• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ligové dianie sa postupne naplno rozbieha, je pred nami druhé kolo. Highlightom bude televízny duel Spišských Rytierov s Komárnom, o pokračovanie neporaziteľnosti si to rozdajú Patrioti s Interom, o prvé víťazstvo zase Prievidza s Lučencom. Stredajší program dotvára zápas Handlovej so Svitom.

Niké SBL - 2. kolo (streda 5. októbra):

MBK Baník Handlová - Iskra Svit (18.00 h)

K zápasu: "Baníci" mali ideálny štart do sezóny, zvládli dramatickú koncovku a mohli sa radovať z víťazstva nad najväčším rivalom v súťaži. Povzbudení touto výhrou sa teraz na to pokúsia nadviazať v domovskom prostredí. Dobrou správou pre fanúšikov je potenciál nového družstva trénera Tihomira Bujana, ktorý ešte vzrástol príchodom Eliho Scotta. Po vonkajšom dvojbodovom zisku je teraz na rade zopakovanie toho doma. "Svit je veľmi ťažký súper, čo potvrdil už vo Federálnom pohári a na komárňanskej palubovke. Disponuje veľmi dobrými strelcami, je vyskladaný z menej skúsených hráčov, ktorých dopĺňa aj niekoľko skúsenejších stálic. O kvalite a skúsenosti trénera Meleščenka polemizovať ani nemusíme. Ak chceme byť v stredu úspešní, musíme ukázať energiu, ktorá nás zdobila v Prievidzi. Od zápasu k zápasu sa musíme zlepšovať, iba tak sa môžeme posúvať. Na ceste za víťazstvami budú nesmierne dôležití aj naši fanúšikovia, preto verím, že nás prídu povzbudiť v čo najväčšom počte," prezradil kormidelník Handlovej Tihomir Bujan. Podobne to vníma aj Keon Clergeot: "Svit je veľmi silný tím a my si uvedomujeme, že nás čaká ďalší fyzicky náročný zápas. Napriek kvalite nášho súpera si myslím, že je v našich silách, aby sme ho zdolali. Pre dosiahnutie tejto ambície sa musíme opäť zomknúť a vystupovať ako jeden súdržný tím. Pokiaľ budeme hrať koncentrovane, disciplínovane a dodržíme všetko čo od nás tréner vyžaduje, o víťazstvo sa neobávam. Verím, že v prvom domácom vystúpení ukážeme charakter a víťazstvom potešíme svojich fanúšikov."

Sviťania nenastúpili do prvého kola v plnej sile, proti Komárnu chýbal najmä Stanislav Baldovský. Po solídnych výkonoch na Federálnom pohári to však na juhu Slovenska nebol výkon, akým by sa chcel prezentovať tím kouča Olega Meleščenka, čoho výsledkom bola prehra. Iskra pokúsia v Handlovej prerušiť sériu neúspechov, posledné štyri vzájomné zápasy na ich palubovke prehrala. "Náš ďalší zápas, ktorý odohráme v Handlovej musíme začať ešte viac agresívnejšie. Bude to fyzickejšie ako v Komárne a bude sa to odvíjať najmä od obrany, ktorá bude v tomto zápase kľúčová," myslí si pivot Svitu Dávid Harabin. 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Jakub Izák, Richard Sirocký

Kde sledovať:

DSC 4022 

Patrioti Levice - Inter Bratislava (18.00 h)

K zápasu: Levičania naplno využili na úvod ligy, že za sebou mali tri zápasy kvalifikácie Ligy majstrov. Vo finálovej repríze uspeli bez väčších problémov v Lučenci, keď od prvej štvrtiny mali navrch. Dokonca si mohli dovoliť po nabitom programe aj pošetriť sily. Teraz sa predstavia doma v súboji tímov, ktoré v prvom kole uspeli. "Tešíme sa na ďalší zápas. Verím, že sa zodpovedne pripravíme a budeme v stredu opäť jeden poctivo pracujúci tím, hraujúci jeden pre druhého," uviedol tréner Patriotov Michal Madzin. 

Inter mal tiež ideálny štart do sezóny, úspešne pokrstil svoj nový prechodný domov na Vietnamskej. Tretí rok po sebe dokázal v prvom kole uspieť proti Spišským Rytierom, hrdinom bol necelé dve sekundy pred koncom Jonas Zakas, svojou úspešnou trojkou zabezpečil udržanie oboch bodov v hlavnom meste. Náhrada za Pauliusa Pošku zatiaľ ešte avizovaná nebola, o to náročnejšia skúška čaká "žlto-čiernych" u úradujúceho majstra. "Očakávam, že odohráme zápas s energiou. To je to, o čom stále hovoríme, teda, že energia musí byť na takej úrovni ako proti Spišskej. Veríme, že by sme mohli zahrať lepšie v útoku, aj keď stále sme nekompletní. Máme na to, aby sme ukázali bojovný výkon a odohrali dobrý zápas. Samozrejme, Levice sú veľký favorit a všetko, okrem ich dominancie, by v tejto sezóne bolo prekvapením. Necestujeme do Levíc odovzdane. Ideme zabojovať a užiť si zápas so súperom, ktorý hrá aj v európskom pohári. Zápas nám možno ukáže, na čom ešte musíme pracovať a kde sme v porovnaní s tým najlepším, čo SBL momentálne ponúka. Uvidíme... Nevzdávame sa, chceme bojovať a udržiavať si víťaznú mentalitu, aj keď sa to práve teraz nemusí javť úplne reálne," myslí si kouč Interu Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Tomáš Doušek, Veronika Obertová

Kde sledovať:

IMG 0533 

BC Prievidza - BKM Lučenec (18.00 h)

K zápasu: Po dvoch rokoch zaplnená prievidzská hala nezažila víťaznú eufóriu, ako si fanúšikovia BC priali. Prehra mala dvojnásobne trpkú príchuť, keďže bola proti rivalovi z Handlovej a najmä po nevydarenom záverečnom útoku, ktorý mohol zmeniť celý osud stretnutia. To je však už zabudnuté, v stredu je ďalšia domáca šanca na úspech. "Čaká nás silný súper. Síce prehral v prvom kole doma s Levicami, ale Levice hrali naozaj dominantne a nedali mu veľa šancí. My však musíme pozerať na seba. Rozanalyzovali sme si zápas s Handlovou a verím, že sa z každej chyby poučíme a v stredu budeme hrať lepšie ako posledný zápas. Určite to nie je jednoduchý súper, ale verím, že chalani vydajú zo seba na ihrisku všetko a odohráme dobrý zápas," vyhlásil asistent trénera Maroša Helmecyho. 

Lučenec si priebeh prvého zápasu nového ročníka a reprízu finále predstavoval inak. Po dobrom vstupe ťahal za kratší koniec a z nástupu súpera sa nevedel spamätať. Teraz cestuje na hornú Nitru na súboj dvoch družstiev, ktoré v úvodnom stretnutí neuspeli. Pre "pelikánov" bude dôležité, ako bude pokračovať ich zohrávanie sa s novými posilami. "Urobili sme si analýzu prvého zápasu a vecí, v ktorých sa nám nedarilo. To stretnutie sme hodili za hlavu a na vonkajší duel ideme s nádejou, že zahrámelepšie. Tesne pred začiatkom sezóny sme podpísali dvoch hráčov, preto potrebujeme čas. Ale absolútne verím svojim hráčom," povedal tréner Marko Boras. 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Eduard Uhrin, Martin Hudec

Kde sledovať:

 DSC 4079

Spišskí Rytieri - BC Komárno (19.00 h)

K zápasu: Tesná prehra s Interom, najmä po nevydarenej koncovke a dobre rozohranom zápase, môže Spišských Rytierov ešte mrzieť. Ale rozmýšľať nad ňou hráči a realizačný tím dlho nemohli, teraz je totiž pred nimi televízny zápas, v ktorom si nič iné ako úspech nepripúšťajú. Iste, ako už viackrát bolo prezentované, nové družstvo potrebuje ešte čas na to, aby to herne vyzeralo tak, ako si to tréner Teo Hojč predstavuje. Program je nabitý, avizovaná posila na post 4 zatiaľ "Novovešťanov" neposilnila. "Samozrejme, že chceme odčiniť tesne prehru z prvého kola a môžem našim fanúšikom sľúbiť, že urobíme pre to maximum. Musíme sa poučiť z chýb, ktoré sme na Interi urobili, pretože silné Komárno ich určite bude trestať. Stále sme na začiatku sezóny,  máme isté tréningové resty, ktoré postupne doháňame, no to nesmie znieť ako výhovorka. Musíme nechať na palubovke srdce a basketbalový um a ak to budeme schopní realizovať, o výsledok nemám obavy," zamyslel sa asistent trénera Erich Korfanta. 

Komárno vstup do sezóny zvládlo, proti Svitu sa ale triumf nerodil ľahko. "Diabli" však v správnej chvíli uderili a odmenou pre nich boli úvodné dva body do tabuľky. Priestoru na zlepšenie je ešte dostatok, čo naznačili pozápasové vyjadrenia. Progres už môžu ukázať na východe Slovenska, čo by určite bol dobrý impulz pre družstvo trénera Zlatka Jovanoviča. "Očakávame jeden z najťažších zápasov na palubovke súpera, ak nie najťažší, ktorý bude isto aj fyzicky veľmi náročný. Musíme premieňať naše šance a hrať dôsledne v obrane. Takisto si musíme postrážiť aj doskoky, čo sa nám v predchádzajúcom zápase veľmi nedarilo, toto môže byť kľúčom k úspechu. Verím, že sme sa na súpera dôkladne pripravili," zamyslel sa hráč Komárna Luka Gašič. 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Martina Fanfara

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan