• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Návrat derby zápasov Komárna s Levicami, 135. konfrontácia Prievidze s Handlovou a tiež pokus Lučenca si proti Interu Bratislava udržať stopercentnú bilanciu. To všetko prinesú tri zápasy 3. kola Niké SBL.

Niké SBL - 3. kola (streda 13. októbra o 18.00 h):

Inter Bratislava - BKM Lučenec (hrá sa v Pezinku)

K zápasu: Inter počas víkendu neuspel v Leviciach (77:90), čo je však ešte dôležitejšie, tento duel pre zranenie nedohral Michael Fusek. Status jedného z pilierov zostavy "žlto-čiernych" je pre stretnutie s Lučencom otázny, prípadne aj bez neho však zverenci trénera Olega Meleščenka ukázali proti Patriotom svoju kvalitu. Takmer sa im podarilo zmazať 24-bodové manko a v podstate do konca zápasu živiť nádej na triumf. Na to sa pokúsia nadviazať vo svojom prechodnom domovskom stánku, kde v premiére zdolali Spišských Rytierov. 

Trochu prekvapivo, ale po dvoch odohraných kolách zostal už len jeden tím v Niké SBL bez prehry - Lučenec. "Novohradčania" nadviazali na úspešné účinkovanie na palubovke Levíc, doma si bez výraznejších starostí poradili s Prievidzou (88:71). "Prvý vzájomný zápas s Interom bol za neobvyklých okolností, keďže sme sa stretli skoro ráno po dvoch dňoch zápasov na turnaji. Chýbali im vtedy hráči, ale aj tak nás v ten deň zdolali. Teraz sme nesmierne motivovaní, aby sme ukázali úplne odlišnú kvalitu hry v prvom vzájomnom zápase základnej časti. Ide o inteligentné družstvo, s dobrým trénerom, ktoré má kvalitných legionárov a talentovaných reprezentantov Slovenska. Tešíme sa na výzvu zahrať si proti kvalitnému tímu na jeho palubovke. Našim hlavným cieľom je demonštrovať konzistenciu v našej hernej intenzite, snahe a exekúcii. V predchádzajúcich týždňoch sme robili pozitívne kroky a v tomto smere chceme pokračovať," prezradil kouč BKM Daniel Sokolovsky. Lučenčanom zatiaľ ide ich herný progres podľa predstáv, ďalší krok by radi určite urobili v Pezinku. "Na každý zápas sa pripravujeme poctivo, ako na každý duel. Zregenerovali sme ako sa len dalo a myslím si, že sme pripravení na ďalšie stretnutie. Vieme, že to nebude isto ľahký zápas, ale ako hovorím, pripravili sme sa a ako to dopadne, to ukáže až zápas, ale chceme si ísť do Pezinka po ďalšiu výhru," dodal pred zápasom krídelník Lukáš Bolek. 

Kto píska: Martin Margala, Stanislav Bara, Eduard Uhrin

Kde sledovať: 

 IMG 0301

BC Komárno - Patrioti Levice

K zápasu: Komárno prehralo síce na Spiši (75:87), ale za svoj výkon u majstra sa nemusel hanbiť. Nováčik vzdoroval Rytierom do samotného konca a dva body za výhru mu nedaroval zadarmo. Teraz sa opäť predstaví vo svojom prostredí, v ktorom sa minimálne fanúšikovia potešia návratu "južanských" derby s Levicami. K tomu sa pridalo posilnenie do tímu trénera Zlatka Jovanoviča, za Komárno si opäť zahrá rozohrávač Branislav Pipíška. "Čaká nás zápas proti tímu, ktorý začal sezónu podobne, ako my. Rozobrali sme naše chyby z predošlého zápasu, poučili sme sa z nich a teraz sa už sústredíme na ďalšieho súpera. Pokúsime sa opäť hrať našu hru, verím, že vďaka tímového duchu, energii a aj podpory domácich fanúšikov, ktorí sú našim šiestym hráčom, sa nám podarí zvíťaziť," myslí si Vuk Djordjevič. 

Vicemajstrovi sa podarilo zaknihovať domáce víťazstvo aj na ligovej scéne, keď si v semifinálovej repríze poradil s Interom Bratislava (90:77). Po dvoch výhrach v rade (vrátane Alpsko-jadranského pohára), by rozhodne chcel navýšiť svoju sériu a získať premiérové dva body aj u súpera. Rozhodne sa však musí vyvarovať zaváhania v druhých polčasoch, ktoré ich takmer stáli zápas s Interom. "Čaká nás zápas na palubovke nováčika, v ktorom máme víťazné ambície. Aj keď sme sa s týmto družstvom ešte nestretli, vieme, na čo si budeme musieť dávať najväčší pozor. Musíme sa poučiť z predchádzajúcich zápasov, v ktorých sme mali chvíľkový výpadok a byť koncentrovaní plných 40 minút. Verím, že v prvom vonkajšom zápase budeme úspešní," vyjadril sa Martin Bachan. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Kde sledovať: 

DSC 3886 

BC Prievidza - MBK Baník Handlová

K zápasu: Vždy prestížne hornonitrianske derby, v ktorom ide nielen o víťazstvo, ale aj o prestíž, minimálne do najbližšieho vzájomného zápasu. Hlavne Prievidza má o motiváciu postarané, keďže zostala jediným tímom, ktorý ešte v tomto ročníku neokúsil chuť víťazstva. Spolu s Alpsko-jadranským pohárom prehrala 5 stretnutí po sebe. K dispozícii by ešte nemala byť najnovšia posila - Alonzo Walker, keďže do Prievidze pricestovala len pred niekoľkými hodinami. No aj bez neho budú hľadať Prievidžania víťazný recept na odvekého rivala. "Čaká na nás derby zápas proti susednej Handlovej. Všetci si uvedomujeme dôležitosť zápasu, či už pre klub, tím, alebo pre fanúšikov. Zápas berieme s plnou vážnosťou, pretože vieme, aké sú derby zápasy. V takýchto zápasoch nikdy nie je favorit a preto musíme od začiatku hrať naplno, pretože len vtedy môžme byť úspešní," vyhlásil tréner BC Maroš Helmecy. 

Handlová získala počas víkendu dôležité dva body do tabuľky, doma vyhrala nad Svitom (76:67). Veľmi cenný triumf pre "baníkov", keďže im v tomto stretnutí chýbal pre zranenie DeAndre Abram. To, či Američan nastúpi do baníckeho derby, je v tejto chvíli otázne. Handlovčania majú ešte so svojim rivalom nevybavené účty z predchádzajúcej sezóny, keďže práve tento tím ich definitívne obral o prípadnú účasť v play off. "Každý z nás veľmi dobre vie, čo na hornej Nitre znamená derby. Najmä z pohľadu fanúšikov sa hrá o viac, ako o dva body. V derby stretnutiach býva elektrizujúca atmosféra a napätie je na oboch stranách väčšie, než v ktoromkoľvek inom zápase. Bojuje sa nie len o ligové víťazstvo, ale i o veľkú prestíž, veď banícke derby je najsledovanejším duelom kola a konfrontácie medzi Prievidzou a Handlovou patria k najatraktívnejším v rámci celej súťaže. Vieme teda, do čoho ideme. Musíme mať v prvom rade chladnú hlavu a do stretnutia nastúpiť absolútne sústredení. Veľmi dôležitým bude začiatok, ktorý by sme chceli zachytiť a následne bojovať až do zaznenia záverečného klaksónu. Ak by sme k víťazstvu nad Svitom pridali ďalšie v stredajšom derby, určite by nás to mentálne nakoplo. Verím, že v prievidzskej športovej hale uvidíme svojich priaznivcov a aj napriek tomu, že hráme na palubovke súpera, budú našim šiestym hráčom," uviedol tréner Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Anton Šarišský, Roman Lamoš, Artjoms Ribakovs

Kde sledovať: 

Foto: Ladislav Szibilla, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan