• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po ročnej odmlke sa opäť uskutočnia mládežnícke majstrovstvá Európy, kvôli koronavírusovým opatreniam však nebudú v tradičnom formáte, pôjde o tzv. Challengery. Postupne sa tak púšťajú do prípravných blokov reprezentačné tímy Slovenska. Na úvod sme sa pozreli na družstvo do 20 rokov, jeho trénerom je Maroš Helmecy.

Kouč BC Prievidza, asistent trénera mužskej reprezentácie Slovenska a tiež hlavný tréner reprezentačného kolektívu do 20 rokov. Maroš Helmecy sa na pracovné povinnosti počas leta rozhodne nemôže sťažovať, v Prievidzi má za sebou úvodný minizraz so svojimi zverencami.

„Úvodný prvý zraz bol dosť krátky na to, aby sme sa niečomu špecifickému venovali. Chceli sme vidieť hlavne hráčov, ktorých sme nemali možnosť vidieť, či už kvôli koronavírusu, keď sa nehrala liga na Slovensku, respektíve tých, ktorí boli mimo Slovenska. Toto bola priorita trojdňového zrazu, prešli sme si niektoré veci a urobili z neho závery. Tých, čo sme zavolali, tak všetci prišli. Vieme, že máme ešte nejakých hráčov vonku alebo sa doliečujú po zranení. To sa bude upravovať v ďalšom priebehu prípravy,“ povedal Helmecy na margo doterajšej prípravy.

Aj keď sa hlavné seniorské súťaže skončili, tak mládežnícke súťaže sa minimálne na Slovensku dohrajú formou záverečných turnajov. Z tohto pohľadu reprezentačného trénera teší, že hráči sa dostanú do zápasovej kondície, na druhej strane, sa tým mierne skomplikoval plán prípravy.

„V prvom rade, potrebujeme, aby sa dohrali naše súťaže. Po juniorskom Final Four bude krátke voľno a potom hneď začneme, keďže o cca. tri týždne začne tzv. Challenger turnaj v maďarskom Šoprone. Pracovať budeme v troch blokoch, po nich odchádzame na podujatie. Budeme sa snažiť, aby sa chalani čo najlepšie spoznali, zafixovali si obranné a útočné princípy a odviedli čo najlepšiu možnú robotu,“ uviedol Helmecy.

DSC 7428

Podľa jeho slov sú prípravné zápasy momentálne v štádiu riešenia, každopádne je záujem o to, aby si ešte pred odchodom na turnaj zmerali s niekým sily. Na konci júla ich už čaká náhrada za ME, tzv. Challenger turnaj. Prihlasovanie na podujatie pod hlavičkou FIBA fungovalo na báze dobrovoľnosti, následne jednotlivé tímy rozdelili podľa výkonnosti do jednotlivých skupín. Slováci sa predstavia v maďarskom Šoprone v E-skupine proti domácej reprezentácii, Bielorusku a Kosovu.

„Je to lepšie ako minulý rok, keď sa to všetko zrušilo. Aspoň niečo sa hrá, medzinárodná konfrontácia je pre týchto hráčov veľmi dôležitá a samozrejme, že aj pre trénerov. Môžu vidieť, kde ich hráči sú a kde môžu byť. Zápasy budú určite kvalitné, chalanom ukážu zrkadlo. Bude to veľmi dôležité pre tých, ktorí sa chcú venovať basketbalu. Uvedomia si, kde sú ich chyby a ako ich môžu zmeniť,“ vyjadril sa Helmecy.

 

FIBA „U20“ Challenger (20. – 25. júla, Šopron/Maďarsko):

D-skupina: Severné Macedónsko, Švajčiarsko, Rumunsko, Luxembursko

E-skupina: Bielorusko, Maďarsko, SLOVENSKO, Kosovo

 

Realizačný tím reprezentácie Slovenska do 20 rokov:

Maroš Helmecy – hlavný tréner, Peter Ivanovič – asistent trénera, Martin Boško – vedúci družstva, Martin Bielopotocký – kondičný tréner, Dušan Štofčík – masér

Foto: Lukáš Droppan