• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V rýchlom slede pokračuje SBL-ka, 19. kolo sľubuje zaujímavé dianie na palubovkách. Lučenec si to Spišskou Novou Vsou rozdá o druhé miesto, Handlová s Interom Bratislava o šiestu pozíciu. Prievidza má šancu dotiahnuť sa na štvrtý Svit, aj pod Tatrami sa tak očakáva atraktívny duel.

SBL 2020/2021 - 19. kolo (streda 9. decembra o 18.00 h):

BKM Lučenec - Spišskí Rytieri

K zápasu: Opäť raz sa budeme opakovať, ale v krátkom čase nás čaká ďalší priamy súboj na vrchných poschodiach tabuľky. Tentoraz sa môže zmeniť druhé miesto. Zálusk si na túto priečku robia hráči Lučenca, ktorí majú doma dobrú formu a môžu sa na toto umiestnenie vrátiť. Počas víkendu ho stratili, keď prehrali po tuhom boji s Levicami (77:83). "Nastúpime proti veľmi kvalitnému súperovi. Opäť sa, ale musíme sústrediť na náš výkon. Hrať s energiou a koncentráciou. Minimalizovať chyby na oboch stranách palubovky. Určite sa chceme pobiť o dobrý výsledok," vyhlásil pred zápasom tréner Novohradčanov Peter Jankovič. 

Rytieri naproti tomu hrajú o to, aby sa v priebehu 48 hodín neprepadli z pozície lídra na tretiu pozíciu. Kombinácia ťažkého žrebu s dlhou prestávkou prináša svoje obete, no nutno povedať, že herný prejav Spišiakov napreduje míľovými krokmi. V Leviciach (55:76) odohrali oveľa aktívnejší a kompaktnejší basketbal, až v koncovke im došli sily. Dobrou správou pre trénera Tea Hojča je, že po dvojzápasovej stopke je späť Milan Nikolič a jeho družstvo bude opäť po dlhej dobe kompletné. 

Kto píska: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Jakub Izák

Na čo sa zamerať: Vyberáme si práve navrátilca v drese Spišiakov, Nikolič totiž patrí k najlepším hráčom súťaže. Ako sa mu bude dariť pri návrate, keď na druhej strane bude proti nemu stáť James Murray-Boyles?

Kde sledovať:

IMG 6635

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava

K zápasu: Nemenej dôležitý duel, ktorý rozhodne o tom, kto odskočí z dna tabuľky a zároveň od svojho súpera. V hre sú tak mimoriadne cenné dva body. Handlovčania potrebujú zabrať, hlavne po zaváhaní v hornonitrianskom derby s Prievidzou (78:88) si chcú napraviť chuť. Prípadným triumfom sa môžu navyše za istých okolností dotiahnuť na svojho rivala z hornej Nitry. "Na základe negatívnych ohlasov verejnosti na sociálnych sietiach, mi nedá nezareagovať a vrátim sa ešte na okamih k sobotnému zápasu v Prievidzi. Nepatrím medzi trénerov, ktorí by svoje prehry schovávali za výhovorky, no situácia z uplynulého obdobia náš herný prejav výrazne ovplyvnila. Preto by som chcel každému, kto na nás kritikou nešetril odkázať, že nás dvojtýždňová pauza výrazne pribrzila. Počas nej sme nemali možnosť trénovať a pred ňou sa na rovnako dlhé obdobie nemohlo do tréningového procesu zapojiť až päť hráčov, ktorí boli v tom čase zranení. Navyše Dušan Vicentič sa od tímu oddelil na mesiac a pol. Náš tím má preto určité problémy, z ktorých musí postupne vykľučkovať. Negatívne zmeny v hre je badať aj u iných mužstiev. Myslím si, že herný úpadok sa netýka iba Handlovej. Viem, že sa od nás žiada energickejší basketbal, no je veľmi jednoduché z pohodlia domova komentovať výkony môjho tímu. Pred karanténou sme mali výborné tempo, ktoré ale z pochopiteľných dôvodov upadlo a my začíname prakticky odznova. Chcel by som veľmi pekne poďakovať našim fanúšikom, ktorí stoja pri nás. Sú bližšie k tomu ako široká basketbalová verejnosť a vidia do interných problémov o niečo lepšie. Preto túto nelichotivú situáciu chápu a my sme im za to vďační. Samozrejme, to ale neznamená, že sa vyhovárame a nebudeme v zápasoch, ktoré sú pred nami bojovať. Práve naopak, už v stredu sa pokúsime nechať na palubovke maximum a o víťazstvo sa pobijeme zo všetkých síl," vyjadril sa tréner "baníkov" Danilo Rakočevič. 

Vrátiť sa späť na víťaznú vlnu sa pokúsi aj Inter, cez víkend mali zverenci trénera Olega Meleščenka voľno. Nový kouč "žlto-čiernych" zatiaľ čaká na prvý úspech so svojimi zverencami, aj keď v Lučenci nebol od toho ďaleko (59:68). Bratislavský celok zároveň chce zmazať nulu z kolónky výhier u súpera. 

Kto píska: Pavel Fuska, Roman Lamoš, Veronika Obertová

Na čo sa zamerať: Čaká nás atraktívny súboj na poste rozohrávača. Rozprávať o kvalitách "Mr. double-double" Gorana Bulatoviča je asi zbytočné, vyzývateľom na druhej strane bude energicky hrajúci Lautaro Lopez. Kto z nich viac potiahne svoje družstvo k víťazstvu?

Kde sledovať:

DSC  (36)

Iskra Svit - BC Prievidza

K zápasu: O umiestnenie sa hrá aj pod Tatrami. Svit počas víkendu nečakane hladko skolil vtedajšieho lídra súťaže - Spišských Rytierov (92:66). Ukázalo sa, že keď sú "medvede" v plnej sile, tak s nimi treba rozhodne počítať. Aktuálne sú v tabuľke na štvrtej pozícii a ich jednoznačným cieľom je stíhať prvú trojicu. Ďalší krok môžu urobiť triumfom nad Prievidzou. "V stredu nás čaká doma nabudená Prievidza. Absolútne nič nemôžeme podceniť, musíme podať koncentrovaný výkon, od prvej do poslednej minúty. Veľa bude záležať na vstupe do stretnutia, takisto na tom, ako zastavíme kľúčových hráčov Prievidze. Určite sa chceme prezentovať agresívnou obranou, a to sa môže potom odzrkadliť aj na našej útočnej hre. Ideme sa pobiť o ďalšie víťazstvo," povedal asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Prievidza však pricestuje nabudená po víťazstve v tradičnom hornonitrianskom derby. Opäť raz našli recept na Handlovú (88:78), minimálne do stredy odskočili svojim rivalom v boji o 5. miesto. Teraz je pred nimi ďalší motivačný cieľ - priblížiť sa štvrtému Svitu, prípadne ho dokonca preskočiť. K dispozícii by už mohla byť aj staronová posila BC Grant Sitton, v týchto dňoch absolvovala už povinnú karanténu na Slovensku. "Čaká nás zápas vo Svite, kde sa nikdy nehrá ľahko. Verím, že na súpera budeme dobre pripravení a budeme hrať s takou energiou, ako sme ukázali, že vieme predviesť. Iba vtedy máme šancu hrať so súpermi úspešne," myslí si kouč Prievidze Maroš Helmecy.

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Vladimír Karnay

Na čo sa zamerať: Vyberáme balkánsky súboj, konkrétne snajperov. Na domácej strane je v tejto roli Saša Avramovič, u hostí Miha Vašl. Kto z nich bude tentoraz väčším ťahúňom na ceste za dvoma bodmi?

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Lenka Molnárová, Daniel Faix