Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Slovenská mužská basketbalová reprezentácia sa v týchto dňoch pripravuje na vyvrcholenie predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025, po tréningoch v Bratislave sa presunie do Levíc, kde ju najskôr čaká domáci duel so Severným Macedónskom (štvrtok 23. februára o 18.00 h) a následne vycestuje na záverečné stretnutie D-skupiny do Dánska (nedeľa 26. februára o 15.30 h v Naestvede). Zverenci trénera Aramisa Nagliča nemajú postupové šance výhradne vo svojich rukách, ale budú o túto možnosť bojovať do poslednej minúty.

Realizačný tím Slovenska má od začiatku k dispozícii 14 hráčov, z ktorých si vždy pred zápasom vyselektuje finálnu dvanástku. Ako to už býva zvykom, tak do procesu tvorenia nominácie opäť zasiahli zranenia a ospravedlnenky. Oproti novembru je asi najciteľnejšia strata Mária Ihringa pre zranenie a k dispozícii nie je ani Richard Körner, ktorý je aktuálne bez angažmánu. 

„Nominácia sa tvorila veľmi jednoducho, výber hráčov nie je taký veľký, aby sme mali problém s výberom. Kto je k dispozícii, tak príde. Možno 2-3 hráči neprišli z nejakých dôvodov. Vybrali sme tých, u ktorých si myslíme, že majú momentálne dobrú formu. Mário Ihring je pre nás veľmi dôležitý, som za neho osobne aj smutný, že sa zranil. Spolu s Brodzianskym je našim najlepším hráčom v reprezentácii, takže sa musíme adaptovať na jeho absenciu,“ vyjadril sa tréner Aramis Naglič o tvorení 14-člennej nominácie.

Šanca sa tak otvára ďalším, doteraz si ešte v predkvalifikácii ME 2025 nezahrali ani minútu Dávid Novák, Viktor Juríček a prvýkrát sa medzi mužmi dostal do výberu Martin Danielič z Komárna. Záver druhej fázy je tak aj ideálnou príležitosťou, ako pridať reprezentácii Slovenska ďalšieho lídra, na ktorého sa môže národný výber do budúcna spoľahnúť.

DSC 7036

„Danieliča som chcel trochu vyskúšať, mám od trénerov o ňom dobré informácie. Myslím si, že pre neho, ako mladého hráča, to môže byť dobrá motivácia. Uvidíme, ako bude vyzerať a čo môže. Viktor Juríček je opäť k dispozícii, som za to rád, pretože môže tomuto tímu pomôcť. Nováka sme mali k dispozícii už v lete. Herne nebudeme meniť toho nejako veľa, nemáme totiž veľa času. Na zmenu hernej koncepcie je potrebný nejaký čas, ale v obrane sa špeciálne musíme pripraviť na Severné Macedónsko,“ zhodnotil kouč Slovenska zmeny v hre a nové tváre v reprezentácii.

Jednoduché to nebude mať tréner nášho výberu na pozícii krídla, niektorí hráči nemajú ideálnu formu, vracajú sa po zranení, respektíve boli dlhšiu dobu bez hracej praxe. „Niektorí chlapci nie sú v ideálom hernom rytme. Je menšia šanca, aby sme práve v reprezentácii dostali do rytmu. Je potrebné ich však využiť a cez dobrú atmosféru, tréningy a taktiku, im pomôcť,“ povedal Naglič.

DSC 7424

Novembrové víťazstvá nad Dánskom (74:70) a Nórskom (68:56) zachovali slovenské šance na postup do „riadnej“ kvalifikácie na európsky šampionát. V tabuľke D-skupiny sa nachádzajú na tretej priečke s bilanciou dvoch výhier a dvoch prehier, rovnako je na tom aj Nórsko, ale v jeho prospech hovorí skóre zo vzájomných zápasov.

„Každý chce vyhrávať, každý to má rád. Odohrali sme dva veľmi dobré zápasy. Jediné, čo ma mrzí je, že stále nemáme kompletnú zostavu. Najskôr nám chýbal Brodziansky, prehrali sme oba zápasy na úvod, teraz nemáme k dispozícii Ihringa. Na oboch stojí naša hra, špeciálne útočne. Čo môžem povedať, tak určite budeme do konca bojovať. Ideme od zápasu k zápasu,“ vyhlásil tréner Slovákov.

DSC 7276

Postupová situácia nie je úplne v našich rukách, pretože ďalej ide len víťaz skupiny. Najbližšie je k splneniu tohto cieľa Severné Macedónsko, ktoré ešte v „déčku“ neprehralo. Ak chcú Slováci živiť šancu do nedele, tak musia vyhrať nad najbližším súperom o 5 a viac bodov, aby mali v prípade rovnosti bodov lepšie skóre zo vzájomných zápasov. Keď by to reprezentácii Slovenska vo februári s postupom nevyšlo, tak v auguste by mala odštartovať tretia, záverečná fáza predkvalifikácie ME 2025. Do nej spadnú všetky neúspešne tímy z prvej a druhej fázy.

Širšia nominácia Slovenska na zápasy predkvalifikácie ME 2025 proti Severnému Macedónsku (23. februára) a Dánsku (26. februára)

hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik, Martin Danielič (obaja BC Komárno), Dalibor Hlivák, Michael Fusek, Viktor Juríček (všetci Spišskí Rytieri), Martin Bachan, David Abrhám (obaja Patrioti Levice), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (WWU Baskets Münster/Nem.), Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Dávid Novák (ERA Basketbal Nymburk/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Timotej Malovec (OKK Belehrad/Srb.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Maroš Helmecy – asistent zodpovedný za skauting a videoanalýzu, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

Program D-skupiny predkvalifikácie ME 2025:

štvrtok 23. februára:

18.00 h: Slovensko – Severné Macedónsko (Levice)

19.00 h: Dánsko – Nórsko (Naestved)

nedeľa 26. februára:

15.30 h: Dánsko – Slovensko (Naestved)

18.00 h: Nórsko – Severné Macedónsko (Oslo)

Tabuľka D-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. mk S. Macedónsko 4 4-0 284:252 8
2. no Nórsko 4 2-2 278:269 6
3. sk Slovensko 4 2-2 285:292 6
4. da Dánsko 4 0-4 286:320 4

Foto: Lukáš Droppan