• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do konca základnej časti Niké SBL zostávajú už len 3 kolá a o ničom ešte nie je v podstate rozhodnuté. Budeme vedieť viac po 26. kole? Spišskí Rytieri môžu spečatiť definitívu prvého miesta, proti ale budú Patrioti Levice, ktoré na diaľku bojujú o 2. miesto. Na tejto priečke sa sa momentálne nachádza Svit, ktorého čaká duel v Prievidzi. Domáci majú šancu zabezpečiť si návrat do play off v prípade výhry. O 4. pozíciu si to v priamom súboji rozdá Lučenec s Komárnom a sobotňajší program uzatvára duel Handlovej s Interom Bratislava.

Niké SBL 2022/2023 - 26. kolo (sobota 18. marca, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava

K zápasu: Handlovské šance na účasť v play off sú stále živé, ale postupne sa presúvajú čoraz viac len do teoretickej roviny. Výrazne zúžená rotácia "baníkov" jednoducho totiž neviesť víťazný recept, čo sa ukázalo aj proti Spišským Rytierom (83:118). "Do zápasu ideme s tým, že nemáme čo stratiť. Pripravovali sme sa naň tak ako na každý iný zápas a opäť sa budeme snažiť súpera potrápiť. V súčasnej situácii máme všetci dostatok priestoru a minutáže. Každý jeden hráč má jedinečnú príležitosť ukázať, čo v ňom je. Berieme to ako ideálnu príležitosť pýtať si ponuky do nastávajúcej sezóny. Do konca sezóny zostávajú už iba tri zápasy, preto si ich treba poriadne užiť a rozlúčiť sa s fanúšikmi dobrými výkonmi," uviedol Roman Skvašik. Celok z hornej Nitry v tomto kalendárnom roku ešte nevyhral, jeho negatívna séria momentálne číta už 10 duelov. Najväčším problémom je defenzíva, čo je v súčasnom období pravidelne opakujúca sa téma. "Pred nami sú posledné tri zápasy, z toho dva sobotné pred domácim hľadiskom. Preto by som touto cestou chcel na ne pozvať všetkých fanúšikov, ktorí nám aj napriek súčasnej situácii zostali verní. Myslím si, že nám stojí za to bojovať, veď hráme o priazeň divákov. Verím, že pokiaľ si fanúšikovia nájdu do handlovskej športovej haly cestu, odmeníme sa im víťazstvom," myslí si tréner Karol Kučera. 

Z pohľadu Interu je v hre oveľa viac, "žlto-čierni" stále bojujú o to, aby v prvom kole play off mali výhodu domáceho prostredia. Uplynulý víkend si v tomto smere priveľmi nepomohli, keď sa po prehre s Lučencom (72:85) prepadli na 6. pozíciu. V zostave však chýbal J.P. Moorman a Martin Koller. Pre bratislavský celok ale ešte nie je nič stratené, prvoradé teraz pre nich bude splniť v Handlovej úlohu favorita a nedopustiť na svoj úkor prekvapenie. "Každý zápas je pre nás veľká výzva. Jasne, že nás takmer všetci považujú za favoritov stretnutia, ale ja si myslím, že Handlová sa ešte stále dokáže doma dobre rozbehnúť, dostať sa do pohody. Nemajú čo stratiť. My musíme nastúpiť veľmi koncentrovane, robiť, čo trénujeme a na čom sa dohodneme. Potom bude šanca na víťazstvo," vyjadril sa tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Veronika Obertová, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

IMG 3259 

BKM Lučenec - BC Komárno

K zápasu: Vyzerá to tak, že Lučenec správne načasoval formu na záver základnej časti, kedy sa rozhoduje o nasadení do play off. Z hlavného mesta si odnášal už tretie víťazstvo za sebou (85:72) a v momentálnom stave by začínal vyraďovaciu časť pred svojimi fanúšikmi. Teraz má veľkú šancu bodovo sa dotiahnuť na svojho sobotňajšieho súpera. Motív a motivácia je z pohľadu "pelikánov" jasná, využijú nabitejší program súpera?

Dianie o 4. - 6. miesto je mimoriadne vyrovnané a dramatické, každé zaváhanie, prípadne úspech, môže mať cenu zlata. Hráči Komárna to dobre vedia, preto v predošlom kole zvíťazili v Prievidzi (82:74), aby si poistili štvrtú pozíciu. Počas týždňa si plnili povinnosti v Alpsko-jadranskom pohári, kde sa im však nesplnil tajný sen o triumfe v tejto súťaži. V semifinále bol nad ich sily neskorší víťaz, poľská Dabrowa Górnicza (70:96). Aj napriek prehre prevládali u "diablov" pozitíva, na ktoré by radi nadviazali v lige. "Očakávam náročný zápas na palubovke súpera, avšak na stretnutie sa dôkladne pripravujeme. Do zápasu odovzdáme všetko, aby sme si poistili čo najlepšiu východiskovú pozíciu pred play off, a to výhodu domáceho prostredia," vyhlásil Demarkus Stuckey. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

Image25 

BC Prievidza - Iskra Svit

K zápasu: Domáce víťazstvo znamená definitívu a hlavne opadnutie určitej ťarchy. Ak sa podarí Prievidzi tento scenár v sobotu večer naplniť, tak sa po ročnej absencii opäť predstaví v play off. Pravda, výsledková forma nie je ideálna. Zverencov trénera Krunoslava Krajnoviča trápia najmä zlé koncovky, ako napríklad v televíznom zápase s Komárnom (74:82), po ktorom si pripísali už tretiu prehru za sebou. Bude extra motivácia hnacím motorom v domácej hale? "Určite očakávam náročný zápas. Svit má momentálne formu, čo potvrdil 10 výhrami v rade a posunul sa na priebežnú druhú pozíciu. Budeme si musieť dať pozor hlavne na ich rýchly protiútok a hru jeden na jeden. Verím, že dokážeme hrať 40 minút koncentrovane a zvíťazíme," prezradil Patrik Lukáč. 

Na hornú Nitru však momentálne pricestuje tím s najlepšou formou v rámci Niké SBL. Svit vyhráva všetko, na čo siahne. Cez víkend zaznamenal už jubilejné 10. víťazstvo za sebou, doma proti Leviciam (84:77) si zároveň vybojoval postup na 2. miesto a na tejto pozícii by sa rád udržal do konca základnej časti. Fazóna a predvádzaná hra "medveďov" udivuje asi každého, z tohto pohľadu sa fanúšikovia môžu v sobotu tešiť na ďalší basketbalový zážitok. A Iskra by najradšej z neho vzišla víťazne. "Zápas proti Prievidzi bude ťažký. Zo skautingu vieme, že majú talentované družstvo, ktoré môže komukoľvek urobiť problémy v akýkoľvek večer. Prievidza hrá doma dobre, za sebou majú skvelú podporu od fanúšikov. My ideme bojovať, našim hlavným cieľom je hrať dobre v obrane a posúvať si loptu v útoku. Kľúčom k úspechu bude defenzíva," prezradil Kayo Goncalves. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Artjoms Ribakovs, Marek Turčin
Kde sledovať:

DSC 5083 

Patrioti Levice - Spišskí Rytieri

K zápasu: Z tabuľkového pohľadu jednoznačný ťahák programu 26. kola. Výsledky Patriotov od začiatku februára nie sú také, ako by si fanúšikovia predstavovali. Lepšie momenty sa striedajú s horšími, varianta č. 2 sa udiala uplynulú sobotu vo Svite. "Žlto-zelení" sa totiž dokázali vrátiť do boja o víťazstvo, ale napokon odchádzali s prehrou (77:84) a najmä so stratou druhého miesta v tabuľke. Prinavrátiť si túto pozíciu nebude jednoduché, pretože situáciu nemajú výhradne len vo svojich rukách, ale pomôcť si môžu sami. "Očakávam náročné stretnutie, prichádza nám k líder ligy. V semifinále Slovenského pohára sme dokázali nad Spišskými Rytiermi vyhrať, takže majú extra motiváciu, aby nám to vrátili. Majú silné individuality, takže je na nás, aby sme ich zastavili a vyhrali," zamyslel sa Draško Kneževič. 

Rytieri sa v prípade víťazstva v sobotu večer môžu radovať z triumfu v základnej časti Niké SBL 2022/2023 a faktu, že v tomto ročníku by bez cenného kovu neskončili. Spišiakom chýba len povestný kúsok, aby sa vyhli prvému kolu play off, v tomto smere by radi využili prvú možnosť na palubovke svojho momentálne najväčšieho ligového rivala. V lige naposledy nemali žiadne problémy s Handlovou (118:83), ale v Alpsko-jadranskom pohári bola nad ich sily Viedeň (80:93). Podpíše sa na "Novovešťanov" účasť na Final Four? "Viedeň nám ukázala, akým smerom sa uberá európsky basketbal. Je oveľa fyzickejší ako ponúka a dovoľuje naša liga, otázka je, či sa tomu vieme a chceme, no nielen tréneri a hráči prispôsobiť. No to je téma na inú diskusiu, nás čaká šláger kola, kde sa stretneme s tímom, ktorý má taktiež v tomto ročníku bohaté európske skúsenosti. Navyše pre domácich je tento zápas kľúčový, ak chcú ešte pomýšľať nad prvenstvom po základnej časti a tak vôbec nepochybujem, že do toho dajú maximum. Aj my však máme svoj herný plán a tak očakávam výborný basket pred veľa divákmi. Nepochybujem, že v Tekove to bude tuhý boj, našim fanúšikom môžem sľúbiť, že do toho dáme všetko," odpovedal asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Tomáš Doušek, Stanislav Bara
Kde sledovať:

Foto: Karol Scholtz, Vladimír Dorňák, Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan