Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Okrem ospravedlneniek mal tréner reprezentácie Slovenska Aramis Naglič aj dobré správy. Po zranení je späť najmä aktuálny víťaz ankety Basketbalista roka Vladimír Brodziansky, na dobrú formu z Opavy chce nadviazať Jakub Mokráň. S oboma sme sa rozprávali o ich aktuálnej forme, nálade a situácii v kluboch.

Bývalý hráč Svitu bol letným objavom v našich národných farbách. Výkony pod Nagličom neunikli pozornosti českej Opavy, kam počas leta zamieril. U vicemajstra sa zaradil k ťahúňom tímu, v tomto trende by rád pokračoval aj teraz v drese Slovenska. „Cítim sa celkom komfortne, hrá sa mi dobre, pretože tréneri mi veria. Dúfam, že takto budem pokračovať a reprezentácii pomôžem. O Česku je známe, že má kvalitnejšiu ligu. Hneď prvé stretnutie, ktoré sme hrali bolo proti Nymburku, čo bola pre mňa veľká skúsenosť. Európsky pohár FIBA je už basketbal na inej úrovni, sú tam z každej krajiny top tímy, ktoré sú na popredných miestach. Myslím si, že reprezentačné stretnutia sú ešte na vyššej úrovni. Je to určite pocta,“ vyjadril sa Mokráň k predchádzajúcim týždňom na novej klubovej adrese.

Počas leta sa odhodlal k veľkej zmene aj Brodziansky, zo Španielska si to namieril do tureckého Basaksehiru. V instabulskom tíme síce zatiaľ nemá také čísla, ako tomu bolo v Badalone, ale po zranení je odhodlaný pomôcť reprezentácii na ceste za prvou výhrou. „Keď sa dalo, tak väčšinu zápasov som sa snažil sledovať aj na diaľku. Každý zápas je dôležitý a chceme ho vyhrať. Zvykám si na nové prostredie a tím, zatiaľ som celkom spokojný. Turecká liga je veľmi kvalitná, je tam Anadolu Efes a Fenerbahce Istanbul. V Eurolige patria k top tímom. Sú tam aj ďalšie top tímy, ako je napríklad Galatasaray,“ vravel Brodziansky.

DSC 4714

Každý si jednomyseľne uvedomuje, akú dôležitú váhu má štvrtkové domáce stretnutie s Dánskom. Ani jeden tím sa zatiaľ v D-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 nedočkal víťazstva, preto úspešnejší z tohto vzájomného zápasu ešte zostane v hre o prípadnú postupovú miestenku do „riadnej“ kvalifikácie. „Chceme napraviť robotu, ktorá nám nevyšla v lete. Sme v ťažkej situácii, musíme jednoducho vyhrať. Ako Dánsko, tak aj my máme bilanciu 0-2, takže je potrebné zvíťaziť, ak ešte chceme pomýšľať na postup. Ak by sa to nepodarilo, tak už do Nórska pôjdeme s tým, že sa to bude viac-menej už len dohrávať. Treba dať do toho všetko, sú v rovnakej situácii ako my, ale hráme doma. Verím, že príde čo najväčšia návšteva a zvládneme to,“ vyhlásil Mokráň.

Slováci zatiaľ v predkvalifikácii ME 2025 podali dva odlišné výkony. Domáca prehra s Nórskom bola pre mnohých nepríjemným prekvapením, ale vzhľadom na to, že severský celok je momentálne na čele našej skupiny, tak sa aj výsledok vníma už odlišnou optikou. Duel so Severným Macedónskom môže v tomto smere mrzieť viac, pretože tím trénera Aramisa Nagliča nedotiahol dobre rozohraný zápas do víťazného konca.

DSC 4740

„V prvom zápase nám Nórsko trochu ušlo. Potriafali nejaké strely, útočnými doskokmi nám problémy a dostali sa na koňa. My sme na to nevedeli nájsť recept a dostať sa viac do stretnutia. Myslím si, že zápas v Severnom Macedónsku bol z našej strany oveľa lepší. Celý čas sme boli v hre o víťazstvo a o to viac možno mrzí, že sme to nedokázali dotiahnuť do víťazného konca,“ obzrel sa za augustovým dvojzápasom rozohrávač Šimon Krajčovič.

Zápas Slovenska s Dánskom je na programe vo štvrtok 10. novembra o 18.00 h, lístky si môžete kúpiť prostredníctvom siete Ticketportal alebo priamo na mieste. Kto sa nedostane do levickej športovej haly, tak v priamom prenose vysiela toto stretnutie športová televízia JOJ Šport.

Foto: Lukáš Droppan