• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po dvojtýždňovej prestávke Eurovia Slovenská basketbalová liga opäť pokračuje A už v sobotu, 28. marca, začínajú semifinálové boje.

BC Prievidza – MBK Handlová

Niké aréna, sobota 18.3. od 18:00

Prvá semifinálová séria nám prináša veľmi atraktívny súboj dvoch odvekých rivalov z hornej Nitry. Prievidza a Handlová čakali 45 rokov na to, aby sa spolu stretli vo vyraďovacej časti a tento rok sa toho oba tímy a ich hráči, tréneri, no najmú fanúšikovia dočkali. Výhodu domáceho prostredia v prvom, aj prípadnom siedmom zápase, budú mať basketbalisti Prievidze, ktorí sa stali víťazmi základnej časti Eurovia SBL. Tí si vo štvrťfinále so Spišskou Novou Vsou poradili bez väčších problémov a po troch zápasoch sa už, rovnako ostatné tri tímy, mohli pripravovať na semifinále. „Prvý zápas bude veľmi ťažký, hrá sa po dvojtýždňovej prestávke, bude to nervózne, ale musíme to zvládnuť. Nemôžeme si dovoliť zaváhať. Do zápasu ideme s jediným cieľom, a to zvíťaziť. Sme veľmi dobre pripravení a verím, že sa nám to podarí,“ hovorí prievidzský kapitán, Dražen Klarić.

Sobotňajšie semifinále nám prinesie už 109. hornonitrianskeho derby. Veľkú väčšinu z nich vyhrali Prievidžania, konkrétne o 30 viac, ako Handlovčania. Aj v tejto sezóne sa Handlovej proti Prievidzi veľmi nedarí, keď hráči handlovského „baníka“ dokázali zverencov Krunoslava Krajnovića poraziť len jedenkrát. Hornonitrianske derby však nemá favorita a do finále môže postúpiť rovnako Prievidza, ako Handlová. „Mali sme dlhých 15 dní na prípravu. Myslím si, že sme veľmi dobre pripravení, najmä na ich strelcov, útočníkov a celkovo na ich štýl hry. Podľa mňa to bude veľmi dobrá séria. Pôjde sa od zápasu k zápasu, pričom každý jeden bude dôležitý. Očakáva sa veľká bojovnosť. Každé stretnutie bude fyzicky náročné,“ povedal handlovský hráč Miloš Djurišić.

Prievidza – Handlová v sezóne 2014/2015: 66:72 (v), 87:66 (d), 61:54 (v), 97:84 (d)

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH, sobota, 28.3. od 18:00

Aj druhá semifinálová dvojica nám naznačuje kvalitnú sériu. Komárno s Interom sa spolu v semifinále stretli už minulú sezónu a rok predtým spolu bojovali o titul majstra Slovenska. V aktuálnom ročníku sa, okrem štyroch zápasov základnej časti, stretli aj vo finále Budiš Slovenského pohára. „Čaká nás ťažká semifinálová séria, no posledných 12 dní sme kvalitne trénovali. Sme teda pripravení na ďalšieho protivníka a do nadchádzajúceho prvého zápasu vstupujeme s plným optimizmom. Sériu otvárame doma v Komárne, takže očakávame aj veľkú podporu našich fanúšikov,“ povedal Luka Igrutinović, hráč Komárna. „Lodiari“ do semifinále postúpili cez Banskú Bystricu, ktorú síce na zápasy taktiež zdolali 3:0, no „policajti“ ich výrazne potrápili. Jednoduchší postup majú za sebou žlto-čierni, ktorí si v bratislavskom derby poľahky poradili s Karlovkou.

Zápasy Komárna s Interom nám túto sezónu priniesli vždy veľmi atraktívny basketbal. Lepšiu bilanciu však majú hráči Komárna, ktorí Inter porazili trikrát, dokonca sa stali aj prvým premožiteľom aktuálneho majstra v jeho domácom prostredí. Bratislavčania však takisto zvíťazili v Komárne, a to vo finále Slovenského pohára. „Osobne si myslím, že nás čaká veľmi zaujímavá ale aj ťažká séria. Samozrejme, chcel by som, aby sme ju čo najskôr ukončili, ale vidím to na dlhú sériu. Komárno je veľmi dobrý mančaft. Vidno aj prácu trénera, tím hrá rozumne. Bude to zaujímavé aj pre diváka,“ hovorí tréner Interu, Oleg Meleščenko.

Komárno – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 71:87 (v), 90:77 (d),87:78(v), 84:77 (d) 80:87 (SP)

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK