• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Do dvoch dní je rozvrhnutý program ôsmeho kola Slovenskej basketbalovej ligy. Víťaznú sériu Handlovej sa pokúsi zastaviť Lučenec, ktorý stále čaká na premiérový triumf v SBL. Dobrú fazónu má tiež Žilina, na ich palubovku pricestujú Levickí Patrioti. Zaujímavý bude aj duel tabuľkových susedov - Prievidze so Svitom.

 

Iskra Svit - BC Prievidza

Iskra aréna, streda 7. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Peter Karniš, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Súboj štvrtého s piatym celkom tabuľky, kde sa zároveň skončí jedna miniséria čakania na víťazstvo. "Podtatranci" mohli zastaviť rozbehnutú Handlovú, ale vlastnými chybami darovali súperovi dva body a sami pri tom zaznamenali druhú prehru po sebe po výsledku 67:70. V tabuľke však držia kontakt s čelnými pozíciami, v čom by aj naďalej radi pokračovali. Rovnaký výsledok, rovnaká koncovka, aj tak možno charakterizovať stretnutie Prievidze na palubovke Interu Bratislava. Zverenci trénera Michaela Claxtona mohli poslať zápas do predĺženia, ale napokon prehrali 67:70. Vzájomné duely týchto dvoch celkov prinášajú vždy atraktívny, no aj dramatický basketbal. Potvrdí sa to aj pod Tatrami?

Motívy zápasu: Ofenzívna sila je na strane Iskry, defenzívna zase na strane BC. Bude to tiež duel elitných strelcov - Tima Derksena a Sašu Avramovič, či lídrov v počte doskočených lôpt - Delvona Johnsona s Chrisom Washburnom/DeAndrem Davisom.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Prievidza aj v zápase na Interi ukázala, že jej doterajšie výsledky vôbec nie sú náhodné. Hrajú fyzicky, agresívne a rýchlo, ale zároveň aj veľmi rozumne. Musíme postrážiť doskoky a vyrovnať sa v agresivite. Iba v tom prípade môžeme pomýšľať na to, aby sme zápas zvládli. Hráme doma, tešíme sa na zápas a budeme bojovať."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás ťažký duel. Svit je na domácej palubovke veľmi silný, čo dokázal napríklad aj víťazstvom nad Levicami. Na toto stretnutie sa dôkladne pripravujeme. Ak chceme byť úspešní, tak musíme dať do zápasu potrebnú energiu a bojovať celých 40 minút, tak ako sme bojovali na Interi. Tentokrát však verím, že so šťastným koncom pre nás.“

 

PP & TV Raj Žilina - BK Levickí Patrioti

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 7. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Martin Margala, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Ďalší duel tabuľkových susedov, tentoraz však tretieho s druhým. O tom, že Žilina je zatiaľ najpozitívnejším prekvapením ligy sme už písali, tento fakt potvrdili skvelým obratom v Komárne, kde napokon zvíťazili 81:73. Mladý tím trénera Ivana Kurillu by si tentoraz rád vyšliapol aj na úradujúceho majstra. Predpoklady k tomu má, keďže predvádza dobré výkony v obrane, aj v útoku. Levickí Patrioti sú však aj napriek absenciám v dobrej forme. Bez zranenej trojice Bachan, Katura a Tomič nemali so Spišskou Novou Vsou takmer žiadne problémy, svedčí o tom aj konečný výsledok - 91:68. Zverenci trénera Tea Hojča by radi zakončili úvodnú štvrtinu základnej časti víťazne, no v meste pod Dubňom ich nečaká nič jednoduché. Prípadnou vzpruhou pre nich môže byť, ak sa niekto z maródky zapojí do zápasového diania. 

Motívy zápasu: Žilinčania potrebujú zlepšiť bilanciu trestných hodov (68%), keďže týmto spôsobom prichádzajú často o ľahké body. Ich súperom je totiž lídrom v tejto kategórii s 82% úspešnosťou. Nemenej dôležitým faktorom bude aj priestor pod košom, kde majú domáci veľkú silu.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "V sedemdňovom cykle nás čaká ďalší ťažký súper, tentokrát s vizitkou úradujúceho majstra. Na zápas sa pripravujeme zodpovedne. Vieme o veľkých kvalitách súpera a rešpektujeme ich. Verím, že naši fanúšikovia nám v stredu prídu vo veľkom počte pomôcť svojimi hlasivkami a budú nás hnať k maximu našich síl. Budeme to veľmi potrebovať."

Milan Žiak, hráč Levíc: "Žilina má zatiaľ skvelé výkony, čo potvrdili aj na palubovke Komárna, kde dokázali vyhrať. Určite sú jedným z nebezpečných súperov v tejto sezóne. Myslím si, že Žilina bude ťažkým súperom, hlavne na ich ihrisku, kde sú veľmi silní a majú podporu divákov, ktorí ich ženú dopredu. Podľa mňa to bude ťažký zápas a takisto očakávam, že musíme podať zodpovedný výkon hlavne v obrane a potom môžeme uspieť."

 

MBK Handlová - BKM Lučenec

Mestská športová hala, streda 7. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: Arena Sport a Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Aktuálne informácie: "Baník" je na víťaznej vlne, prvotný zlý vstup do sezóny je už definitívne minulosťou, po troch prehrách prišla odpoveď v podobe troch víťazstiev za sebou. Tentoraz uhájili Handlovčania výhodu domácej palubovke, po nervydrásajúcom konci zvíťazili nad Svitom 70:67. V tabuľke sa priblížili k pokojnému stredu, po strede môžu poskočiť ešte vyššie. Lučenec zostáva posledným tímom bez víťazstva, víkendová prestávka priniesla hráčske rošády v tíme trénera Rudolfa Juga. Dres BKM si už neoblečie dvojica Filip Dratva a Mor Menashe, novou posilou je krídelník z Bosny a Hercegoviny Marko Vukovič. Prinesie táto zmena prelomenie čakania na výhru alebo si Handlová pripíše štvrtý triumf v rade?

Motívy zápasu: Práve na poste krídelníka horeli Lučenčania najviac, priemerne premenia len niečo vyše 25% pokusov za tri body. V radoch MBK pôsobia slušní trojbodoví strelci - Djordje Tresač a Will Darley

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Čaká nás ťažký zápas proti súperovi, ktorý bude chcieť po prvýkrát v sezóne uspieť. Hráme však doma, sme pripravení urobiť všetko pre víťazstvo a potešiť našich fanúšikov."

Foto: Daniel Faix