• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V stredu 22. októbra nás čaká šieste kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Ozdobí ho tradičné „banícke“, resp. „hornonitrianske“ derby a aj vzájomná konfrontácia dvoch dosiaľ nezdolaných mužstiev.

 

MBK Baník Handlová – BC Prievidza

ŠH, streda 22. 10, od 18:00.

Najtradičnejšie slovenské derby bude jedným z dvoch šlágrov kola. Aktuálna forma (Prievidza vyhrala štyri zápasy v rade, kým Handlová štyrikrát za sebou prehrala) aj pohľad do tabuľky nám napovedá, že hostia budú jasnými favoritmi, no derby má jedno pravidlo, ktoré pripomenul aj prievidzský kapitán Dražen Klarič: „Je to derby zápas, tu žiadny tím nie je favorit. Handlová mala teraz ťažkú prehru a som si istý, že budú chcieť vyhrať za každú cenu a kvôli tomu musíme tiež brať tento zápas veľmi vážne. Chceme pokračovať tak ako do teraz, musíme byť koncentrovaní a dúfam, že ak budeme hrať ako vieme, tak nebude problém. Som si istý, že ľudia nás prídu pozrieť, takže bude sa nám ľahšie hrať“.

Handlová nezažíva práve šťastný vstup do sezóny. Doma dosiaľ hrala dvakrát, no podľahla Komárnu aj Interu. Cez víkend vo Svite navyše dostala príučku 47:101, keď za celý prvý polčas dosiahla iba chudobných 12 bodov. Toto všetko však Handlovčania musia pred derby hodiť za hlavy, poučiť sa a vyžmýkať zo seba maximum. Kouč Ľudovít Smačko svojim zverencom dôveruje: „Ako sa s tým vyrovnáme? Uvidíme. Ale ja si myslím, že chlapci sa s tým dokážu vyrovnať. Prehodnotia v hlavách, že len maximálnou bojovnosťou, nasadením a taktikou sa môžeme k čomusi dopracovať.“

MBK SPU Nitra – Iskra Svit

ŠH Dolnočermánska ul., streda 22. 10. od 18:00.

Nitrianski mladíci dokázali odohrať vyrovnané partie s viacerými súpermi, do kolien ich však zrážajú herné výpadky. Skôr či neskôr sa ale dočkajú premiérového víťazstva. Či sa to podarí proti Svitu, ukáže až samotné stretnutie, no faktom je, že Podatranci sú favoritmi a spod Zobora by si radi odviezli dva body za víťazstvo. Nitrania však hodlajú klásť tuhý odpor, čo potvrdzujú aj slová Adama Sameka: „Čaká nás ďalší silný súper, ktorý sa opiera o zahraničných legionárov pod košom a na obvode. Musíme sa sústrediť na tímovú obranu, v ktorej máme stále veľa nedostatkov, komunikovať a hrať rýchlo dopredu. Všetci sa nevieme dočkať prvého víťazstva a každým zápasom sa k nemu posúvame čoraz bližšie. Ak odstránime výpadky hry v určitých fázach stretnutia a budeme stále koncentrovaní na svoju hru, tak verím, že zanecháme dobrý dojem." My len dodávame, že do tréningového procesu sa už zapojil aj Marián Kysela, ktorý v sobotu proti Interu (54:109) nemohol nastúpiť. Jediným zraneným Nitranom tak zostáva Lukáš Bukovič.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH, streda 22. 10. od 18:00.

Do Spišskej Novej Vsi prichádza favorit, víťaz ostatných dvoch ročníkov, ktorý si aj v úvode aktuálneho ročníka počína dosť sebaisto. Vonku však žlto-čierni predsa len nepôsobia až tak suverénne. V Prievidzi prehrali (65:70) a v Handlovej sa na víťazstvo (83:79) dosť narobili. Spišiaci to určite postrehli. Ich tréner Ivan Kurilla hovorí: „Ak chceme uspieť proti majstrovi musíme nadviazať na to pozitívne, čo sme ukázali hlavne v prvom polčase v Leviciach. Inter má kvalitný káder vyšperkovaný osobnosťami ako Sedmák, Miloševič, či ďalší. Bude to veľmi ťažký zápas. Súpera však chceme potrápiť, s touto ambíciou sme do ligy vstupovali a ak dodržíme systémy, ktoré trénujeme, verím, že to na ihrisku zrealizujeme. Naši mladí hráči stále len zbierajú skúsenosti, ktoré nám v zlomových momentoch často chýbajú. Absentuje nám aj podkošová kvalita, žmýkame z našich pivotov, čo sa dá, musíme pracovať s tým čo, a na čo máme. Verím, že do haly si nájde cestu náš divák a bude našim šiestym hráčom na palubovke.“

Interu však sebavedomie nechýba, chce hrať o čelo tabuľky a preto musí zberať body aj u súperov. Martin Bílik hovorí: „Sami od seba očakávame, že podáme dobrý kvalitný výkon a dovezieme si dva body za víťazstvo. I keď vieme, že Spišská Nová Ves býva doma nepríjemná, ak si budeme hrať našu hru, povinná jazda by mala byť v našej réžii. “ Pre úplnosť treba dodať, že Inter už môže počítať aj s Bílikom, ktorý sa zranil v závere sobotného zápasu proti Nitre (109:54), mimo hry sú stále Martin Rančík a Peter Šimek. Domáci sa musia zaobísť bez Adama Antoniho a Petra Pipíšku. Do zostavy by sa však mal vrátiť kapitán Štefan Bečarik a trénuje už aj Tomáš Pánis.

MBK Rieker COM-Therm Komárno – BK Levickí Patrioti

ŠH, streda 22. 10. od 18:00.

Na juhu Slovenska sa v regionálnom derby stretnú dve mužstvá, ktoré v aktuálnom ročníku ešte neprehrali. Popri „baníckom“ derby bude toto druhý šláger 6. kola. Bodaj by nie, keď sa v ňom rozhoduje o pozícii lídra Eurovia SBL. Tú zatiaľ okupuje Komárno. Aj preto ho levický manažér Ladislav Garaj pred zápasom označil za favorita: „Rešpektujeme silu a momentálnu hernú pohodu Komárna. Čaká nás tím, ktorý hrá na to, že je začiatok sezóny, s neuveriteľnou ľahkosťou a s obrovským sebavedomím. Na súboj nastúpime v zostave bez Candona Rusina, ktorý je už doma v Amerike. Zvyšok družstva je zdravotne v poriadku, pripravený zabojovať o dobrý výsledok proti favoritovi zápasu. Veríme, že to bude derby, na aké sa fanúšikovia oboch klubov pamätajú z minulosti.“

VŠEMvs Karlovka Bratislava – ŠKP Banská Bystrica

ŠH FTVŠ UK Lafranconi, streda 22. 10. od 18:30.

K nováčikovi zavíta Banská Bystrica, ktorá zatiaľ márne čaká na prvé víťazstvo. „Policajti“ však do Bratislavy neprichádzajú s veľkými očami, o čom svedčia aj slová trénera Martina Blaha: „Karlovka je už dlhodobejšie klub, v ktorom je veľmi dobrá basketbalová atmosféra, ľudia v ňom majú solídnu znalosť, nielen čo sa slovenského basketbalu týka, ale i toho globálneho, čo im postupne pomohlo dostať sa tam, kde dnes sú, a taktiež ďalej zdravo, správne, kvalitne a intenzívne deň čo deň napredovať. Preto sa každý súper musí mať pred týmto mladým ambicióznym tímom na pozore, dobre sa pripraviť a nič nepodceniť!“ Problémom, s ktorým musia Banskobystričania ešte stále zápoliť, je prebiehajúca rekonštrukcia ich domovskej haly na Štiavničkách. Tá negatívne zasiahla ich zápasový program aj tréningový plán. Navyše počítať nemôžu so zranenými Marošom Rendlom a Petrom Dorazilom.

Karlovka má za sebou štyri prehry v rade a z jej tábora prichádzajú zvesti o tom, že práve proti aktuálne poslednému mužstvu si chcú vysokoškoláci napraviť chuť. Peter Ivanovič, asistent trénera Milana Černického, však vysvetľuje: „Momentálne nie je pre nás dôležité postavenie v tabuľke. Cieľom je postupne sa zlepšovať od zápasu k zápasu a podávať dobré výkony na ihrisku tak, aby naša hra bavila najmä divákov a fanúšikov v hľadisku." Pre úplnosť uvádzame, že Karlovke bude pre problémy s kolenom zrejme chýbať skúsený rozohrávač Richard Kucsa.