• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V novembri bol len v pozícii diváka, pod košom slovenskému tímu citeľne chýbal. Michael Fusek sa zo zranenia ramena dokázal dostať, proti Srbom je odhodlaný pomôcť k prvému víťazstvu nášho tímu v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023.

„Fuso“ zmizol z paluboviek na začiatku októbra, v nešťastnom zápase v Leviciach si zranil rameno, ktoré ho vyradilo zo zostavy Interu a reprezentácie na približne tri mesiace. Aj preto mohol najmä domáce stretnutie s Belgickom sledovať len v pozícii diváka. „Z môjho pohľadu to bolo smutné, že môžem sedieť iba jeden rad za lavičkou a žiaľ, do toho stretnutia naskočiť nemôžem. Boli tam momenty, kedy som si hovoril, že chcem fakt preliezť zábradlie, naskočiť a aspoň niečo urobiť,“ neskrýval Fusek svoje sklamanie z absencie v reprezentačnom drese.

Pivot Interu pomaly naberá fazónu z predchádzajúcej sezóny, kedy bol postrachom podkošového priestoru. Čísla sa postupne blížia k tomu, čo od neho jeho klubový a zároveň reprezentačný tréner Oleg Meleščenko vyžaduje. „Momentálne je to už lepšie. Prvý mesiac, kedy som naskočil, tak to bolo ešte hektické a nebolo to na 100 percent. Stále to nie je ideálne, ale tak určite lepšie, ako operácia, ktorá by ma vyradila na 6-7 mesiacov. Pomaly sa to lepší, ale je potrebné makať na kondícii a posilňovať rameno. Ruka je ešte trochu slabšia,“ zhodnotil 26-ročný pivot aktuálny stav ramena a svojej formy.

Srbsko je pre širokú verejnosť basketbalovým pojmom. Po rokoch predkvalifikácií a neatraktívnych súperoch, majú fanúšikovia možnosť konečne vidieť nielen top tím Európy, ale aj sveta. Dvojzápas bude možnosť porovnania s najlepšími, ale tiež pre mnohých aj vrcholom doterajších kariér. Myslí si to aj Fusek: „Celú sezónu som sa na tento zápas tešil. Je to taký cieľ sezóny, že kedy sa je možné najviac ukázať pred Európou a svetom, a ako sa môžeme rovnať s takou krajinou, ako je Srbsko. Bude to určite tvrdý a fyzický zápas. Srbsko bude hrať veľmi agresívne, musíme sa teda na to zamerať. Treba hrať našu hru, nie ich.“

5

Výhodou pre náš výber je fakt, že v porovnaní s najväčšími podujatiami chýbajú hviezdy z NBA alebo Euroligy. To dáva Slovákom šancu na premiérový triumf v A-skupine, vďaka ktorému by si mohli pomôcť v boji o postup do ďalšej fázy. „Očakávania odo mňa sú určite veľké. Myslím si, že keď nastúpime do zápasu stopercentne, tak môžeme vyhrať. Závisieť to bude od toho, či budeme celé stretnutie hrať na 100 percent. Nevypustíme však ani jednu sekundu a potom sa uvidí, či zvíťazíme,“ vyhlásil reprezentačný pivot.

Nemenej podstatnou správou bude, že levické publikum nebude zívať v pondelok 28. februára o 18.00 h prázdnotou. Ak sa naplnia prognózy a avizované uvoľňovanie opatrení, tak by na prestížny zápas so Srbskom mohla prísť až tisícka fanúšikov. „Každý fanúšik v hľadisku je pre nás pozitívum. Na hráča to úplne inak vplýva, keď sú fanúšikovia a povzbudzujú, ako keď je v hale ticho. Bude to asi taký 6. hráč na ihrisku,“ dodal na záver Fusek.

Foto: Fiba.basketball