Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Letný program reprezentácie Slovenska je už realitou. V záverečnej fáze predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 si zahrajú zverenci trénera Aramisa Nagliča v I-skupine proti Rumunsku a Albánsku.

Pre Slovákov je to posledná šanca ako si zahrať v „riadnej“ kvalifikácii na najbližší európsky šampionát, ktorého sa v roku 2025 organizátorsky zhostí Cyprus, Fínsko, Lotyšsko a Poľsko. Slovenský výber nebol pritom vo februári ďaleko od toho, aby si miesto vybojoval už v druhej fáze, ale ani štvorzápasová šnúra víťazstiev nestačila na postupovú miestenku v D-skupine. Ďalej išla reprezentácia Severného Macedónska.

Ešte pred žrebom zaradili Slovensko do druhého výkonnostného koša na základe aktuálneho umiestnenia v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Spolu s nimi hrajú v lete tímy, ktorým sa nepodarilo uspieť v prvej a druhej fáze predkvalifikácie ME 2025.

Z prvého koša nám žreb prisúdil Rumunsko. Pre Slovákov nejde o neznámeho súpera, naposledy sa s ním stretli v predkvalifikácii na predchádzajúce majstrovstvá Európy (2022). Pred štyrmi rokmi bola v oboch prípadoch z toho prehra – 68:85 a 74:79.

Albánsko bolo najnižšie postaveným tímom z tretieho koša a reprezentácia Slovenska má aj s touto krajinou skúsenosť. Konkrétne si spolu naposledy zmerali sily v kvalifikácii na ME 2017, výsledkovo uhrali víťazstvo (69:60) a prehru (65:72). Basketbalisti Albánska sa už viac ako 70 rokov nepredstavili na žiadnom z vrcholných podujatí.

DSC 8677

„Rumunsko si určite zaslúži rešpekt, o Albánsku nemám moc informácií, ale v dnešnej dobe už každý vie hrať basketbal. Teraz budeme s realizačným tímom získavať prvé informácií. Prvé dojmy zo žrebu sú pozitívne, ale pôjdeme od zápasu k zápasu, skromne a bez veľkých vyhlásení,“ zhodnotil prvé dojmy zo žrebu tréner Slovenska Aramis Naglič.

Zo záverečnej fázy predkvalifikácie ME 2025 idú ďalej len víťazi trojčlenných skupín. Hrať sa bude systémom doma-vonku od 19. júla do 5. augusta. Miesto konania domácich zápasov Slovenska nie je zatiaľ v tomto momente známe.

Žreb tretej fázy predkvalifikácie ME 2025 (19. júla – 5. augusta):

G-skupina: Chorvátsko, Luxembursko, Írsko

H-skupina: Švajčiarsko, Dánsko, Kosovo

I-skupina: Rumunsko, Slovensko, Albánsko

J-skupina: Bulharsko, Rakúsko, Nórsko

 

Program Slovenska v I-skupine predkvalifikácie ME 2025:

22. júla: Rumunsko - Slovensko

26. júla: Slovensko - Albánsko

2. augusta: Slovensko - Rumunsko

5. augusta: Albánsko - Slovensko

Foto Lukáš Droppan