• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Čo viac si fanúšik Niké SBL mohol priať? Až záverečné kolo základnej časti rozhodne o tom, akú podobu budú mať dvojice v prvom kole play off. Istoty sú len dve, Levice budú po 28. kole na prvom a Prievidza na ôsmom mieste. O všetko ostatné sa bude hrať na diaľku.

Niké SBL - 28. kolo (sobota 19. marca):

Patrioti Levice - Spišskí Rytieri (16.00 h):

K zápasu: Po eufórii z celkového triumfu v domácom Final Four Alpsko-jadranského pohára ešte nestihla vyschnúť ani levická palubovka a už sa musia preladiť Patrioti na ligové dianie. Dobrou správou pre nich je, že v rozlúčke so základnou časťou môžu hrať bez akéhokoľvek tlaku, ale môžu prehovoriť do boja o 4. miesto. Isté je, že Levičanom nepomôže pre zranenie Donte Clark. "Žlto-zelení" pravdepodobne rozložia minutáž na všetkých hráčov, v priebehu 4 dní to bude pre nich tretí zápas. "Máme náročnú úlohu, po Alpsko-jadranskom pohári sa čo najrýchlejšie spamätať a preladiť sa opäť na sobotňajší ligový zápas. Je dôležité nájsť fyzické, aj mentálne sily a domáce stretnutie odmakať na maximum," vyhlásil tréner Patriotov Michal Madzin. 

Spišskí Rytieri sa tiež predstavili na Final Four Alpsko-jadranského pohára, ale pod vplyvom črevnej virózy v družstve, sa v neúspešnom semifinále predstavili len v 7-člennom zložení. Trénerovi Štefanovi Svitekovi chýbali Marko Stevanovič, Adam Antoni a Michal Baťka. To, či niekto z nich pocestuje do Levíc, je v tejto chvíli otázne. "Novovešťania" majú tromfy vo svojich rukách, víťazstvo im zabezpečí definitívu výhody domáceho prostredia v prvom kole play off. Platí to aj v prípade prehry, v tomto prípade však nemôže Inter uspieť proti Handlovej. "Stále je v hre štvrté miesto v tabuľke, všetci vieme, čo to znamená a takto chceme pristúpiť k zápasu. Vieme, kto proti nám bude stáť, čerstvý víťaz Alpsko-jadranskeho pohára, suverén základnej časti. Určite bude chcieť zakončiť základnú časť víťazstvom. Samozrejme, máme svoj plán. Limitujú nás zranenia a choroby, budú nám chýbať opory hlavne na doskoku, no nezostáva nám nič iné, len tieto absencie nahradiť bojovnosťou a energiou. Uvidíme, na čo to bude stačiť," myslí si asistent trénera Spišiakov Erich Korfanta. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Kde sledovať:

DSC 3269 

BKM Lučenec - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: Víťaz Slovenského pohára má skvelý záver základnej časti, ktorý ho vystrelil na druhé miesto tabuľky a pred posledným kolom je pánom situácie. "Pelikáni" určite nemajú v pláne nič podceniť, pretože udržanie aktuálnej pozície by znamenalo dôležitú domácu výhodu v prípadnom semifinále play off. Praje im aj momentálna fazóna, naposledy zvíťazili u Spišských Rytierov (81:74). "Základná časť bola pre náš tím náročná a zaujímavá cesta. Je skvelé odohrať posledný zápas základnej časti pred domácim publikom, za podmienok plnej kapacity arény. Keď som prvýkrát zvažoval možnosť stať sa trénerom Lučenca, veľa ľudí mi hovorilo, že fanúšikovská podpora je najlepšia v lige, žiaľ kvôli koronavírusu som ešte nemal tú česť vidieť našu arénu plnú fanúšikov. Čaká nás veľmi ťažký zápas proti dobre trénovanému tímu, ktorý v pravý čas nachádza svoju najlepšiu formu. Svit bude náročný súper a na úspešné dohranie základnej časti budeme potrebovať plnú podporu našich fanúšikov," vyjadril sa tréner Lučenca Daniel Sokolovsky. 

V obdobnej situácii je aj Svit, tiež vyhral predchádzajúce dve ligové stretnutia a stále pomýšľa na to, že by do play off išiel zo šiestej pozície. V porovnaní s Lučencom, to však všetko nie je len o nich. Ak chcú preskočiť Handlovú, tak musia nad Lučencom triumfovať a zároveň dúfať, že "baníci" zakopnú proti Interu. Iskra konečne zapracovala na defenzíve, čo sa ukázalo aj práve proti Handlovej v stredu (94:80). "V sobotu odohráme posledný zápas základnej časti na palubovke Lučenca. Vieme, aký je to kvalitný súper, no my chceme odohrať dobrý duel a čo najlepšie sa pripraviť na blížiace sa play off," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Tomáš Kiss

Kde sledovať:

kn pd 13 

BC Komárno - BC Prievidza (18.00 h)

K zápasu: Nečakané zaváhanie pod Tatrami skomplikovalo pre nováčika situáciu pred posledným kolom základnej časti. V tabuľke sa zosunul na tretiu priečku a musí v dúfať v prehru Lučenca, ak by sa chcel vrátiť na druhé miesto. Samozrejme, to všetko za predpokladu, že zverenci trénera Zlatka Jovanoviča zvládnu domáci duel s Prievidzou. Vo svojom prostredí však len tak nerozdávajú víťazstvá súperom, svedčí o tom aj doterajšia bilancia - 10 výhier a 3 prehry. "Toto je posledné stretnutie základnej časti. Zápas nemá z hľadiska umiestnenia špeciálnejší náboj, skôr nám dáva možnosť vyskúšať si niektoré veci, ktoré chceme použiť v play off. Určite však chceme vyhrať a dobre sa naladiť pred vyraďovacou časťou," zamyslel sa krídelník Komárna Luka Gašič. 

Prievidza už nepohne so svojou pozíciou, o niekoľko dní ju čaká baráž o účasť v Niké SBL. Tréner Krunoslav Krajnovič prisľúbil v rozhovore, že jeho zverenci pristúpia k zostávajúcim duelom maximálne profesionálne, čo sa aj naplno prejavuje. Výsledkom je dvojzápasová séria víťazstiev, v stredu pred televíznymi kamerami zdolali Inter (71:60). Ani na juhu Slovenska neplánujú kožu predať lacno. "Veľmi si vážime podporu od fanúšikov. Aj keď nemáme zrovna najlepšiu sezónu, hrá sa nám určite lepšie s takou podporou a obzvlášť na vonkajších zápasoch. Súperovi zadarmo nič nedarujeme a ideme zabojovať o tretiu výhru v rade práve pre našich fanúšikov," prezradil krídelník BC Matúš Magdolen. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Marek Turčin

Kde sledovať:

IMG 3545 

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová (18.00 h)

/hrá sa v Pezinku/

K zápasu: Na Inter sa v nesprávnom momente lepí smola. Zdravotné absencie sa rozširujú takým spôsobom, že v Prievidzi (60:71) nastúpili len so šesticou hráčov, pri čom v najvyššej súťaži debutoval Róbert Hudec. Z rôznych dôvodov chýbali bratia Malovcoví, Jure Zubac a Trevor Blondin. Stále sú ale v hre to, aby play off začínali v Pezinku. K tomu je potrebné zvládnuť Handlovú a zároveň dúfať, že Spišiaci nevyhrajú v Leviciach. "Posledný zápas základnej časti, stále bojujeme o štvrté miesto. Urobíme maximum, aby sme vyhrali. Stále sa dostávame zo zranení, posledných pár týždov bolo pre nás veľmi ťažkých, čiže by bolo skvelé, keby sme do play off vstupovali s víťazstvom. Vieme, čo čakať od Handlovej - veľa striel za tri body, protiútoky. To sú hlavné veci, ktoré potrebujeme zastať. Samozrejme, lepšia musí byť naša defenzíva pick-n-rollu, ako v poslednom vzájomnom stretnutí," prezradil asistent trénera Interu Edgars Jaunzems. 

"Baníci" sa pokúsia v poslednom kole základnej časti výsledkovo zdvihnúť, momentálne majú totiž najhoršiu formu spomedzi všetkých družstiev v Niké SBL. Na dvojbodový zásah čakajú už sedem zápasov, nič na tom nezmenil ani duel vo Svite (80:94). Na diaľku bojujú totiž ešte so Svitom o tom, kto skončí na šiestom mieste po základnej časti. "Boli by sme veľmi radi, keby sme do vyraďovacích bojov vstúpili posilnení víťazstvom nad Interom. Nevieme, aká bude v našom tíme situácia po zdravotnej stránke. Isté však je, že budeme musieť viac rotovať. Chceli by sme odohrať čo najlepší zápas, aby sa nám od nedele lepšie pripravovalo na play off," povedal kormidelník Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Pavel Fuska, Jakub Izák, Artjoms Ribakovs

Kde sledovať:

Foto: Branislav Gúgľava, Lukáš Droppan, Karol Scholtz, Vladimír Dorňák