• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Čo lepšie na začiatok nového roka, ako samé atraktívne zápasy. To patrí k programu 17. kola Niké SBL. Východniarske derby pod Tatrami medzi Svitom a Spišskými Rytierom, hornonitrianske derby Prievidze s Handlovou a tiež južanské derby Komárna s Levicami. Toto trio dopĺňa nemenej zaujímavý duel Interu Bratislava s Lučencom.

Niké SBL - 17. kolo (streda 5. januára):

Inter Bratislava - BKM Lučenec (16.00 h)

K zápasu: "Žlto-čierni" sa opäť museli vysporiadať s absenciou Trevora Blondina, v oslabenej zostave však statočne vzdorovali na konci decembra Leviciam (66:74). Strata bodov našťastie výrazne nezahýbala tabuľkovým postavením Interu, ale tréner Oleg Meleščenko po stretnutí apeloval na prínos mladých hráčov v zostave, od ktorých potrebuje väčší prínos. Dokázať mu to môžu už v prechodnom domove bratislavského tímu v tejto sezóne - v Pezinku. "V prvom zápase roku 2022 chceme vyhrať. S Lučencom hráme už tretíkrát, poznáme ich dobre, kde sú ich silné stránky, tými sú hra 1 na 1, jednoduchá pick-n-roll hra a vo všeobecnosti rýchly tranzičný basketbal. Tieto veci musíme zastaviť, donútiť ich hrať pomalšie, aby sa napracovali na body. Musíme nastúpiť so skvelou energiou na oboch stranách palubovky, byť agresívni a posúvať si loptu," uviedol asistent trénera Interu Edgars Jaunzems. 

Lučenec nemal výraznejšie problémy s Prievidzou (93:76), čo znamená, že "Novohradčania" vstupovali do roku 2022 na tretej pozícii. Víkendové zaváhanie Komárna im zahralo do karát, druhé miesto už totiž nie je tak vzdialené. Čo je ale nie je potešujúce, sú neutíchajúce zranenia. Stále chýba duo Simeon Jackuliak a Ondrej Kapustík, ku ktorému sa pridal aj Juraj Láštic. Do akcie sa konečne môže dostať najnovšia akvizícia - Akia Pruitt. "Po veľmi zlom domácom výkone proti Prievidzi, máme jasný cieľ v tom, na čo sa chceme zamerať proti veľmi inteligentnému, talentovanému a dobre koučovanému tímu Interu. Ciele sú jasné, náš výkon budeme na základe toho hodnotiť," okomentoval tréner Lučenca Daniel Sokolovsky svojho najbližšieho ligového rivala. 

Kto píska: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Stanislav Bara

Kde sledovať:

IMG 5939 

BC Komárno - Patrioti Levice (16.00 h)

K zápasu: Po necelých 72 hodinách si prvý a druhý tím dajú zápasové repete, v tomto prípade na juhu Slovenska. Prvé stretnutie v roku 2022 prinieslo mnoho, od kvalitného basketbalu, až po tie nie práve basketbalové veci. Väčšie škody sú v dôsledku trestov na strane Komárna, jednozápasovú stopku dostal tréner Zlatko Jovanovič a Luka Gašič. Navyše najbližšie dva duely bude chýbať aj Jorden Duffy. Nováčik tak pôjde citeľne oslabený, no s cieľom zastaviť zatiaľ krátku sériu prehier. "Jeden z ďalších náročných zápasov pred nami. V predchádzajúcom zápase sme videli, prečo sú Levice na prvej priečke tabuľky a ukázali nám, v čom sa musíme zlepšiť. Privítame ich na domácej palubovke, stále sú favoritmi zápasu oni, v tejto sezóne nás už dvakrát porazili. Bojujeme s nejakými zraneniami, uvidíme, kto bude môcť zasiahnuť do zápasu, avšak každý kto nastúpi, musí podať stopercentný výkon. Nie je to jednoduché, máme nahustený program, málo času na regeneráciu, avšak toto nie je výhovorka, každý tím to má rovnako," prezradil kouč Komárna Zlatko Jovanovič. 

Patrioti zvládli dohrávku 10. kola lepšie (92:75), ale tiež sa to nezaobišlo bez "obetí". V stredu si musí dať nútenú prestávku Tre'Darius McCallum a otáznik visí nad účasťou Šimona Krajčoviča, ktorý nedohral nedeľný duel. Levičania aj napriek tomu cestujú k regionálnemu rivalovi s ambíciou zaknihovať jubilejné 10. víťazstvo za sebou a zvýrazniť svoj náskok na čele Niké SBL. "Po zápase, ktorý sme odohrali v nedeľu doma, si Komárno doma určite bude chcieť napraviť chuť. My sa však musíme sústrediť na seba a na to, aby sme sa vyrovnali agresivite, s akou nastúpia v útoku, či v obrane," vyjadril sa pivot Patriotov Viktor Juríček. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Eduard Uhrin

Kde sledovať:

 IMG 0304

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

K zápasu: Premiéra Luku Bujasa v pozícii hlavného trénera Svitu nedopadla práve najlepšie. Sľubne rozohraný zápas v Handlovej priniesol málo vídané zaváhanie v koncovke, čo domáci tím chladnokrvne využil (85:87). Iskra je tak aj naďalej v tabuľke predposledná, vedenie klubu zareagovalo angažovaním Petara Periča. Za "medveďov" by už mohol hrať v stredu. Doterajšie vzájomné zápasy v sezóne vždy priniesli víťazstvo hostí, Svit sa pokúsi túto tradíciu prerušiť. "V stredu sa predstavíme doma proti Spišskej a určite chceme odčiniť zaváhanie z konca zápasu proti Handlovej. Vieme, akou hrou sa prezentuje Spišská a verím, že sme pripravení zastaviť ich. Musíme hrať koncentrovane celý zápas a potom môžeme veriť vo víťazstvo," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Rytieri však prídu správne nabudení, v záverečnom zápase roku 2021 nielenže ustáli ďalšiu dramatickú koncovku, ale zastavili aj víťazné ťaženie Komárna (90:88). To všetko sa im podarilo aj bez Dalibora Hliváka, jeho status pre stredajší súboj je v tejto chvíli neznámy. Spišiaci idú do boja udržať štvrtú priečku, no aj priblížiť sa tretiemu Lučencu a tiež top dvojke. "Vieme, aký smolný zápas odohral Svit v Handlovej, určite si bude chcieť napraviť chuť a renomé. No my máme svoj plán a v derby budeme chcieť byť úspešní. Čaká nás ťažký zápas, domáci majú nového trénera, určite prídu s novými vecami, no ak sa budeme pozerať na seba, tak môžeme uspieť. Musíme byť trpezliví, hrať rozumne. To, že Svit hrá bez klasickej päťky, môže byť dvojsečná zbraň, pokúsime sa reagovať podľa toho, čo sa bude odohrávať na palubovke. V každom prípade chceme začať nový rok výhrou, čaká nás brutálny január a bolo by super vstúpiť do neho víťazne," vyhlásil asistent trénera Rytierov Erich Korfanta.  

Kto píska: Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Kde sledovať:

 DSC 2580

BC Prievidza - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Šance Prievidze na to, aby ešte prehovorila do boja o play off sa míňajú. Tradičné hornonitrianske derby, s poradovým číslom 136, je jednou z výraznejších šancí na to, aby konečne zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča zaknihovali vytúžené prvé ligové víťazstvo v tejto sezóne. Ako sa totiž hovorí, derby nemávajú favorita, bez ohľadu na to, ako jednotlivé tímy stoja v tabuľke. V Niké aréne by mohol absolvovať premiéru v drese BC Goran Vučičevič, otázna je účasť Matúša Magdolena. "Musíme hrať od začiatku dobre a vytrvať celých 40 minút. Vďaka tomu môžeme siahať na výhru," jasne objasnil ambície rozohrávač Prievidze Josh McFolley. 

Handlová sa rozlúčila so starým rokom najlepšie ako mohla, doslova magickým triufom nad Svitom. Za necelé štyri sekundy dokázala otočiť nepriaznivý stav, aby následne vypukla erupcia radosti (87:85). Podobný triumf proti Prievidzi vtedy naštartoval "baníkov" k stabilne pozitívnym výsledkom. Takýto scenár by si radi zopakovali, stále totiž nie sú ďaleko od tretieho miesta. "Hovorí sa, že derby nemá favorita. Napriek tomu sa víťazstvo očakáva práve od nás. Prievidza v súčasnosti zažíva hernú krízu, no v žiadnom prípade ju nemožno podceňovať. Nedávno sa na trénerskom poste, ale i na súpiske Prievidze udiali zmeny, ktoré by jej mohli priniesť pozitívny impulz práve v tomto prestížnom zápase. Domáci hrajú s energiou a agresívne. Doma sa budú snažiť urobiť všetko, aby získali premiérové víťazstvo v sezóne. My ale musíme odpovedať taktiež dobrou energiou. Musíme snažiť hrať od úvodu tak, ako v druhom polčase zápasu so Svitom. To znamená, že musíme byť koncentrovaní v útoku, agresívni v obrane a potom môžeme v Prievidzi triumfovať," myslí si tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Marek Turčin, Ján Kurpaš

Kde sledovať:

Foto: Marcus Poliak, Vladimír Dorňák, Karol Scholtz, Daniel Faix