• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už len štyri kolá nám zostávajú do konca základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. V sobotu nás čaká kolo s poradovým číslom 33.

ŠKP Banská Bystrica – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH Dukla na Štiavničkách, sobota 14.2. od 18:30

Ani Banská Bystrica, ani Karlovka v poslednom kole nespeli v domácom prostredí, keď oba tímy svojim súperom podľahli vysokým bodovým rozdielom. Banská Bystrica doma neuspela s Prievidzou, nad ktorou ešte pár dní predtým zvíťazila a Karlovka zase doma nezvládla zápas s Komárnom. Tabuľkovo je na tom lepšie bratislavský tím, ktorý sa nachádza na piatom meste a od siedmej Bystrice ho delia tri body. „Čaká nás náročný a dôležitý duel, ktorý napovie viac o ambíciách oboch tímov v boji o 5. – 7. miesto v základnej časti súťaže. Policajtom výrazne pomohla zmena na trénerskom poste, duo Grznárovcov prebudilo ambiciózne zostavený tím a dosiahlo viaceré kvalitné výsledky,“ hovorí František Kubala.

Keď sa pozrieme na vzájomné zápasy týchto dvoch družstiev, lepšie sú na tom práve Banskobystričania, ktorí nad nováčikom zvíťazili dvakrát a prehrali len raz. „Naposledy sme na Štiavničkách odohrali otvorený duel, ktorý sme prehrali až v dramatickej koncovke zápasu. Aj napriek tomu, že nastúpime bez talentovaného dua juniorov Doležaj – Abrhám, verím, že sa nám podarí zopakovať posledné výkony s týmto súperom a tentokrát sa šťastena prikloní na našu stranu,“ dodáva manažér Karlovky. Bystričania aj naďalej bojujú o čo najlepšiu pozíciu pred blížiacim sa play-off. Karlovka je veľmi kvalitný a nepríjemný súper, čo už túto sezónu potvrdili a dokázali niekoľkými veľkými víťazstvami.  Zodpovedne sme sa na sobotňajší zápas pripravili, a určite ich nemôžeme, a ani nesmieme podceniť. Naši hráči dostali kvalitnú facku, v stredajšom zápase s Prievidzou, a tak dúfam, že v sobotu už nastúpime so stopercnetným nasadením a koncentráciou," povedal Richard Grznár. 

Banská Bystrica – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 86:79 (v), 88:84 (d), 67:91 (v)

BC Prievidza – MBK Handlová

Niké aréna, sobota 14.2. od 18:00

Slovensko v sobotu čaká ďalší basketbalový sviatok – 108. hornonitrianske derby. O tom, že toto derby je v slovenskom basketbale to najväčšie, určite nie je pochýb. Dejiskom sobotňajšieho duelu bude Prievidza, ktorá, s výnimkou pohárového zápasu, nenašla premožiteľa už 12 ligových kôl. Naposledy vrátilo družstvo Krunoslava Krajnovića Banskej Bystrici domácu prehru a na Štiavničkách Prievidžania zvíťazili 39-bodovým rozdielom. V sobotu v prievidzskej Niké aréne čaká na fanúšikov nielen dobrý basketbal, ale aj veľmi atraktívna súťaž počas polčasovej prestávky a množstvo iných súťaží v priebehu celého zápasu. „Čaká nás náročný zápas, klasické derby s Handlovou. O týchto zápasoch sa hovorí, že nemá favorita. My sa na tento zápas poctivo pripravíme, a keď podáme tak koncentrovaný výkon, ako v Banskej Bystrici, tak nepochybujem o tom, že víťazstvo bude naše,“ konštatuje Juraj Hašan, hráč BC Prievidza.

Handlovčania sa v stredajšom kole takisto postavili proti svojmu súperovi z Budiš Slovenského pohára a Svit doma zdolali o 16 bodov. Nad Prievidzou sa však Handlovčanom v tejto sezóne podarilo zvíťaziť len jediný raz, a to v prvom tohtosezónnom hornonitrianskom derby. V tom poslednom, ktoré sa odohralo v 24. kole Prievidžania zvíťazili v Handlovej, a tak im teraz tím Branka Maksimovića má čo vracať. „Všetkých basketbalových fanúšikov z Handlovej a Prievidze pozývam s ich polovičkou na veľké slovenské derby. Ja a moji chlapci sa budeme snažiť o kvalitný zápas a naším cieľom je dosiahnuť víťazstvo. Prievidza hrá za posledné mesiace výborne a s veľkou energiou v útoku aj obrane. V poslednom derby zápase sme doma s Prievidzou prehrali, a preto dúfam, že túto sobotu budeme hrať múdrejšie a tvrdšie,“ povedal handlovský tréner, Branko Maksimović.

Prievidza – Handlová v sezóne 2014/2015: 66:72 (v), 87:66(d), 61:54 (v)

BK Iskra Svit – MBK SPU Nitra

Iskra aréne, sobota 14.2. od 18:00

Svitu sa v stredu nepodarilo v Handlovej potvrdiť pohárové víťazstvo a domov odchádzali s len jediným bodom. O tom, z akej pozície však „podtatranci“ pôjdu do play-off nie je ešte rozhodnuté a kompletné poradie tímov budeme pravdepodobne vedieť až po poslednom kole základnej časti. Nitru už Svitania v tejto sezóne dvakrát porazili, no raz s nimi prehrali. V sobotu však budú mať výhodu domáceho prostredia. „Na zajtrajší zápas sa pripravujeme zodpovedne. Nič iné, ako víťazstvo sa od nás nečaká, preto nesmieme podceniť súpera,“ vyhlásil Ján Drobný, prezident BK Iskra Svit.

V 32. kole doma Nitrania privítali Inter, ktorému ešte v prvej štvrtine dokázali byť vyrovnaným súperom, no potom sa preukázala dominancia a sila aktuálneho majstra a tím spod Zobora nakoniec prehral v pomere 51:86. „Po dobrom zápase s Interom nás čaká Svit, ktorý prehral v Handlovej o 16 bodov. Myslím si, že na tento výsledok mala veľký dopad únava hlavne z pohárového víkendu. V poslednom vzájomnom meraní sme dokázali nad Svitom zvíťaziť, no vtedy boli oslabení o Smajlagića, ktorý je už však momentálne fit a má pre družstvo veľký význam. Som toho názoru, že sme na tom kondične dobre, nemáme nikoho zraneného. Sme pozitívne naladení, pripravení zo seba vydať maximum a hrať bez rešpektu ako proti Interu. Určite by sme radi zopakovali aspoň taký výsledok ako naposledy doma,“ hovorí Dominik Bisaha, hráč Nitry.

Svit – Nitra v sezóne 2014/2015: 83:54 (v), 100:83 (d), 69:78 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 14.2. od 18:00

Majster sa momentálne nachádza až na treťom mieste v tabuľke, keď ho od druhého Komárna delí jeden a od prvej Prievidze dva body. Aj o prvenstvo pred play-off nás teda ešte čakajú zaujímavé súboje. Inter sa navyše pred sobotňajším zápasom so Spišskou Novou Vsou posilnil na poste tvorcu hry. Novým rozohrávačom žlto-čiernych Kelvin Parker a „interáci“ navyše nehlásia žiadne zranenia. „Do zápasu nastúpime s tým, že máme v nohách šesťdňové sústredenie v Starej Turej, ktoré nám, verím, pomôže v nasledujúcich týždňoch. Teraz nás čaká ambiciózny súper, ktorý možno vystupuje v roli outsidera, ale jeho dobré výsledky – zvlášť po Novom roku – určite nie sú náhoda. Tešíme sa na zápas i na stretnutie s Goranom Bulatovićom,“ povedal manažér Interu, Michal Ondruš.

Tak, ako Inter bojuje o prvú priečku v tabuľke, tak Spišiaci bojujú o tú postupovú. Cenné dva body si naposledy pripísali v domácom zápase s Levicami, ktoré sú aj ich priamym konkurentom v boji o ôsme miesto. „Po slušnom výkone doma s Levicami odchádzame na palubovku úradujúceho majstra dobre naladení a pozitívne namotivovaní. Bol by to zázrak, ak by sme na pôde silného Interu, ktorý tiež potrebuje body ako soľ, dokázali uspieť, no chlapci nemajú čo stratiť a určite nepredáme kožu lacno,“ hovorí Majo Janíkov, člen VV Spišskej Novej Vsi.

Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 86:85 (v), 104:71 (d), 85:50 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH, sobota 14.2. od 18:00

Levičania si v stredu na svoje konto pripísali ďalšiu prehru, keď nedokázali uspieť v Spišskej Novej Vsi. V tomto zápase im však chýbala ich hlavná opora a jeden z najlepších strelcov ligy. „To, že nám deň pred kľúčovým zápasom sezóny na Spiši ochorel náš kľúčový hráč Luka Igrutinović len znásobuje smolu, ktorá sa na nás od začiatku súťaže drží. Ani si už nepamätám, kedy sme naposledy nastúpili na zápas v kompletnej zostave. Na Spiši sme prehrali, lebo sme prespali úvod zápasu a absencia Igrutinovića sa ukázala ako príliš veľký deficit. Rozhodne sme to však nezabalili a hráči sú odhodlaní bojovať o ôsme miesto až do poslednej chvíle,“ hovorí Ladislav Garaj. V sobotu Patrioti doma privítajú Komárno, ktoré dokázali vo štvrťfinálovom zápase Slovenského pohára dosť potrápiť. „Proti Komárnu sme v Slovenskom pohári odohrali výborný zápas, hoci sme záver kondične nezvládli. Podobne chceme favorita potrápiť aj v sobotu. Verím, že zápas sa bude odohrávať v podobne skvelej atmosfére, aká vládla v Komárne. Štart Luku Igrutinovića je otázny, rozhodne sa o ňom zrejme až tesne pred zápasom, podľa jeho aktuálneho zdravotného stavu,“ dodáva manažér žlto-zelených.

Aj Komárno počas, aj po pohárovom víkende hlásilo viaceré zranenia alebo choroby v kádri. Asi najväčšie obavy vyvolal zdravotný stav T.J.-a Bannistera, ktorý by však mal byť v poriadku, no na jeho poste mu do Komárna prišla nová výpomoc, Jaytornah Wisseh. Toho sme mali možnosť vidieť už v drese Handlovej, za ktorú v tejto sezóne odohral pár zápasov. Svoju premiéru Jay absolvoval už v zápase s Karlovkou, kde sa ukázal ako kvalitná posila a aj vďaka nemu „lodiari“ v Bratislave zvíťazili 101:75. Vo svojom druhom zápase za Komárno sa predstavý v sobotňajšom dueli v Leviciach. „Levice sú veľmi silný tím, obzvlášť v domácom prostredí. My sa musíme sústrediť na svoju hru už od začiatku zápasu, fyzicky musíme byť pripravení a zamerať sa od úvodu najmä na defenzívu. Tieto nasledujúce zápasy základnej časti ligy sú pre nás veľmi dôležité,“ hovorí samotný Wisseh.

Levice – Komárno v sezóne 2014/2015: 71:107 (v), 84:94 (d), 85:95 (v)