• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

SBL si pripravila pre svojich priaznivcov predmikulášsky darček v podobe 6-hodinového maratónu. Osemnáste kolo navyše sľubuje trojitú porciu atraktívnych zápasov. Levice si s Lučencom zahrajú o druhé miesto v tabuľke, Svit si so Spišskou Novou Vsou dá ďalšie východniarske derby a všetko zakončí bitka o hornú Nitru, Prievidza vyzve Handlovú.

SBL 2020/2021 - 18. kolo (sobota 5. decembra)

Patrioti Levice - BKM Lučenec (16.00 h)

K zápasu: Priamy súboj o druhú pozíciu a zároveň aj o to, kto bude stíhať prvých Rytierov. Patriotov nevyviedla z víťaznej vlny ani dlhšia prestávka, bez väčších problémov si poradili vo svojom prostredí s Prievidzou (93:62). Trénera Michala Madzina musel určite potešiť v podstate hladký priebeh, keďže postupne mohol rozdeliť rovnomerne minutáž. Levický kalendár je v týchto dňoch mimoriadne nabitý, každá ušetrená minúta môže byť v tomto smere dôležitá. "Čaká nás iný zápas ako v stredu. Možno nehrá Lučenec najlepšie posledných pár zápasov, to však nemôžeme podceniť a musíme si hrať hru, ktorou sa prezentujeme posledné stretnutia. Majú dobrú a kvalitnú zostavu, ktorá má potenciál byť v popredí ligy," myslí si pivot Levíc Viktor Juríček. 

Zastaviť ťaženie Patriotov a odčiniť zaváhanie z predchádzajúceho merania síl, to je jasný cieľ Lučenca. "Novohradčania" zvládli v stredu večer Inter Bratislava, aj keď tam boli zaváhania, tak napokon dva body zostali doma (68:59). "V sobotu nastúpime na palubovke proti tímu s momentálne najlepšou formou. Levice ukazujú svoju kvalitu v každom zápase. Vieme, do čoho ideme, ale my sa musíme pozerať predovšetkým na nás. Urobíme maximum pre dobrý výsledok. Verím, že sa zápasu len nezúčastníme, ale aj niečo ukážeme," vyhlásil tréner BKM Peter Jankovič. Jeho hráči dokážu zbierať body aj vonku, uvidíme teda, či sa ich herný prejav ustálil. "Čaká nás tím s momentálne najlepšou formou v lige, takže bude potrebné nechať na ihrisku všetko. Treba byť koncentrovaní celých 40 minút, aj v obrane, aj v útoku a hlavne si veriť, že v tomto zápase môžeme uspieť," dodal rozohrávač Róbert Rožánek. 

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Roman Lamoš

Na čo sa zamerať: Pre niekoho už tradičné mená, keďže sú dlhodobo medzi oporami, no čo je podstatné, v oboch prípadoch ide o Slovákov. V Leviciach je prirodzene reč o Šimonovi Krajčovičovi, v Lučenci je to Róbert Rožánek. Kto sa tentoraz z reprezentantov vytiahne viac?

Kde sledovať:

DSC 2463 

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Naposledy bolo východniarske derby vybičované, rezultovalo do hromadnej strkanice a veľkého počtu trestov. Zostáva dúfať, že ďalšia konfrontácia bude primárne o basketbale. Citeľne oslabený Svit živil v Handlovej nádej na úspech, napokon však v koncovke padol (72:78). Doma však už bude po jednozápasovej stopke späť americké duo Daquaise Andrews a Dominic Green, postupne sa bude zohrávať Stanislav Baldovský, takže sila Iskry by mala už len rásť. Jediným otáznikom je, kedy sa opäť pripojí k družstvu tréner Rudolf Jugo. Prípadne aj bez neho chcú však zastaviť dvojzápasové čakanie na triumf a vrátiť svojmu rivalovi prehru z predchádzajúceho stretnutia. "Čaká nás veľmi ťažký súper, no po prehre v Handlovej sme určite odhodlaní a pripravení podať maximálne bojovný výkon. Musíme byť maximálne koncentrovaní na oboch koncoch palubovky a zápas ukáže, ako sme sa pripravili," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Naproti tomu Rytierov teraz čaká náročné obdobie, do zápasového diania sa vracajú takmer po mesačnej pauze a hneď proti rovnakému súperovi. "Novovešťania" sa pokúsia udržať prvé miesto v tabuľke, ktoré sa pokojne v priebehu pár desiatok hodín môže otriasať v základoch. Do Svitu totiž cestujú bez potrestaného duo Milan Nikolič (bude chýbať tiež v pondelok proti Leviciam) a Marko Stevanovič. "Sami sme zvedaví, čo s nami urobilo to všetko, čo sa udialo. V plnom tréningu sme 8 dní, snažili sme sa pripraviť mužstvo na duel proti, súperovi s ktorým sme paradoxne odohrali náš posledný súťažný zápas. Chýbať nám budú obaja potrestaní Balkánci, absenciu Nikoliča a Stevanoviča bude ťažké stráviť, no chceme a musíme sa zomknúť ako tím. Tímovou hrou sme vyhrávali pred koronapauzou a presne s touto filozofiou cestujeme na derby do Svitu," prezradil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Peter Karniš, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: Kľúčové bitky sa podľa všetkého budú odohrávať pod košom, kde sa Svit pokúsi ťažiť z absencie balkánskej dvojice. Lenže aj bez nich majú Rytieri početnú silu na doskokoch. Bude práve tento priestor kľúčový ku konečnému výsledku zápasu?

Kde sledovať:

2 

BC Prievidza - MBK Baník Handlová (20.00 h)

K zápasu: Priamy súboj o piate miesto, ale aj o to, kto bude stíhať štvrtý Svit. V hre sú tak mimoriadne cenné dva body. Prievidza sa pokúsi prerušiť trojzápasovú šnúru prehier a zlepšiť celkovú bilanciu proti svojmu úhlavnému rivalovi. Tréner Maroš Helmecy však ešte nemôže stále počítať so staronovou posilou Grantom Sittonom, ktorý si momentálne musí odkrútiť povinnú karanténu. Jeho zverenci musia zabrať hlavne v ofenzíve, ak chcú pomýšľať na úspech. "Motivácia nebude určite chýbať ani jednému z tímov, keďže ide o derby. Oproti minulému zápasu sa Handlová posilnila a aj preto neočakávame ľahké stretnutie. Súper je schopný skórovať množstvo bodov a to hlavne spoza trojkového oblúka. Kľúčom k úspechu preto bude naša obrana a koncentrácia. Verím, že ak budeme bojovať na ihrisku počas celých 40 minút, tak napodobníme náš posledný vzájomný zápas a uspejeme," myslí si rozohrávač BC Matej Majerčák.

Handlová pricestuje do Niké arény výrazne motivovaná. V stredu večer sa po výhre nad Svitom (78:72) konečne odlepila z dna tabuľky a svojmu sokovi plánuje oplatiť prehru z predchádzajúceho vzájomného zápasu. Zároveň chcú "baníci" zmazať nulu z kolónky výhier u súperov. Či sa to podarí, to ukáže až 130. hornonitrianske derby. "V poslednom období sa Prievidza prezentuje kvalitným basketbalom. Bude to veľmi ťažký zapas, v ktorom máme čo súperovi vracať. Po katastrofálnom výkone z prvého zápasu na prievidzskej palubovke, musíme urobiť všetko pre to, aby sme v odvete triumfovali. Ide o prestížny derby zápas a my si uvedomujeme, čo sa od nás očakáva. O víťazstvo budeme bojovať zo všetkých síl. Ak chceme byť úspešní, musíme nechať na palubovke viac ako maximum. Verím, že na to máme," prezentoval svoj názor tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Richard Sirocký

Na čo sa zamerať: Cesta k úspechu pôjde podľa nás cez rozohrávačov. Domáci sa v tomto smere spoliehajú na dvojicu Matej Majerčák a Miha Vašl, neotrasiteľnou oporou hostí je Goran Bulatovič. 

Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan, Barbora Klorusová