predpoklady, aby úspešne nadviazal na prácu svojho predchodcu," prezradil manažér reprezentácie Michal Ondruš pre web slovakbasket.sk. 

Meleščenko podpísal podľa slov generálneho sekretára SBA Andreja Kuffu kontrakt do konca sezóny 2022/2023. Zloženie jeho realizačného tímu nie je zatiaľ v tejto chvíli známe. Slovákov čaká v lete druhé kolo predkvalifikácie MS 2023. Celkovo dvanásť družstiev sa rozdelí do štyroch 3-členných skupín, do samotnej kvalifikácie MS 2023 postúpia z každej skupiny tímy na prvom a druhom mieste. Druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 sa bude hrať v auguste 2021 (11., 14., 18., 21., 25. a 28. augusta). Potenciálnymi súpermi našej reprezentácie môžu byť Rumunsko, Švédsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Island, Portugalsko, Čierna Hora, Lotyšsko, Severné Macedónsko, Dánsko a Bielorusko. 

Zdroj: slovakbasket.sk

Foto: Vladimír Dorňák