• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Patrioti Levice vstupujú už do šiesteho roka od reštartu v metropole Tekova. Ambiciózna basketbalová značka opäť pomýšľa na najvyššie priečky, ku ktorým by ich malo doviesť čoraz slovenskejšie družstvo.

Vedenie klubu sa už dlhšiu dobu netají tým, že do Levíc sa snaží prilákať reprezentantov Slovenska, či už aktuálnych alebo budúcich. To sa im darí niekoľko rokov a inak tomu nebolo ani počas letných mesiacov. Z predchádzajúceho ročníka sa podarilo udržať až sedmičku Slovákov (Patrik Adámik, Martin Bachan, Boris Bojanovský, Martin Danielič, Viktor Juríček, Šimon Krajčovič a Samuel Volárik). K ním sa pridal David Abrhám z Interu Bratislava a talentovaný odchovanec Žiliny Patrik Pazičký. „Určite je to niečo, čo je v rámci ligy výnimočné. Podľa mňa je to najlepšia cesta, ako to dlhodobo robiť. Prináša to a prinesie to do budúcna svoje ovocie, keďže jadro družstva je dlhšiu dobu pokope. Chlapcom sa lepšie a príjemnejšie pracuje, keď sú pokope,“ zhodnotil tréner Michal Madzin koncepčnú prácu klubu.

Úspešne v tomto smere funguje aj spolupráca s mládežníckym klubom ŠBK Junior Levice. Okrem toho, že viacerí mladíci sú už dlhšiu dobu súčasťou A-tímu, tak v lete dostala trojica odchovancov Daniel Chaban, Samuel Szabó a Dominik Špaňo možnosť zabojovať o jedno miesto na súpiske kouča Michala Madzina. Ďalší priestor na rozvoj umožňuje „béčko“, ktoré je súčasťou druhej najvyššej súťaže. „V predchádzajúcom ročníku to bolo prekryté, keď viacerí hráči z nášho kádra pendlovali. V tejto sezóne to bude ešte výraznejšie. Aktuálne je to najlepšia cesta ako preklenúť prechod z juniorskej kategórie do SBL, keď je možnosť odohrať minúty medzi mužmi. To sa dá preniesť do tréningového procesu a prípadne aj do zápasov,“ vyjadril sa kouč Patriotov.

Kým po minulé roky hrali v levickom družstve dôležité slovo legionári, tak pred sezónou 2020/2021 sa rozhodol klub angažovať pôvodne len dvojicu. So zaujímavým životopisom prišiel bulharský reprezentant Cvetomir Černokojev, skúsenosti na post rozohrávača má priniesť Američan Henri Wade-Chatman. Vzhľadom na zranenie Martina Bachana sa rady zahraničných hráčov rozšírili ešte o bývalého reprezentanta Chorvátska Zorana Vrkiča. „Pre nás všetkých to je určite nová sezóna. Z môjho pohľadu je to nové, keďže máme viacero mladých chalanov. Ešte viac sa musím snažiť, aby som bol lídrom a ísť im príkladom. Je to pre všetkých nové, všetci si na to postupne zvykáme. Každým tréningom a zápasom sa to bude zlepšovať. Zatiaľ som spokojný,“ poskytol svoj pohľad na družstvo kapitán tímu Šimon Krajčovič.

DSC 9026

Bez zmien pokračuje na lavičke trénerská dvojica Michal Madzin a Ladislav Lutovský. V novom súťažnom ročníku bude mať k dispozícii oveľa mladší káder, čo je rozhodne výzvou pre realizačný tím Levíc. „Uvidíme, koľko chalanov bude reálnych tých, ktorí budú môcť plnohodnotne zasiahnuť do zápasových procesov. Prvoradým cieľom je, aby mladí hráči boli plnohodnotne zapájaní do tréningového procesu, čo sa už od prvého dňa deje. Je to cítiť na tréningoch, trochu sme si zvyknúť na to, že nie vždy sú veci skúsene riešené. To je však ten proces, o tom sú tréningy, aby sa to každým dňom posúvalo,“ zamyslel sa Madzin.

Vzhľadom na kontinuitu práce majú za sebou Patrioti až dve fázy letnej prípravy. Už v polovici mája sa dokázala stretnúť sedmička hráčov. V druhej časti prípravy sa od začiatku augusta postupne pripájali aj nové posily. Celkovo odohrali „žlto-zelení“ v príprave osem zápasov, s bilanciou dvoch výhier a šiestich prehier. „V rámci rozvoja jednotlivcov bola dvojfázová príprava to najlepšie, čo mohlo byť. Hráči sa môžu zlepšovať, len ak budú v dennodennom kontakte s loptou a vo fyzickej záťaži. Ak sa pozrieme v príprave iba na výsledky, tak možno nebola ničím výrazná. Na druhej strane, treba povedať, že prípravné zápasy boli na vysokej úrovni. Výsledky neboli najdôležitejšie, no verím, že nás dobre pripravili na to, čo nás bude čakať,“ vyjadril sa tréner Levíc k príprave na novú sezónu.

DSC 9028

Majster Slovenska z roku 2018 a víťaz Slovenského pohára z roku 2019 atakoval najvyššie pozície aj v predčasne skončenom ročníku. Tesne pred vyvrcholením základnej časti okupoval druhú pozíciu. Vzhľadom na znížený počet družstiev v rámci SBL sú ambície jasné - vyhnúť sa predkolu play off a bojovať o medailu. „Každý rok je liga vyrovnaná. Nikdy nemá žiaden tím garantované stopercentné víťazstvo. My si musíme dať tie najvyššie ambície, inak by to viac-menej nemalo význam. Ambíciou je titul,“ vyhlásil na záver Krajčovič. 

Aktuálne epidemiologické opatrenia umožňujú do športovej haly vstup len 500 fanúšikom. Pre vysoký počet držiteľov permanentiek pôjde zatiaľ do predaja len 200 vstupeniek, ktoré bude možné zakúpiť v Sýpke u Patriotov. Vstupenka na zápas stojí 4€. Nový ročník odštartujú Patrioti v sobotu 26. septembra doma proti Prievidzi.

Foto: Lukáš Droppan