• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Sezóna 2020/2021 Niké SBL dospela do svojej záverečnej fázy. Zostali už len dvaja v boji o majstrovskú trofej. Patrioti Levice majú na dosah tretí titul v histórii klubu, Spišskí Rytieri premiérový a po 11 rokoch môžu byť prvým družstvom, ktorému sa podarí vyhrať obe trofeje. Finálová séria začína!

Niké SBL - 1. zápas finále play off (sobota 15. mája o 18.00 h):

Patrioti Levice - Spišskí Rytieri

/stav série - 0:0/

K zápasu: Oba tímy boli pred začiatkom aktuálneho ročníka pasované do role najväčších favoritov na víťaza Niké SBL. Potvrdilo sa to aj v základnej časti, Levice ju vyhrali a Spišiaci skončili na druhej pozícii. Patrioti vyhrali semifinálovú sériu s Interom Bratislava hladko 3:0 na zápasy. „Cesta od začiatku sezóny nebola určite jednoduchá. Mali sme lepšie a slabšie chvíľky, raz to bolo hore a raz dole. Myslím si, že sme si dobre načasovali formu a začali ukazovať kvalitu. Určite máme na to, aby sme to dotiahli do konca,“ uviedol playmaker Levíc Šimon Krajčovič.

Rytieri zvládli štvorzápasovú bitku s Iskrou Svit, napokon ju vyhrali 3:1 na zápasy. „Cesta do finále bola trošku iná, keďže prvé dva tímy postupovali automaticky do semifinále. Tieto priečky si však bolo potrebné vybojovať, čo sa podarilo nám a Leviciam. Semifinále so Svitom bolo ako na horskej dráhe, jeden zápas sme vyhrali o 30, druhý sme prehrali o 30. Bolo to zaujímavé. Po jednom zápase vo Svite sme si povedali, čo bolo zlé a myslím si, že potom sme dodržali všetky pokyny a do finále sme postúpili. Je to veľký úspech,“ vyjadril rozohrávač Spišskej Novej Vsi Mário Ihring.

DSC 5172

Finálových súperov Niké SBL spájajú mnohé paralely. Levice a Spišská Nová Ves sa opierajú hlavne o reprezentantov Slovenska, v menšej miere majú v kádri zastúpenie legionári. Oba tímy majú dosť podobné koncepcie, Patrioti sa jej držia už niekoľko rokov. Rytieri na ňu prešli pred touto sezónou. Spišskej Novej Vsi sa vo viac ako 70-ročnej histórii klubu doteraz nikdy nepodarilo postúpiť do finále a teraz má na dosah zisk double. Tento počin sa podaril naposledy pred 11 rokmi Pezinku. Patrioti si naopak môžu udržať stopercentnú bilanciu vo finále, v doterajších dvoch prípadoch (2011, 2018) to totiž vždy skončilo ziskom najcennejšieho kovu. "Spišskú Novú Ves vnímame ako silného súpera. Sú skúsení, budú určite veľmi dobre pripravení. Ideme do toho s rešpektom, ale zároveň určite motivovaní, aby sme túto finálovú sériu zvládli. Je to finále, rozhodnúť môžu maličkosti. Určite bude veľmi dôležité, s akou energiou, nasadením a sebavedomím jednotlivé tímy nastúpia. Myslím si, že motivácia je na oboch stranách. Každý zápas môže byť preto tesný, rozhodovať môže jedna lopta a jeden súboj," povedal kouč Levíc Michal Madzin. 

Zaujímavosťou je, že Hojč sa predstaví proti klubu, s ktorým získal pred troma rokmi majstrovský titul. Pre Madzina to bude zase premiérová účasť v súboji o majstra Slovenska. Tohtosezónna zápasová bilancia hovorí mierne v prospech Levíc, vyhrali 4 zo 7 vzájomných stretnutí. Dobrou správou pre oba tímy je, že na finálové zápasy sa dostanú po vyše 8 mesiacoch aj fanúšikovia, konkrétne v súčasnej situácii umožnia vstup maximálne 250 ľuďom. Finále Niké SBL sa hrá na tri víťazné zápasy, meno víťaza sezóny 2020/2021 spoznáme najneskôr v sobotu 29. mája. „Levice sú silným súperom, na každom poste majú kvalitného hráča. Družstvo majú na našu ligu poskladané nadštandardne. Zaujímavé je možno to, že tak, ako my, tak aj Levice idú slovenskou cestou. My máme 3 legionárov, rovnaký počet majú aj oni. Je zaujímavé, že sa takéto dva tímy stretnú vo finále a asi aj dobré pre slovenský basketbal," myslí si kouč Novej Vsi Teo Hojč. 

Kto píska: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Martin Margala

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan