• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na Levických Patriotov čaká dnes záverečný zápas kalendárneho roka, o prvé víťazstvo na palubovke hostí v rámci Alpsko-adriatického poháru zabojujú na palubovke rakúskeho Arkadia Traiskirchen Lions.

Tím Tea Hojča má v 22. kole Eurovia SBL voľno, preto je na programe ďalší zo zápasov skupiny A Alpsko-adriatického poháru. Ich dnešným súperom je rakúsky Arkadia Traiskirchen Lions. Malé mestečko Traiskirchen sa nachádza neďaleko Viedne a má len necelých 20 000 obyvateľov, ale basketbal tu má svoje významné miesto. Od roku 1999 vystupuje klub pod aktuálnym názvom a za toto obdobie sa stal trojnásobným majstrom Rakúska a rovnako trikrát zvíťazil v Rakúskom pohári. V Traiskirchene sa hral istého času aj Koračov a Saportov pohár, ale tieto zlaté časy sú už len spomienkou. Momentálne „levy“ zápasia s nevýraznou formou či už v domácej súťaži, tak aj v Alpsko-adriatickom pohári. Taktovku nad Traiskirchenom má s drobnou prestávkou v rukách srbský kormidelník Vladimir Lučič, ktorý sa v prvom rade spolieha na domácich hráčov, ale v kádri má aj niekoľko zaujímavých legionárov.

V domácej súťaži prišiel po vynikajúcom novembri výsledkový útlm, z posledných piatich duelov sa Traiskirchenu podarilo zvíťaziť len v dvoch prípadoch, preto im v tabuľke momentálne patrí šiesta pozícia. Na medzinárodnom fronte sú zatiaľ bez víťazstva, pred dvoma týždňami prehrali postupne proti Záhrebu a Domžale. „Po pár dňoch voľna znovu trénujeme, treba sa vrátiť do tréningového rytmu a pripraviť sa na zápas s Traiskirchenom poctivo. Tento súper je pre nás tak trochu neznámy, keďže sme s nimi ešte nehrali, ale určite tam ideme s cieľom vyhrať a verím tomu, že keď budeme pokračovať v kvalitných výkonoch z predchádzajúcich zápasov, tak budeme úspešní,“ povedal pred dnešným stretnutím Róbert Rozim.

Handlovským fanúšikom bude z traiskirchenského kádru známe meno Aleksandra Vuletiča, ktorý pôsobil na Hornej Nitre dve sezóny dozadu, pozor si budú musieť Patrioti dávať aj na duo krídelníkov – Tarolis a Trmal, ale kľúčovou osobnosťou tímu je skúsený pivot Fabricio Vay. Mimoriadne skúsený Argentínčan pôsobí štvrtým rokom v Traiskirchene a túto sezónu herne exceluje, s priemerom 21.1 bodu na zápas je druhým najlepším strelcom súťaže, rovnaká pozícia mu patrí aj v počte doskočených lôpt, čo potvrdil aj v poslednom zápase proti Viedni, proti ktorému podal fantastický individuálny výkon – 39 bodov, 20 doskokov a 4 bloky. Dnešný zápas Levíc má z hľadiska ambícií dôležitý význam, nielenže to bude o prvé víťazstvo na palubovke hostí, ale prípadným ziskom dvoch bodov si môžu upevniť druhú priečku v skupine A. Patrioti cestujú do Rakúska po trojzápasovej domácej sérii víťazstiev, ale zato s drobnými zmenami. O prekvapivom odchode Momcila Latinoviča sme už informovali, do stretnutia by nemal zasiahnuť ani Milan Žiak, ktorý je chorý.

Aj napriek týmto absenciám chcú Patrioti v dnešnom zápase uspieť. „Cestujeme do Rakúska bez nášho najlepšieho strelca Milana Žiaka, ktorý je doma s horúčkou a tiež bez Momcila Latinoviča, ktorý sa rozhodol opustiť náš káder. Nikdy nie je pekné meniť tím po troch víťazstvách, ale za Latinoviča nájdeme adekvátnu náhradu. Nemáme široký káder, čo nie je pre nás dobrou správou, ale to neznamená, že nejdeme bojovať a hrať. Myslíme si, že je tím je väčší ako ktorákoľvek individualita. Pre mňa bola štvordňová vianočná prestávka pridlhá, pretože vždy potrebujete nejaký ten čas, aby ste sa po takejto prestávke dostali do rytmu. Napriek tomu ju chlapci veľmi potrebovali, aby mohli v nasledujúcich mesiacoch dobre hrať. Tiež ma potešil záujem fanúšikov, ktorí nás prídu do Traiskirchenu povzbudiť, budeme potrebovať ich pomoc. Arkadia je silným tímom s viacerými veľmi dobrými individualitami ako je Fabrizio Vay, najlepší strelec rakúskej ligy. Pre všetko tieto dôvody očakávam, že Arkadia bude náročným súperom, ale my sa budeme snažiť vložiť do zápasu všetko a uvidíme čo nám to prinesie,“ povedal pred stretnutím levický tréner Teo Hojč. My len na záver dodáme, že dnešné stretnutie Traiskirchenu a Levíc budete môcť sledovať aj prostredníctvom nášho webu.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN