Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Ešte pred B-kategóriou majstrovstiev Európy do 16 rokov majú pred sebou slovenskí mladíci vystúpenie na prestížnom domácom podujatí v Banskej Bystrici – Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Na ňom sa v B-skupine predstavia proti tomu najlepšiemu z Európy – Slovinsku, Srbsku a Litve. S trénerom tohto výberu, Richardom Ďurišom sme zhodnotili prípravu a ciele na tomto turnaji.

Pre „šestnástku“ to je prvý vrchol leta a zároveň ideálny test pred európskym šampionátom. Ako organizátor EYOF-u majú pred sebou 5 kvalitných zápasov. Slováci sa začali pripravovať od začiatku júla. „Čo sa týka podmienok v príprave, tak sme spokojní. S prípravou sme spokojní tak na 66 percent, prvé dva týždne prebehli podľa plánu, aj napriek drobným doliečeniam zranení zo sezóny, ale v treťom týždni, keď mala intenzita gradovať, tak nás v tíme postihla mononukleóza a mali sme aj drobné choroby. Mali sme tak dlhšie pauzu, čiže v treťom týždni sme zo začiatku nemohli robiť veci vo vysokej intenzite,“ začal hodnotenie prípravy reprezentačný tréner Richard Ďuriš.

V rámci testovania odohrali jeho zverenci tri prípravné zápasy, proti Poľsku (63:80), Česku (56:64) a jeden modelovaný proti Česku „Domáci prípravný zápas s Poľskom vnímam veľmi pozitívne, oproti decembru bol výsledok lepší a aj tím vyzeral lepšie. V modelovanom zápase proti Česku (6x8 minút) sme prestriedali veľký počet hráčov, čo sa ukázalo aj na výsledku. O dva dni neskôr sme ešte v 38. minúte dokázali proti rovnakému súperovi viesť, ale potom prišla šnúra 0:11 a prehrali sme o 9 bodov. Pozitívne je, že bol vidieť herný progres a v krátkom čase sa nám podarilo odstrániť hlavné chyby, v porovnaní s predchádzajúcim stretnutím,“ myslí si kouč Slovenska.

Pre celý reprezentačný výber to bude významné podujatie, na ktorom sa môže ukázať, aké to vyzerá s budúcnosťou slovenskej reprezentácie. Tiež je to priestor ukázať sa na veľkej „scéne“ proti najlepším, s čím súhlasí aj Ďuriš: „Myslím si, že olympiáda je pre každého športovca snom a vrcholom kariéry. Týmto hráčom sa vďaka tomu, že je to doma, podarilo. Možno zo začiatku si to ani neuvedomovali, ale príchodom do olympijskej dediny, stretnutiami so športovcami z celej Európy, tak im to došlo. Verím, že to čo najviac využijú. Majú možnosť sa porovnať s najlepšími basketbalistami Európy v tomto veku.“

u16 priprava zaciatok

Jeho zverencov nečaká nič jednoduché, v B-skupine si vždy o 19.00 h postupne zahrajú proti Slovinsku, Srbsku a Litve. Len pre ilustráciu: Slovinsko skončilo na MS do 17 rokov na 7. priečke, Srbsko piate a Litva štvrtá. Z tohto pohľadu to bude pre Slovákov viac ako ideálna previerka pred augustovou B-kategóriou ME.

„Je to európska špička. Čo sme zatiaľ mali možnosť vidieť z ostatných tímov, tak každé družstvo je fyzicky lepšie pripravené. Budeme sa s tým musieť vysporiadať, hlavne sa snažiť eliminovať výškovú a silovú prevahu. Vyrovnať sa im môžeme jedine tímovou súhrou, či už v útočnej alebo obrannej fáze a schovať nedostatky. Pôjdeme krok po kroku, cieľom je vyhrať čo najviac štvrtín. Samozrejme, každé víťazstvo by bolo výborné, ale treba si stavať reálne ciele. Z pohľadu majstrovstiev Európy to bude najlepšia možná príprava na turnaj. Tam nás nečaká tiež ľahká skupina,“ dodal na záver Ďuriš.

Prvé stretnutie proti Slovinsku (pondelok 25. júla by podľa oficiálnej stránky podujatia mala odvysielať v priamom prenose RTVS: Šport.

sr hu u16

Nominácia reprezentácie Slovenska do 16 rokov na EYOF (25. – 30. júla):

hráči: Filip Horváth, Alex Kaša (obaja MŠK BK Žiar nad Hronom), Lukáš Jendrichovský (Diawin Košice), Martin Pospíšil, Martin Minarovjech, Maroš Golian, Samuel Siváček (všetci Inter Bratislava), Martin Chlupis, Marek Simonides (obaja MBA Prievidza), Šimon Hoferica (TSM Sláva Žilina), Andrej Majerník, Andrej Náhlik (obaja BK Lokomotíva Sereď)

realizačný tím: Richard Ďuriš – hlavný tréner, Norbert Janíček, Róbert Parízek – asistenti trénera, Róbert Fabíny – masér, Tomáš Homola – vedúci družstva

 

Program Slovenska v B-skupine a na turnaji:

25. júla o 19.00 h: Slovinsko – Slovensko

26. júla o 19.00 h: Srbsko – Slovensko

27. júla o 19.00 h: Slovensko – Litva

29. – 30. júla: zápasy o umiestnenie

Foto: archív TH, RĎ, fiba.basketball