• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predposledné kompletné kolo základnej časti Niké SBL sľubuje možno zodpovedanie ďalších otázok v aktuálnej tabuľke. Spišskí Rytieri môžu spečatiť účasť v semifinále, k tomu však potrebujú uspieť v Prievidzi. Pod Tatrami je na programe dôležitá konfrontácia o 3. miesto, Svit a Inter Bratislava majú tak o čo hrať. Motiváciu majú aj Levice, do Handlovej idú s cieľom udržať si aktuálne druhé miesto. 

Niké SBL - 41. kolo (sobota 3. apríla o 18.00 h):

BC Prievidza - Spišskí Rytieri

K zápasu: Zverenci trénera Maroša Helmecyho môžu byť "v kľude", už im totiž neunikne účasť v tohtoročnom play off. O všetko sa postarali sami, keď v ofenzívnej prestrelke prestrieľali Svit v predĺžení (118:104). Tento výsledok im definitívne zaručil 6. miesto, z ktorého pôjdu do prvého kola vyraďovacej fázy. Zostávajúce stretnutia môžu tak poňať ako prípravu na najdôležitejšiu časť sezóny, ale sami môžu miešať ešte kartami na vrchných poschodiach tabuľky. "Spišská Nová Ves sa vďaka dobrej forme v posledných zápasoch dostala na čelo tabuľky. Ako sa však ukázalo vo viacerých tohtoročných súbojoch v tejto sezóne, vieme s týmto súperom hrať vyrovnaný zápas do posledných minút. Kľúčová bude opäť koncentrácia, ako aj ustráženie si obranného doskoku. Po zaistení si postupu do play off môžeme hrať s oveľa menším tlakom a verím, že eufóriu z posledných dní prenesieme aj do nášho najbližšieho zápasu," myslí si pivot BC Samuel Kincel. 

Spišskí Rytieri majú stále o čo hrať, je pred nimi záverečný krok na spečatenie priameho postupu do semifinále. K tomu je potrebné najskôr zvíťaziť v Niké aréne. Do nej pricestujú "Novovešťania" vo vynikajúcej fazóne, spolu nenašli premožiteľa už v 8 stretnutiach v rade. Naposledy doma zvíťazili nad Lučencom (88:80). Dobrou správou je navyše návrat Delana Spencera do rotácie, kouč Teo Hojč tak má po dlhšom čase k dispozícii kompletné družstvo.

Kto píska: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Na silu rozohrávačov na jednotlivých strán. V Prievidzi sa o túto činnosť stará hlavne Matej Majerčák a Miha Vašl, v Spišskej Novej Vsi to je Mário Ihring s Delanom Spencerom. 

Kde sledovať:

 IMG 7098

Iskra Svit - Inter Bratislava

K zápasu: Dve prehry za sebou zobrali "podtatrancom" väčšiu šancu zabojovať o to, aby sa vyhli prvému kolu play off. Ešte nič nie je stratené, no už to nie je len v ich rukách. Skôr sa Svit musí zamerať na to, aby sa mu podarilo skončiť po základnej časti na 3. pozícii. Pred sebou má teda dôležitý duel, keďže proti nemu bude stáť práve tabuľkový sused. Iskra musí zabrať hlavne v defenzíve, v Prievidzi totiž dostala neúmerne veľké množstvo bodov (104:118 pp). "Po dvoch zlých výkonoch sa musíme spamätať a nájsť naspäť pohodu pred blížiacim sa play off. Čaká nás extrémne ťažký zápas, ale už si nemôžeme dovoliť zaváhať. Ak budeme hrať koncentrovane a s dobrou energiou, verím, že výsledok sa dostaví a dobre sa naladíme na zvyšné dva zápasy základnej časti," prezradil tréner Iskry Róbert Ištvánik.

Inter pokračuje na víťaznej vlne a stojí tiež pred rozhodujúcim krokom, ktorý by mu zaistil najhoršie tretie miesto po základnej časti. K tomu je však potrebné zvíťaziť v Iskra aréne, čo sa mu už raz v tomto ročníku podarilo. V stredu triumfovali "žlto-čierni" nad Handlovou (77:71), ale duel nedohral jeden z najskúsenejších hráčov na súpiske bratislavského tímu - Richard Körner. Jeho nasadenie v sobotu tak je v tejto chvíli otázne. "Vieme, ako dôležité a náročné budú tieto dva nasledujúce zápasy pre nás. Ak chceme byť úspešní, tak musíme plniť zápasový plán. Oba tímy poznáme veľmi dobre, vieme ako hrajú. Musíme byť ešte viac koncentrovaní. Do play off zostávajú iba štyri stretnutia a našim cieľom je umiestniť sa minimálne na druhom mieste, aby sme sa vyhli prvému kolu play off. Dobre sme pracovali a v nasledujúcich zápasoch sa pokúsime to ukázať. Nebude to jednoduché, ale sme pripravení bojovať a zvíťaziť," uviedol asistent trénera Interu Edgars Jaunzems.

Kto píska: Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Na čo sa zamerať: Na individuálne súboje hráčov, ktorí patria v ligových štatistikách k lídrom. V konečnom meraní však rozhodne to, kto bude hrať tímovejšie. 

Kde sledovať:

IMG 3889 

MBK Baník Handlová - Patrioti Levice

K zápasu: Z tabuľkového pohľadu je v tejto konfrontácii viac-menej všetko jasné. Handlová už nemá šancu postúpiť do vyraďovacích bojov, takže ide bojovať o to, aby si čo najviac zlepšila doterajšiu zápasovú bilanciu. Všetko sa definitívne rozhodlo v predchádzajúcom kole, v ktorom "baníci" prehrali s Interom (71:77) a zároveň ich rival, Prievidza, zdolala Svit. Na Pasienkoch nebola k dispozícii slovenská dvojička Marek Jašš a Lukáš Bolek, ich nasadenie do zápasu s Levicami je v tejto chvíli otázne. To sa týka aj Aleksandara Zečeviča, ktorý duel na Pasienkoch nedohral. "V tejto fáze je už ťažké niečo múdre povedať. Tak, ako prebiehala celá sezóna, tak sa aj končí, čiže so zraneniami viacerých hráčov. V tomto momente sa môžeme už len snažiť podať čo najsolídnejší výkon. Levice sú pred úvodným rozskokom jasným favoritom, my môžeme iba prekvapiť," vyhlásil tréner MBK Danilo Rakočevič.

Patrioti mali v stredu voľno, čo im umožnilo dôkladnejšiu prípravu na zostávajúce stretnutia základnej časti. Všetko majú vo svojich rukách, sú na druhom mieste tabuľky, čo by im zaručilo priamu účasť v semifinále. Za nimi je však dvojica prenasledovateľov - Inter Bratislava a Svit. Z tohto pohľadu musia Levičania na hornej Nitre jednoznačne uspieť, ak si nechcú skomplikovať svoju súčasnú situáciu. Predpoklady na to majú, s týmto súperom majú v tejto sezóne pozitívnu bilanciu a spomedzi všetkých tímov Niké SBL majú najviac výhier vonku. "Dôležitý zápas, musíme sa dobre pripraviť a pristúpiť k tomuto stretnutiu ako k play off zápasu. Nečaká nás nič ľahké, ale rozhodne si ideme po víťazstvo," prezradil levický rozohrávač Šimon Krajčovič.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Jakub Izák

Na čo sa zamerať: Vzájomné zápasy týchto dvoch tímov obvykle rozhodovalo dianie pod košom. Bude tomu tak aj teraz? 

Kde sledovať:

Foto: Facebook, Daniel Faix, Ladislav Szibilla/BC Prievidza