Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Svoje prvé prípravné zápasy má za sebou reprezentácia Slovenska do 18 rokov, ktorá sa naplno vrhla do príprav na tohtoročnú B-kategóriu majstrovstiev Európy v portugalskom Matosinhose. Tréner tohto výberu, Danilo Rakočevič, nám v rozhovore prezradil aktuálnu situáciu, silu kolektívu a tiež ambície.

Počas víkendu už majú za sebou mladí Slováci prvé dve zápasové skúšky, proti rovesníkom z Rakúska uhrali najskôr prehru 70:82, aby ich o deň na to zdolali 77:72. „Prvý týždeň prípravy sme využili na základné princípy obrany a útoku. Teraz pôjde o to, aby sme to stále zlepšovali. Počas šampionátu nebude priestor na trénovanie a vylepšovanie vecí, takže sa teraz vlastne pripravujeme na tri zápasy naraz, ktoré nás čakajú počas prvých troch dní na majstrovstvách Európy. Budeme sa snažiť čo najskôr vecí spraviť, aby sme vedeli reagovať na dianie v Portugalsku,“ vyjadril sa na úvod rozhovoru tréner Danilo Rakovevič.

Základ aktuálnej nominácie tvoria hráči z majstrovského Interu Bratislava, ktorí majú skúsenosti aj z Niké SBL. Okrem nich mnohí pôsobia v zahraničných kluboch, čo zvyšuje kvalitu slovenského výberu. „Dostali sme silný úder so zranením Daniela Kollera, ktorý nebude na šampionáte k dispozícii. Mal byť jedným z ťahúňov tímu. Bude to samozrejme oslabenie. Ale budeme bojovať aj bez neho. Máme ostatných chlapcov, ktorí sú zdraví a boli ochotní prísť. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia so Sebastiánom Rančíkom. Niekoľko hráčov ročníka 2005 by malo ťahať tím. Spomenul by som Róberta Hudeca a Petra Kováčika. Máme talentovaných chlapcov, uvidíme ako budeme reagovať na situácie na šampionáte. Dôležitá bude aj kolektívna spolupráca. Ešte máme pred sebou 4 prípravné zápasy, tam sa ešte môžu veci vykryštalizovať. Trénujeme aktívne, zameriavame sa aj na fyzickú prípravu. V Portugalsku nás čaká 7 zápasov za 10 dní. Musíme byť mentálne aj fyzicky plnohodnotne pripravení,“ uviedol kormidelník Slovákov k stavu družstva a jeho potenciálu.

repre u18 rakusko priprava

Okrem tréningového procesu prichádzajú prirodzene do programu aj ďalšie prípravné zápasy. Viac o nich povedal už samotný tréner: „Čakajú nás prípravné zápasy s Írskom. Budeme hrať v piatok a sobotu v Bratislave na Vietnamskej ulici. 15. júla odlietame do Španielska, kde budeme hrať dva zápasy s výberom Baskicka. Odtiaľ sa presunieme do Porta, kde budeme trénovať dva dni v dejisku šampionátu.“

V portugalskom Matosinhose príde na rad letný vrchol tejto kategórie od 21. júla, v B-skupine si naši postupne zahrajú s Gruzínskom, Bosnou a Hercegovinou, Maďarskom, Albánskom a Čiernou Horou. „Musíme mať vysoké ciele. Musíme sa snažiť postúpiť zo skupiny. Bude to veľmi ťažké. Ďalej pôjdu len dve družstvá. Ale nastavujeme sa tak, aby sme boli pripravení na ťažké duely. Chceme zahrať na takej úrovni, aby si ostatní mohli povedať, že aj Slováci vedia hrať basketbal,“ dodal na záver Rakočevič.

Aktuálna nominácia Slovensko „U18“:

hráči: Daniel Blaško, Július Matušek (obaja Iskra Svit), Richard Ondruš, Róbert Hudec, Viliam Ďurečko, Mark Weber (všetci Inter Bratislava), Radoslav Teličák (MBA Prievidza), Maroš Šimko (Basket Brno/ČR), Martin Pospíšil (USK Praha/ČR), Peter Kováčik (Basketbal Nymburk/ČR), Tomáš Valentíny (GBA Lions Jindřichův Hradec/ČR), Marek Simonides (BK Pardubice/ČR), Lukáš Lüttmerding (Bishop Walsh School/USA), Nikolas Farkaš (Nantes Basket Hermine/Fr.)

realizačný tím: Danilo Rakočevič – hlavný tréner, Goran Bulatovič – asistent trénera, Róbert Fabíny – masér, Martin Mrviš - kondičný tréner, Tomáš Homola – vedúci družstva

Foto: fiba.basketball, SBA