• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská basketbalová liga pokračuje, začína sa druhá šestina základnej časti a to hneď triom zaujímavých zápasov. Všetko odštartuje pod Tatrami, kde je na programe atraktívna lahôdka v podobe duelu Svitu s Lučencom. Na neďalekej Spiši to bude súboj prvého s posledným, Rytieri sa pokúsia natiahnuť víťaznú sériu proti Interu Bratislava. Levice cestujú do Prievidze s jasným cieľom, konečne odkliať palubovku Niké arény. 

SBL 2020/2021 - 8. kolo (sobota 21. októbra):

Iskra Svit - BKM Lučenec (16.00 h)

K zápasu: Pod Tatrami máme zarobené opäť raz na kvalitný basketbal. Svit odštartoval sériu stretnutí v Iskra aréne najlepšie, ako sa len dalo. Leviciam nedali žiadnu výraznejšiu šancu na úspech (94:74). "Podtatranci" sa po menej výraznom vstupe do sezóny, postupne herne a výsledkovo zmohli a v tabuľke sa posunuli už na tretiu pozíciu. V sobotu poobede majú dokonca šancu poskočiť ešte o priečku vyššie, ak sa mi podarí zdolať tabuľkového suseda. "V sobotu hráme druhý zápas za sebou doma a veľmi sa na neho tešíme. Lučencu máme čo vracať, vieme, že je to veľmi kvalitný súper, no my budeme odhodlaní bojovať od začiatku do konca. Musíme nadviazať na obranu z predošlého zápasu a aj útočne nám to potom pôjde určite ľahšie. Verím, že sme sa na zápas zodpovedne pripravili, ale dôležité bude až to, čo ukážeme na ihrisku," povedal asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Lučenčania zažívajú menší útlm po skvelom rozjazde do nového ročníka. Sériu štyroch výhier v rade totiž aktuálne vymenili za šnúru dvoch prehier za sebou. Tá posledná sa zrodila v Handlovej (73:74), kde "Novohradčanom" absolútne nevyšla koncovka podľa predstáv. "Svit ide do tohto zápasu po veľkom víťazstve nad Levicami, ako tím hrajú momentálne oveľa lepšie, v porovnaní s predchádzajúcim vzájomným stretnutím. Čaká nás náročný duel. Musíme hrať s oveľa väčšou energiou a sebavedomím, ako tomu bolo v Handlovej, ak chceme vyhrať," myslí si rozohrávač BKM Dominique Hawkins. Ak sa nechcú zverenci trénera Petra Jankoviča dostať do výsledkovej a možno aj hernej krízy, tak povinnosť velí zvíťaziť a ukázať príslušnosť k ligovej elite. "V ďalšom kole sa predstavíme na horúcej palubovke vo Svite. Svit ukázal domácu silu v predošlom zápase. Vieme čo nás čaká a verím, že sme si zobrali ponaučenie z predošlého zápasu. Dúfam, že sa opäť len nezúčastníme stretnutia, ale podáme výkon, po ktorom sa budeme môcť pozrieť do zrkadla. Musíme sa vrátiť k našej hre, hlavne musíme byť zodpovední a koncentrovaní. Myslím si, že máme čo vrátiť nášmu vedeniu klubu a fanúšikom," doplnil kouč Lučenca Peter Jankovič.

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Eduard Uhrin

Na čo sa zamerať: Vyberáme individuálny potenciál na oboch stranách. Za Svit momentálne úraduje americká úderka v zložení Daquaise Andrews, Dominic Green a De'Sean Parsons. Lučenec ťahajú tiež legionári, konkrétne James Murray-Boyles, Dominique Hawkins a Roydell Brown. Ktoré zámorské trio bude po zápase spokojnejšie?

Kde sledovať:

DSC 9646 

BC Prievidza - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Prievidza zatiaľ úspešne popiera predsezónne prognózy, ktoré ju radili na posledné miesto v tabuľke. Mladý kolektív okolo kouča Maroša Helmecyho totiž čoraz viditeľnejšie ukazuje svoju kvalitu. A ako bonus, jeho hráči dokážu zvládnuť aj tesné koncovky, ako tomu bolo v stredu proti Interu (75:72). Doma sú Prievidžania sú silní, čo by radili ukázali aj proti Leviciam. "Levice majú skúsený tím, s viacerými slovenskými reprezentantmi, doplnený o kvalitných legionárov. Musíme začať s väčšou energiou a odhodlaním. Dôležitým faktorom bude postrážiť si obranný doskok a komunikovať v obrane. S agresívnou a tímovou obranou príde aj sebavedomie v útoku, tak ako tomu bolo aj v poslednom zápase s Interom. Ak udržíme koncentráciu a nasadenie celých 40 minút, tak verím, že budeme úspešní," vyhlásil hráč Prievidze Samuel Kincel.

Výkony Patriotov sú naproti tomu ako na hojdačke, čoraz viac začína znieť fakt, že zatiaľ zaostávajú svojou hrou a dosiahnutými výsledkami za očakávaniami. Pod Tatrami v podstate nemali nárok na dravejší Svit, napokon odchádzali z ich palubovky s prehrou o 20 bodov (74:94). V druhej šestine základnej časti ich čaká viac stretnutí u súperov, no hneď ten prvý by mohol ukončiť ich dlhoročné trápenie v Niké aréne. Naposledy totiž v nej uspeli 14. januára 2013, takže na výhru čakajú už takmer 8 rokov. "Pre nás veľmi dôležitý zápas, aby sme potvrdili našu kvalitu po zbabranom zápase vo Svite a ukázali dobrý tímový výkon. Myslím, že sme v Prievidzi nevyhrali už nejaký ten rok, tak si myslím, že toto je najlepší čas to prelomiť," povedal pivot Levíc Boris Bojanovský.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Roman Lamoš

Na čo sa zamerať: Nesmierne dôležitou súčasťou hry Prievidze je produkcia Mateja Majerčáka, podobne to majú aj Levice, ktoré majú na tomto poste duo Šimon Krajčovič a Henri Wade-Chatman. Nemenej kľúčové bude aj dianie pod košom, v domácom drese operuje hlavne v tomto priestore Dragan Bjeletič. Hostia sa môžu tradične spoľahnúť na služby Borisa Bojanovského. Bude mať jeden z týchto faktorov veľký vplyv na výsledok?

Kde sledovať:

DSC 0443 

Spišskí Rytieri - Inter Bratislava (18.00 h) 

K zápasu: Spišiaci idú do ďalšej fázy základnej časti oddýchnutí a motivovaní. Sú na prvom mieste tabuľky, ťahajú päťzápasovú šnúru výhier a majú pred sebou jasný cieľ - oplatiť svojmu najbližšiemu súperovi prehru z úvodného zápasu nového ročníka. Navyše si chcú určite udržať aj domácu neporaziteľnosť. "Mám veľký rešpekt pred našim súperom, pretože mladí chlapci z Interu predvádzajú rýchly a agresívny basketbal, čo mne veľmi imponuje. Samozrejme, máme svoj plán, ako si s nimi poradiť, verím, že chalani to pochopia a na palubovke odvedú to, čo si pred zápasom povieme. Vieme, že Inter má kvalitných mládežníkov, vieme, že majú vo svojom strede reprezentantov, ako aj skvelého Lopeza a Beručku. No sme na to pripravení a odhodlaní predĺžiť našu sériu výhier. Máme výhodu silnejšej lavičky, ideme sa zaoberať našou hrou a ak pôjdeme ''to svoje', o výsledok sa nebojím. Budeme bojovať, hrať poctivý basketbal a vyhrať," prezradil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta.

V nedávnej minulosti nemysliteľné, teraz aktuálne. Boli sme zvyknutí, že na prvom mieste je celok z hlavného mesta a posledné okupujú "Novovešťania". Situácia sa otočila, ale minimálne z pohľadu "žlto-čiernych" to nemusí byť dlhodobá záležitosť. Zverenci trénera Alberta Blanca Vilu totiž nehrajú zlý basketbal, len im nevychádzajú koncovky. To bol presne aj prípad stretnutia v Prievidzi (72:75), kde prišlo zopár chýb a súper ich v kľúčových okamihoch potrestal. Interisti sa pokúsia zároveň zaznamenať prvú tohtosezónnu výhru vonku. "Všetci sme otestovaní s negatívnym výsledkom. Je pred nami ďalší zápas v zaujímavom režime. Spišskú Novú Ves sme v prvom ligovom zápase zdolali, majú nám čo vracať. Veríme, že budú viac ako nahecovaní. My ukazujeme, že vieme odohrať veľmi dobré zápasy. Stretnutia, ktoré sme prehrali, nám nevyšli koncovky. Ideme sa pobiť o víťazstvo, určite nejdeme so sklonenými hlavami. Basketbal sa hrá na koše, vždy sa začína za stavu 0:0 a nikdy nevieš, ako to skončí," vyhlásil tímový manažér Interu Miroslav Páleník. 

Kto píska: Anton Šarišský, Peter Karniš, Vladimír Karnay

Na čo sa zamerať: Vyberáme asi najdôležitejší post v basketbale - rozohrávača. Čaká nás súboj popredných playmakerov, ktorí sa radia na najvyššie priečky v lige. Domáci majú vo svojom kádri americkú dvojicu Jarvis Garrett a Delano Spencer, hostia sa vo veľkej miere opierajú o produkciu Lautara Lopez. Kto bude mať väčší impact na svoj tím?

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan