Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Postupové kalkulačky môžu nateraz fanúšikovia Slovákov opäť odložiť, naopak však môžu začať tipovať, koho im prisúdi žreb v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023. Jedno je jasné, zverenci trénera Olega Meleščenka sa môžu po rokoch tešiť na tých najlepších.

V roku 2016 naposledy hrali basketbalisti Slovenska riadnu kvalifikáciu, na európsky šampionát 2017 sa v konkurencii Čiernej Hory, Gruzínska a Albánska napokon s bilanciou 1 výhry a 5 prehier nedostali. Odvtedy sa museli predrať nahor skrz rôzne predkvalifikácie, úspešná bola až tá najaktuálnejšia. Náš výber si tak premiérovo vo svojej histórii zahrá v kvalifikácii na majstrovstvá sveta. Tie sa uskutočnia v roku 2023 v Japonsku, Indonézii a na Filipínach.

Spolu s nimi sa z druhého kola predkvalifikácie MS 2023 dostali ďalej: Bielorusko, Island, Lotyšsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Portugalsko a Švédsko. Do kvalifikácie sa zapoja s účastníkmi majstrovstiev Európy 2022: Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Gruzínsko, Nemecko, Veľká Británia, Grécko, Maďarsko, Izrael, Taliansko, Litva, Poľsko, Holandsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Španielsko, Turecko a Ukrajina.

Kvalifikačný systém FIBA sa podľa všetkého nezmení, tímy vyžrebujú v prvom kole do 4-členných skupín, z ktorých traja idú do ďalšieho kola kvalifikácie MS 2023. Na nepostupový tím čaká druhé kolo predkvalifikácie ME 2025. Asociačné termíny sú predbežne tri pre prvé kolo kvalifikácie MS 2023 (22. - 30. november 2021, 21. február - 1. marec 2022 a 27. jún - 5. júl 2022)

Naša reprezentácia má o čo hrať, ak sa jej podarí postúpiť do ďalšieho kola kvalifikácie MS 2023, tak má istú účasť v kvalifikácii ME 2025. Celkovo tak na Slovensko čaká v priebehu najbližších dvoch rokov minimálne 10 zápasov. Na svetový šampionát je v Európe v hre 12 postupových miesteniek.

Žreb kvalifikácie MS 2023 s účasťou Slovenska je na programe 31. augusta o 12.00 h. Tímy by mali byť pred žrebom rozdelené do výkonnostných košov na základe aktuálneho umiestnenia v rebríčku FIBA. Slováci, ktorí sú aktuálne na 65. mieste, by mali byť v najnižšom koši - 8.

Foto: Lukáš Droppan