• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská basketbalová liga štartuje aj napriek neľahkej situácii, prvé kolo je rozdelené do dvoch dní. V tom úvodnom sa môžeme tešiť na atraktívny súboj Interu Bratislava so Spišskými Rytiermi, v Leviciach sa predstaví Prievidza.

 

SBL 2020/2021 - 1. kolo:

Inter Bratislava - Spišskí Rytieri

Eurovia aréna, sobota 26. septembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Eduard Uhrin

Na Pasienkoch sa dá očakávať atraktívne a ofenzívne ladené stretnutie. Mladí a energickí "žlto-čierni" vstupujú do sezóny s novým trénerom a filozofiou. Práve tieto faktory by mohli dostať na ich stranu výraznejšie väčší počet fanúšikov, už čo to napovie prvý duel. Interu vyšla generálka na ligovú konfrontáciu, pred týždňom zdolali doma rakúsky Gmunden Swans 85:72. Z Eurovia arény sa už viac rokov len tak body neodnášajú, bude to platiť aj v úvodnom kole novej sezóny? "Bude to prvý ligový zápas. Veľmi sa na to tešíme. Sme radi, že môžeme vôbec trénovať. Dúfam, že príde čo najviac ľudí. Spišská má kvalitne zostavený tím, každý tipuje, že skončí v prvej štvorke, považujú ju za ašpiranta na zisk cenného kovu. My sa ideme pobiť. Myslím, že šance sú vyrovnané, máme mladý tím, na ihrisku môžeme nechať srdce. Chceme hrať rýchly basketbal, pripravovať si dobré pozície a pomáhať jeden druhému. Naši mladíci dostanú veľkú minutáž, bude to pre nich dobrá skúsenosť. Hlavne sa musíme správať ako tím, robiť dobré rozhodnutia a vyvarovať sa tých zlých, ktoré by súperovi dovolili odskočiť na desať či pätnásť bodov, čo by sa potom ťažko doťahovalo," zamyslel sa pred stretnutím krídelník Interu Jaroslav Musil. 

Svojimi ťahmi počas prípravného obdobia pritiahli na seba výraznejšiu pozornosť, ako tomu bolo po minulé roky. Spišskí Rytieri idú do zápasového kolotoča skromne, ale pri pohľade na ich káder a obsadenie postu hlavného trénera je jasné, že neplánujú byť len do počtu. "Novovešťania" pricestujú do hlavného mesta aj s dvojicou ex-interistov (Michal Baťka a Michal Čekovský), pre ktorých bude mať táto konfrontácia špecifický náboj. Spišiaci majú za sebou kvalitný test pred SBL, s poľskou Vroclavou prehrali tesne 66:67. Odštartuje nová značka úspešne? "Určite sa obidve mužstvá po takej dlhej súťažnej prestávke tešia na tento zápas, ktorý bude mať aj v dôsledku toho určite veľkú energiu. My sa ešte stále nenachádzame v takej fazóne, v akej by sme chceli byť, no každým dňom sa to zlepšuje a progres je vidieť. Cestujeme na Inter, ktorý vzbudzuje svojou históriou rešpekt, no aj v súčasnosti poskadal tím, ktorý bude mať podľa mňa ambíciu hrať o popredné priečky. Veď v kádri má troch súčasných reprezentantov a jedného hráča so skúsenosťami z Euroligy, čo je veľmi silná devíza. My ideme na Inter odohrať dobrý zápas, skúsiť sa prezentovať v čo najlepšom svetle a keď všetci hráči spravia to, čo majú spraviť, tak si myslím, že môžeme byť veľmi nepríjemným súperom každému družstvu v lige," uviedol tréner Rytierov Teo Hojč. 

DSC 5823

Patrioti Levice - BC Prievidza

Športová hala, sobota 26. septembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Stanislav Bara

Tak ako pred rokom, aj teraz, ale v opačnom garde otvoria novú sezónu vzájomným súbojom hráči Levíc a Prievidze. Medzi týmito celkami vznikla v nedávnej minulosti zaujímavá basketbalová rivalita, preto možno opäť raz očakávať aj zaujímavý duel na palubovke. Na Patriotov sú prirodzene kladené veľké nároky, podarilo sa im udržať väčšinu družstva a k tomu aj zaujímavo posilniť. Debut v levickom drese absolvuje Chorvát Zoran Vrkič. "Všetci sme v očakávaní, máme také nadšenie, že basketbal sa vráti a ligový kolotoč sa opäť spustí. Všetci, od hráčov cez fanúšikov, sa na tento zápas tešia. Neviem povedať, čo očakávať od Prievidze, uvidíme to až na palubovke. Dúfam, že si to všetci užijeme," povedal kapitán Šimon Krajčovič. Jeho spoluhráči majú za sebou dobrú prípravu, ktorej hlavným motívom boli konfrontácie so silnými súpermi. Pomôže im to v prvej ostrej konfrontácii? "Bol som si priamo v Prievidzi pozrieť jeden zápas, čiže základné informácie sme si nejako vedeli vytvoriť. Tieto prvé kolá bude veľmi ťažké odhadnúť to, čo sa každý tím bude snažiť využiť vo svoj prospech. Ide skôr o to, aby sme sa venovali teraz sebe a hrali svoju hru. Chceme donútiť Prievidzu, aby sa tomu nejako prispôsobila. Verím, že nám to pomôže do rozbehu do sezóny," nadviazal tréner Levíc Michal Madzin. 

Na hornej Nitre to bolo rušné leto, no všetci si asi vydýchli, keďže tradičná basketbalová značka zostala súčasťou SBL. Ako však znelo z predsezónnych rozhovorov, fanúšikovia Prievidze si budú musieť zvyknúť na nové družstvo. To je totiž výrazne mladšie, menej skúsené a premiérovo v pozícii hlavného trénera ho povedie Maroš Helmecy. V Leviciach by ešte nemal počítať s čerstvou posilou - Zacom Seljaasom. O to náročnejší krst ohňom ho čaká. "Čaká nás ťažký súper, ktorý bude špeciálne na domácej palubovke veľmi silný. Levice si udržali os mužstva a majú vysoké ciele. Do zápasu ideme s pokorou, ale budeme bojovať ako najlepšie vieme," vyjadril sa kouč BC. 

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan