• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tri časy, jeden deň, to je program 20. kola SBL. Spišskí Rytieri sa pokúsia pretrhnúť sériu prehier, doma im bude stáť v ceste Prievidza. Nadviazať na dobré výkony sa vo vzájomnom stretnutí pokúsia basketbalistu Interu a Svitu. Levice plánujú pokračovať vo víťaznej sérii, Handlová sa pokúsi naštartovať k ceste tabuľkou smerom nahor.

SBL 2020/2021 - 20. kolo (sobota 12. decembra):

Spišskí Rytieri - BC Prievidza (16.00 h)

K zápasu: Predchádzajúce dni boli pre Spišiakov náročné. Reštart po prestávke bol priamo "od podlahy", súboje s najlepšími tímami súťaže priniesli svoju obeť. Tri prehry v rade, prepad z prvého na tretie miesto. "Novovešťania" však za žiadnu cenu napanikária, uvedomujú si realitu a pred sériou domácich stretnutí majú v tom jasno. Chcú opäť víťaziť, vrátiť sa na pozitívnu vlnu a stíhať čelné priečky SBL. Výkony zverencov trénera Tea Hojča sa postupne zlepšujú, v Lučenci napokon prehrali len o 10 bodov (82:92). "Myslím si, že sme si to po korona prestávke dokonale 'vyžrali'. Hrali sme u tabuľkových súperov, všetko ťažké zápasy, navyše všetky tri na ich palubovkách. No je najvyšší čas vrátiť sa na víťaznú vlnu a našim jednoznačným zámerom je proti Prievidzi víťazstvo. Nič iné neberieme, hoci rešpektujeme silu súpera. Musíme sa pozerať na seba, musíme hrať s energiou a mať kontrolu nad našimi systémami, čo nám v ostatných zápasoch trochu chýbalo. Pohyb, energia, pokoj v riešení situácií a tímová hra musia byť našimi nosnými piliermi, vďaka ktorým chceme uspieť aj proti Prievidzi," uviedol asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Prievidza nevyužila v stredu večer možnosť priblížiť sa k štvrtému Svitu, aj keď pod Tatrami mimoriadne tvrdo hrýzla. Nevydarená záverečná časť však stála celok z hornej Nitry prípadné víťazstvo (84:95). Čo to znamená? Ich stredajší súper sa zase o čosi viac vzdialil v tabuľke a zároveň tímy za nimi sú opäť bližšie. Každé víťazstvo sa tak bude rátať dvojnásobne, preto sa basketbalisti BC pokúsia získať prvé víťazstvo vonku v tejto sezóne. V dobrom svetle sa pri svojej obnovenej premiére uviedla staronová tvár v tíme Grant Sitton. „Čaká nás veľmi kvalitný súper, ktorý sa po prerušení ligy ešte len dostáva do tempa. Na to sa ale spoliehať nemôžeme. Ak chceme dosiahnuť priaznivý výsledok, tak musíme hrať našu hru s maximálnou energiou a bojovnosťou počas celých 40 minút. Máme v pamäti posledný zápas v Spišskej Novej Vsi, kde sme prvý polčas odohrali dobre, ale následne sme poľavili. Základom bude hlavne naša energia v obrane, ktorá sa potom prenesie aj do útoku," myslí si tréner Prievidze Maroš Helmecy. 

Kto píska: Pavel Fuska, Peter Karniš, Richard Sirocký

Na čo sa zamerať: Na súboj pod košom, konkrétne Marka Stevanoviča s Milanom Nikoličom. Proti ním bude úderka v podobe Granta Sittona a Dragana Bjeletiča. Komu to v tomto priestore pôjde lepšie?

Kde sledovať:

11 

Inter Bratislava - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Rukopis skúseného kouča Olega Meleščenka je už na Pasienkoch badateľný. Najskôr zlepšený výkon proti Lučencu, na čo sa podarilo nadviazať prekvapivo hladkým, ale právom zaslúženým triumfom v Handlovej (95:76). "Žlto-čierni" si evidentne viac veria a aj ich herný prejav je o poznanie lepší. Pokračovať v tom môžu doma, kde ich čaká nebezpečný Svit. Na tohto súpera už našli v tejto sezóne recept, opäť sa o to môžu v Eurovia aréne pokúsiť.

"Podtatranci" sa už podľa všetkého dostali z najhoršieho vonku, zdravotná situácia v tíme sa každým dňom zlepšuje, dokonca v stredu bol na lavičke už prítomný aj tréner Rudolf Jugo. Pri víťazstve nad Prievidzou (95:84) však ešte koučoval jeho asistent Róbert Ištvánik. Svit si tak upevnil štvrtú pozíciu, zaznamenal druhú výhru v rade, vzdialil sa tímom pod nimi a môže začať stíhať prvú trojku. Tá nie je výrazne vzdialená, keďže Iskra má o dva zápasy menej ako tímy na čelných priečkach. "V sobotu nás čaká na Interi mimoriadne náročný zápas. Nový tréner priniesol trochu iný rukopis a Inter si v poslednom zápase odniesol z Handlovej dominantnú výhru, takže určite sú dobre namotivovaní a vieme, že na Interi sa nikdy nehrá ľahko. My sa však musíme sústrediť na seba, chceme predviesť hlavne bojovný a koncentrovaný výkon, tak v obrane, ako aj v útoku. Veríme, že ak dodržíme všetko, na čom sa dohodneme, tak budeme odchádzať z Bratislavy spokojní," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Kto píska: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Vyberáme si trojkových snajperov, konkrétne Arnasa Beručku v žlto-čiernom drese a dua Iskry Stanislava Baldovského so Sašom Avramovičom. Komu to bude viac padať?

Kde sledovať:

 DSC 3955

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová (20.00 h)

K zápasu: Prvý proti poslednému, jeden chce natiahnuť svoju víťaznú sériu, druhý ukončiť šnúru prehier. Levice si poradili s nahusteným programom nad očakávania, najskôr zvládli s Lučencom bitku o druhé miesto a po 48 hodinách uspeli aj v priamom súboji o prvé miesto. Rytierov zdolali doma (76:55) a vo svojom prostredí plánujú pokračovať v ťažení. Klub oznámil navyše angažovanie Američania Tre'Dariusa McCalluma, zareagoval tak na dlhodobejšie absencie Martina Bachana a Patrika Pažického. „Neočakávam ľahký zápas, aj keď postavenie v tabuľke to možno hovorí. Musíme sa na stretnutie zodpovedne pripraviť a kvalitne, agresívne brániť ako v predchádzajúcich zápasoch. Ak to splníme, tak si myslím, že máme veľmi dobrú šancu na to, aby sme vyhrali,“ vyhlásil rozohrávač Patriotov Martin Danielič. 

Handlová je naproti tomu v diametrálne odlišnej situácii, dve prehry v rade nezostali bez odozvy. Hlavne domáce zaváhanie s Interom (76:95) prinieslo mimoriadne kritické ohlasy od trénera a prezidenta klubu. "Baníci" sa totiž opäť prepadli na poslednú pozíciu a ich tabuľkoví rivali si zároveň vytvorili menší náskok. Z tohto pohľadu musia čo najskôr a pravidelne bodovať. Ďalšia šanca je práve v Leviciach, kde budú chcieť aj oni zmazať nulu z kolónky výhier vonku. "Čaká nás zápas proti lídrovi tabuľky a dva dni na to budeme hostiť Prievidzu. Preto je dôležité, aby sme pozitívne nastavili myslenie a nesmieme psychicky upadnúť. Do stretnutia musíme vložiť dvojnásobne vyššiu energiu, ako v predchádzajúcich zápasoch. Iba tak môžeme pomýšľať na dobrý výsledok. A práve solídny výkon na palubovke Levíc nám môže dvihnúť sebavedomie pred pondelkovým baníckym derby. Verím, že z Levíc budeme odchádzať spokojní. Čaká nás náročný týždeň a na výhovorky nie je čas. Musíme sa vrátiť k vyrovnaným výkonom a ukázať, že sme nezabudli hrať dobrý basketbal," prezradil tréner MBK Danilo Rakočevič.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Dá sa očakávať atraktívny súboj najlepších rozohrávačov ligy - Šimona Krajčoviča s Goranom Bulatovičom. Kto bude lepšie dirigovať hru svojho tímu?

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan