Vytlačiť
Kategória: Reprezentácie

Cyklus šampionátov odštartuje počas leta už tradične najstaršia kategória – do 20 rokov. Slovensko začína pod vedením Richarda Leška na B-kategórii (7. – 16. júla) proti domácemu Severnému Macedónsku v sobotu 8. júla o 18.30 h. S trénerom nášho tímu sme prebrali prípravu a ambície pred začiatkom majstrovstiev Európy.

Výsledky „U20“ neboli v uplynulých rokoch oslňujúce, ale postupne dorastá dobrá hráčska generácia, ktorá by tento trend mohla zmeniť. „Príprava mala dobrú úroveň, hráčska kvalita je na slovenské pomery adekvátna. Mali sme 4 prípravné zápasy. Na rozdiel od minulých rokov sme mali 15 hráčov, z ktorých sme vybrali konečnú dvanástku. Tým sa aj zvyšovala motivácia a náboj na tréningoch. Snažila sme sa ušiť čo najlepšiu ofenzívnu a defenzívnu taktiku. Určite by sa zišlo trochu viac času. Bolo by potrebné prebrať rôzne taktické situácie. Musíme sa zamerať na obranu, v ofenzíve máme určité limity. Dôležité je, aby chlapci dali do toho všetko a boli ochotní bojovať jeden za druhého. Aby bola dobrá atmosféra a chuť. Zatiaľ sa to podarilo, dúfam, že to prenesieme aj do šampionátu, budeme sa snažiť uspieť,“ zhodnotil svoje dojmy z prípravného obdobia pred turnajom tréner Slovákov Richard Leško.

Na škodu boli absencie, ktoré výraznejšie zasiahli do skladby finálnej dvanástky hráčov. Zo známejších mien nie je k dispozícii z rôznych dôvodov Dávid Novák, Matúš Hronský, Alex Krajčovič, Sebastián Rančík alebo Timotej Malovec. Všetko hráči s už bohatými skúsenosťami na svoju vekovú kategóriu. „Väčšina tímu je zložená z chlapcov z juniorskej ligy, plus máme hráčov z amerických univerzít a jedného z Česka. Niektorí už hrali zopár minút aj v Niké SBL. Ale chýbajú nám skúsenosti. Budeme sa snažiť vyvážiť neskúsenosť a nahradiť ju bojovnosťou. Drvivá väčšina družstva je narodená v roku 2004, pritom hrať môžu aj o rok starší chlapci. My máme mladý tím. Škodou, že Dávid Novák a Matúš Hronský sú zranení. Budeme sa snažiť ich nahradiť. Verím, že aj tímovosťou sa to podarí,“ dúfa Leško.

repre U20 madarsko priprava

Slováci sa predstavia v A-skupine, súpermi v tejto fáze turnaja budú Severné Macedónsko, Bulharsko, Írsko a Česko. Následne sa podľa postavenia v tabuľke rozhodne o tom, v ktorej časti pavúka bude dianie v Skopje pre náš tím pokračovať. „Česi spadli z 'áčka', budú sa snažiť dostať naspäť, domáci sú vždy nepríjemní a Bulhari aj Íri skončili v prvej desiatke tejto kategórie. Našou ambíciou bude hrať atraktívny basketbal. Chceme spraviť lepší výsledok ako Slovensko uhralo po minulé roky. Budeme spokojní, keď dokážeme predviesť to, na čo máme. Keď sa k tomu pridá niečo navyše a trochu šťastia, môže to byť zaujímavé. Ideme s pokorou, užiť si to, posunúť chlapcov v kariérach a verme, že aj potešiť basketbalové Slovensko,“ prezradil tréner Slovákov viac o ambíciách a súperoch.

 

Nominácia Slovenska „U20“ na B-kategóriu ME v severomacedónskom Skopje (7. júna – 16. júla):

hráči: Martin Koller (Inter Bratislava), Zsolt Boros (Brewton-Parker College/USA), Matúš Jasovský (1. BK Michalovce), Matej Tončík, Samuel Solčánsky (obaja ŠBK Junior Patrioti Levice), Matúš Malovec (Eastern Florida State College/USA), Ondrej Kapustík (BKM Lučenec), Juraj Kret (BK Pardubice/ČR), Adam Galko (Sokol Pražský/ČR), Róbert Seman (RIM Basket Košice), Ladislav Novák (GBA Sojky Pelhřimov/ČR), Juraj Minarovjech (Hoosac School/USA)

realizačný tím: Richard Leško – hlavný tréner, Martin Blaho a Patrik Sarna – asistenti trénera, Dušan Štofčík – masér, Branislav Hromada – vedúci družstva

 

Program Slovenska „U20“ na B-kategórii ME:

A-skupina:

sobota 8. júla o 18.30 h: Slovensko – Severné Macedónsko

nedeľa 9. júla o 16.00 h: Bulharsko – Slovensko

utorok 11. júla o 21.00 h: Slovensko – Írsko

streda 12. júla o 16.00 h: Česko - Slovensko

14. – 16. júla: zápasy o umiestnenie

Foto: SBA