Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

O niekoľko hodín to vypukne, reprezentáciu Slovenska čaká druhé kolo predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. V priebehu pár dní sa v „bubline“ v Skopje rozhodne o tom, čo čaká našich basketbalistov v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Zverenci trénera Olega Meleščenka sú proti Švajčiarsku a Severnému Macedónsku odhodlaní uspieť a získať vytúžený postup do kvalifikácie.

Slovenský výber sa na ďalšiu špecifickú „bublinu“ pripravoval od júla, počas viac ako mesačnej prípravy sa zrodila finálna nominácia a odohralo sa 6 prípravných stretnutí. Zaknihovali si v nich dve víťazstvá a štyri prehry. Úspechom sa skončil dvojzápas s Írskom (85:84 a 85:76), naopak nestačili na Portugalsko (70:75), Angolu (59:86) a Lotyšsko (81:85 a 84:91). Séria prípravných zápasov mala gradujúcu kvalitu súperov a zároveň pripravovala našich hráčov na režim v „bubline“.

Teraz už však pôjde do tuhého, Slovákov čakajú na úvod tzv. back-to-back zápasy. V piatok 13. augusta o 19.00 h otvoria účinkovanie v F-skupine duelom so Švajčiarskom. S týmto súperom si zahrali už v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2021, v oboch prípadoch neuspeli (68:85 a 73:77). Podobne ako zverenci trénera Olega Meleščenka, tak aj Švajčiari si v príprave zmerali sily s Portugalskom (62:76) a Angolou (90:75). Najznámejšie meno vo výbere trénera Iliasa Papatheodoroua je určite Michel-Ofik Nzege, ktorý bol v minulosti súčasťou Spišskej Novej Vsi.

„Veľmi dobrý tím, majú viac skúseností ako my, pretože napríklad v predchádzajúcej 'bubline' v Tbilisi tesne prehrali so Srbskom a Fínskom. Predtým v novembri zdolali Srbsko a na dosah mali výhru aj proti Gruzínsku. Je to ofenzívne a fyzické družstvo, s veľmi dobrými strelcami. Hrajú iným štýlom, viac vnikajú a vyhadzujú loptu. Bude to niečo iné, ale z tých družstiev, s ktorými sme hrali v príprave, tak dva hrali podobne, ako oni. Verím, že by to malo byť dobré. Pred začiatkom je to vždy 50 na 50, veľa bude záležať od toho, ako budú hráči sebe veriť,“ vyjadril sa Meleščenko na adresu Švajčiarska.

slovensko pred skopje 2

O 24 hodín (sobota 14. augusta o 19.00 h) ich už čaká domáce družstvo - Severné Macedónsko. Aj s touto reprezentáciou hrali Slováci v predkvalifikácii ME 2021, tiež neúspešne (66:74 a 74:88). Náš sobotňajší súper prechádza generačnou obmenou, z pozície hlavného trénera ju vedie Dragan Bajič. „Musím povedať, že na svojich hráčoch vidím menšiu dávku nervozity, ale to je normálne, keďže sme nehrali v príprave veľa zápasov. Verím, že Severné Macedónsko budeme reprezentovať tým najlepším možným spôsobom,“ uviedol kouč Severného Macedónsko pre oficiálnu stránku asociácie.

V jeho výbere chýba napríklad skúsený Vojdan Stanovski, Nenad Dimitrijevič alebo Shane Whittington. K dispozícii však bude naturalizovaný Američan Jacob Wiley a Bojan Trajkovski. „Je to juhoslovanská škola, to je basketbal. Záleží od toho, kto príde. Tiež majú nového trénera a skladajú nové družstvo. Nikdy neviete, či vám domáce prostredie pomôže alebo neustojíte tlak. Vždy to bude o nás, ako k tomu pristúpime. Budú to veľmi ťažké zápasy, sme však pripravení, aby sme bojovali,“ povedal Meleščenko.

Po dvoch zápasoch čaká Slovákov dva dni voľna a potom si zopakujú stretnutia so Švajčiarskom a Severným Macedónskom. Do samotnej kvalifikácie postúpia tímy na prvom a druhom mieste.

slovensko pred skopje 3

Kde sledovať:

Švajčiarsko (piatok 13. augusta o 19.00 h):

 

Severné Macedónsko (sobota 14. augusta o 19.00 h):

 

Zostávajúci program F-skupiny predkvalifikácie MS 2023 (Skopje/Sev. Mac.):

utorok 17. augusta o 19.00 h: Slovensko - Švajčiarsko

streda 18. augusta o 19.00 h: Severné Macedónsko - Slovensko

 

Nominácia Slovenska na druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 (13. – 18. augusta, Skopje/Sev. Mac.):

hráči: Mário Ihring (OSE Lions/Maď.), Matej Majerčák (BC Prievidza), Timotej Malovec, Richard Körner, Michael Fusek (všetci Inter Bratislava), Šimon Krajčovič, David Abrhám (obaja Patrioti Levice), Matúš Hronský (Wasatch Academy/USA), Jakub Mokráň (Iskra Svit), Jakub Petráš, Róbert Rožánek (obaja BC Geosan Kolín/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

Foto: Janis Larmanis