• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Čakanie na prvé víťazstvo basketbalistov Slovenska v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023 pokračuje. Zverencom trénera Olega Meleščenka to nevyšlo ani na piaty pokus, s Belgickom odohrali doteraz najhoršiu partiu v rámci bojov v A-skupine. Konečná prehra o 43 bodov (59:102) bola pre Slovensko krutým zrkadlom, kde sa nachádza európska špička.

Prvých 10 minút bolo pre celkový priebeh stretnutia rozhodujúcich. Slováci vyrukovali so zónovou obranou, do ktorej sa ale domáce Belgicko poľahky presadzovalo. Po jedenásťbodovej úvodnej sérii, dokonale otupilo ofenzívne nasadenie hostí a bez výraznejších problémov si vytvorilo komfortný náskok. Už po prvej štvrtine svietil na tabuli z nášho pohľadu stav 7:25. „Belgicko malo jedno vysoké krídlo, v poslednom zápase hralo na neho prvé dva útoky, tak preto sme postavili zónu. Z nej sme dostali tri trojky, dali sme im šancu chytiť sa. Toto mohlo zahrať aj u psychiky, ale stále je to naša práca, ako trénerov. Som za to zodpovedný,“ vyjadril sa reprezentačný tréner Slovenska Oleg Meleščenko.

V ďalšom priebehu sa jeho zverenci snažili herne a najmä útočne zdvihnúť, ale belgické „levy“ predvádzali mimoriadnu ofenzívnu kanonádu, na ktorú nevedela dlhodobo prísť adekvátna odpoveď. Zatiaľ čo domáci hrali s chuťou, tak na slovenských hráčov sa prejavil zlý nástup do stretnutia. „Tvrdá lekcia a dobrá škola pre nás, Belgičania patria medzi európsku špičku. Vybehli na nás, boli agresívnejší ako my a určite sa tam prejavila aj výšková prevaha. Už od úvodu diktovali tempo, urobili si rozhodujúci náskok a celý zápas si ho nielen udržiavali, ale aj zvyšovali. Pre tých, ktorí nehráme európske súťaže, je to veľká škola. Vidíme, aký je rozdiel medzi našou a top európskou úrovňou. Verím, že si z toho zoberieme len tie kladné veci a poučíme sa,“ prezradil autor 8 bodov Matej Majerčák.

bel sr navratka 2

Domáci basketbalisti bojovali o istotu do ďalšej fázy kvalifikácie MS 2023 a ani s pribúdajúcim časom nezosadili nohu z plynu. Hru Slovenska vyzliekli doslova donaha. „Mali sme aj dobré úseky, ale je to o koncentrácii, hrať 40 minút. Belgicko hralo fyzicky, tvrdo a bolo neuveriteľne silnejšie ako my. Výsledok je krutý a bolí to, ale bez neho nemôžeme urobiť krok dopredu. Niekedy je na to potrebné pozerať trochu inak, poučiť sa, biť sa za každú cenu a dodržať to, čo sme plánovali. Myslím si, že viacerým hráčom táto úroveň ukázala, kde sme a ako musíme pracovať, aby sme sa zlepšili. Náznaky sú, ale koncentrácia musí byť 100-percentná a počas celého času na palubovke. Je to pre nás dobrá škola, ale veľmi krutá. Verím, že niektorí hráči sa z toho poučia a do ďalšieho zápasu prinesú viac energie a chute bojovať za Slovensko,“ povedal Meleščenko.

Kým so Srbskom a Lotyšskom sa podarilo Slovensku odohrať v kvalifikácii celkom vyrovnané súboje, tak na dvojzápas s Belgickom by najradšej zabudli. Doma prehralo o 26 bodov, vonku ešte o 17 bodov viac. V Monse sa zároveň rozplynula čo i len teoretická šanca na postup do ďalšej fázy kvalifikácie o miesto na svetový šampionát. S účinkovaním v A-skupine sa rozlúčia v nedeľu 3. júla o 18.00 h v Leviciach proti Lotyšsku. Súper príde vo veľkej pohode, ktorú dokumentuje triumf nad Srbskom.

„Chcel by som povedať, že prepáčte za taký výsledok, ale treba si byť vedomí toho, že je to realita. Môj prístup bol vždy taký, že tréner je vždy zodpovedný za výsledok. Ja som pripravený niesť zodpovednosť. Absencia hráčov nemá s tým nič spoločné. Prístup k prípravným a oficiálnym zápasom je iný, musí byť však stále rovnaký. Nechcem sa vyhovárať na to, že zostava bola oslabená, pretože v akomkoľvek zložení musíme bojovať a hrať s hrdosťou. Nedá sa povedať, že by naši chlapci nebojovali. Všetci sa snažili ukázať svoje maximum, súper nám však nedovolil ukázať naše lepšie stránky,“ vyjadril sa otvorene tréner Slovenska.

Foto: fiba.basketball