Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Kto videl stretnutia s Nórskom a Severným Macedónskom, tak mal pocit, že videl dva odlišné tímy. Slováci nechali zabudnúť na výkon v Leviciach, v Skopje siahali po cennom triumfe, ale napokon v závere udrelo skúsenejšie domáce družstvo. S trénerom Aramisom Nagličom a krídelníkom Richardom Körnerom sme zhodnotili druhé vystúpenie v predkvalifikácii ME 2025.

Na prehru s Nórskom zabudlo Slovensko expresným spôsobom, už mnohé naznačil vstup do stretnutia so Severným Macedónskom. Väčšia disciplína, lepšia koncentrácia a hlavne v podstate od úvodu vedenie v zápase. Bolo to tým, že do tohto duelu nevstupovali ako favorit?

„Celkovo sme neodohrali zlý zápas, po väčšinu stretnutia sme hrali koncentrovane a vychádzala nám taktika. Ani nejde o to, že to bolo bez tlaku, ale možno nám sadol ich štýl obrany a možno nás trochu podcenili s Nórskom. Nemali sme čo stratiť. Dobre sme čítali ich obranu, takže sa nám do nej dobre útočilo,“ odpovedal autor 17 bodov Richard Körner.

Slováci hrali sebavedomo, mierne pozmenená zostava a užšia rotácia slávila úspech, keď už v prvom polčase sa podarilo vybudovať si dvojciferné vedenie. „Začali sme s inou zostavou. Bol to iný súper, iný štýl basketbalu. Myslím si, že sme sa na nich veľmi dobre pripravili, čo sa ukázalo aj na začiatku zápasu, čiže môžem byť spokojný, ako chlapci zareagovali. Hneď od začiatku sme diktovali tempo, hrali sme pragmaticky a racionálne. Trestali sme ich pick-n-roll obranu, ako sa to má robiť. Takéto veci dodávajú tímu sebavedomie. Viac nám vyhovovala hra Severného Macedónska,“ uviedol tréner nášho výberu Aramis Naglič.

IMG 019

Po prestávke sa začalo Severné Macedónsko doťahovať, ale až do štvrtej štvrtiny nedokázalo otočiť priebeh na svoju stranu. V koncovke sa udiali dva dôležité okamihy, najskôr strelecká potencia Slovenska – za 7 minút sa podarilo zaznamenať len 5 bodov. „Určite sme sa nebáli víťazstva, ani sme neupustili od našej hry. Macedónci zmenili trochu obranu, koncovka so šťastím vyšla pre nich. My sme už možno horšie riešili situácie, bolo to možno aj únavou, respektíve nám nevyhovoval ich zmenený štýl. Skôr v tomto som videl problém. V závere sa udialo len to, že Severné Macedónsko sa tiež adaptovalo a urobilo úpravy v obrane. Cez 30 minút sme ich zdolávali v defenzíve, na konci urobili rotácie v základnej päťke. Poslali tam dynamickejších hráčov, viac sa preberalo,“ myslí si Körner.

Druhým zlomovým bodom bola úspešná trojka Jakimovskeho, ktorou dostal domácich po viac ako 30 minútach do vedenia. Macedónci od tohto okamihu už nepustili výhru zo svojich rúk. „Nezlomilo sa to len trojkou Jakimovskeho, ale boli to aj drobné technické chyby na oboch stranách palubovky. Ťažko bolo udržať na konci ich tlak aj podporu z publika, nerobili sme ideálne riešenia, preto sme v posledných dvoch minútach padli. Nemali sme možno hráčov v danej chvíli, ktorí by boli v rytme alebo by to na seba zohrali. Možno len Ihring, ale na neho sa potom zamerali. Nikto iný v danej chvíli nemal kvalitu, aby to individuálne vyriešil,“ povedal tréner Slovenska.

IMG 022

Situácia po augustovom dvojzápase je v našej D-skupine z pohľadu postupových nádejí celkom jasná. Severné Macedónsko a Nórsko majú zhodne po dve víťazstvá, zatiaľ čo Slovensko a Dánsko na úspech čaká. Aj z tohto pohľadu môže strata bodov v Skopje mrzieť. „Prehrať môže mrzieť. Nórsko ale ukázalo svoju kvalitu hladkým víťazstvom nad Dánskom. To, čo sa nám s nimi udialo, tak to nebolo len tak. Všetci ho podceňovali, teraz hrá najlepší basketbal. Čo som stále hovoril, škandinávsky basketbal netreba podceňovať,“ vyhlásil Naglič.

Aké pozitíva si možno zobrať zo vstupu do druhej fázy predkvalifikácie ME 2025? „Pozitíva sa dajú určite hľadať v tomto druhom zápase. Severnému Macedónsku sme boli viac ako 30 minút vyrovnaným súperom, hrali sme nebojácne a snažili sme sa plniť pokyny trénera. Koncovka nevyšla, inkasovali sme ťažké strely a škoda toho víťazstva, mohli sme ukradnúť body, aj keď to nik nečakal,“ uzatvoril Körner.

Foto: fiba.basketball