• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po týždni pokračuje Eurovia Slovenská basketbalová liga, a to prvým kolom play-off.

BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 7.3. od 18:00

Víťazom základnej časti sa stali basketbalisti BC Prievidza, ktorí počas 36 kôl prehrali len šesťkrát, a to s Levicami, Handlovou a dvakrát s Komárnom a Interom. Prievidza už od začiatku sezóny patrila k trom najväčším adeptom na zisk titulu a aj v prvom kole play-off je jasným favoritom práve tento hornonitriansky tím. „Ako sa hovorí, je to druhá súťaž, začína sa od nuly, čiže do zápasu ideme ako do každého jedného, teda zvíťaziť.  To, že sme skončili na prvom mieste po základnej časti nás nerobí víťazmi v žiadnom kole play-off. Máme len výhodu domáceho prostredia, ktorú verím, že využijeme. Chalani sa rozhodne pobijú o každý centimeter na ihrisku,“ hovorí vedúci družstva, Tomáš Dobiaš.

Súperom prievidzských „baníkov“ vo štvrťfinále je Spišská Nová Ves. Zverenci Ivana Kurillu na tom na začiatku sezóny neboli najlepšie a vyzeralo to tak, že práve oni budú, spoločne s Nitrou, nepostupujúcim mužstvom. Potom sa však pozbierali, prekvapili v niekoľkých dôležitých zápasoch a v sobotu budú hrať prvý štvrťfinálový zápas. „Play-off je úplne iná súťaž, ako základná časť, momentálne sme na rovnej čiare a začíname prakticky odznova. Prievidza má svoju veľkú kvalitu, a ak chceme otupiť jej prednosti , musíme sa na play-off zodpovedne pripraviť. Musíme pod plnohodnotný výkon počas 40 minút. Prievidza je v tomto súboji favorit a my musíme bojovať o každý centimeter ihriska v obrane a v útoku, hrať disciplinovane, ak ich chceme prekvapiť. Viem, že nám zverenci Kruna Krajnovića nič nedarujú, a na to musíme byť pripravení. No a v neposlednom rade musíme už nastúpiť konečne kompletní,“ konštatuje tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Prievidza – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 95:53 (v), 81:54 (d),88:67(v), 101:60 (d)

MBK Rieker COM-therm Komárno – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, sobota 7.3. od 18:00

Komárno a Banská Bystrica sa v tejto sezóne, podobne ako ďalšie dve štvrťfinálové dvojice, stretli až v piatich zápasoch. Okrem štyroch stretnutí v základnej časti Eurovia SBL proti sebe stáli aj v semifinále Budiš Slovenského pohára. Vo všetkých piatich prípadoch pritom zvíťazili basketbalisti Komárna, ktorí majú aj v sobotňajšom zápase výhodu domáceho prostredia. „Všetci sa už veľmi tešíme, kedy to vypukne. V našej kabíne je veľká pohoda a začíname sa sústrediť na každý moment. Dúfam, že na zápas príde veľa fanúšikov a budú nás hnať dopredu ako to len pôjde. Každý z hráčov a trénerov potrebuje rozpumpovať adrenalín od našich vynikajúcich bubeníkov. Týmto by som chcel všetkých pozvať, aby nás prišli podporiť! Bude to skvelá séria. Verím, že zajtrajší zápas bude aj dobrou reklamou pre slovenský basketbal s mnohými emóciami tak, ako by sa v play-off patrilo,“ pozýva na štvrťfinálové stretnutie komárňanský kapitán, Jan Kratochvíl. „Na túto sériu sme sa pripravili zodpovedne. Okrem Maroša Rendlu nastúpime v plnej zostave. Musíme si dávať pozor najmä rýchlu hru Komárna a nenechať sa zaskočiť burácujúcou halou a komárňanskými fanúšikmi. Hráme s jedným z najsilnejších tímov v lige, no určite ideme bojovať o víťazstvo. Nemáme čo stratiť," povedal Richard Grznár, asistent trénera Banskej Bystrice.  

Komárno – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 91:75 (d), 100:95(d), 84:71 (v), 97:88 (v), 96:87 (SP)   

BK Inter Incheba Bratislava – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Hant aréna, sobota 7.3. od 18:00

Tretia štvrťfinálová séria je v znamení bratislavského derby. To svoju premiéru zažilo až túto sezónu, po tom, ako sa Karlovka stala desiatym účastníkom ligy. V sobotu nás čaká už šieste mestské derby v tejto sezóne a nasledovať budú minimálne ďalšie dve. Aj bratislavské družstvá sa totiž stretli v Slovenskom pohári, a to v jeho štvrťfinále. Podobne, ako to je v sérii Komárno – Banská Bystrica, tak aj pri týchto súperoch majú zatiaľ stopercentnú úspešnosť basketbalisti jedného tímu – Interu Bratislava. Tí sa s Prievidzou a Komárnom počas 36 kôl bili o prvenstvo po základnej časti, no nakoniec skončili na treťom mieste. „Aj keď do play-off ideme z tretej pozície, stále máme tie najvyššie ciele. K ich napĺňaniu isto prispeje aj skúsený Samo Udrih, ktorého čaká obnovená premiéra v žlto-čiernom drese. Tešíme sa na úvodný zápas s Karlovkou, v ktorom chceme nadviazať na všetko pozitívne zo vzájomných zápasov v základnej časti,“ znie oficiálne vyjadrenie klubu.

Nováčik ligy vo svojom premiérovom ročníku prekvapil. Nikto na začiatku sezóny nečakal, že sa umiestni na výbornom šiestom mieste, ba dokonca, že bude bojovať aj vyššie priečky, ako tomu bolo. Okrem toho, že na domácej palubovke predvádzali veľmi dobré výkony, tak niekoľkokrát uspeli aj u súpera. Proti Interu Bratislava sa im však v tejto sezóne nepodarilo uspieť ani raz. „Hráme historicky prvé klubové play-off v najvyššej súťaži, takže prioritou bude nazbierať cenné skúsenosti, so cťou vzdorovať obhajcovi titulu, ktorý je síce jasným favoritom série, ale každý zápas začína od 0:0, my máme minimálne tri duely garantované a dúfam, že hráči i tréneri urobia všetko preto, aby sa s Interom pobili o čo najlepší výsledok,“ povedal František Kubala, šéftréner Karlovky.

Inter Bratislava – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 108:62 (d), 81:60 (v), 104:66 (d), 87:66 (v), 97:64 (SP)

MBK Handlová – BK Iskra Svit

ŠH, sobota 7.3. od 18:00

Najvyrovnanejšia séria nás čaká medzi Handlovou a Svitom. Tieto dve družstvá sa v štvrťfinále stretli už viackrát, naposledy minulý rok, keď do semifinále postúpili hráči Svitu, ktorí si nakoniec vybojovali aj bronzové medaily. Tento rok sa však séria začína v Handlovej, ktorá po základnej časti skončila na štvrtom mieste. „Máme výhodu domáceho prostredia, o ktorú sme vlastne bojovali. Dôležitý bude dobrý vstup, udržať si domácu výhodu, vyhrať prvý zápas, hrať dobrú obranu a rýchlo. Súpera poznáme, stretli sme sa s ním veľakrát. Vieme, čo od nich očakávať. Dôležité bude dobre brániť. Prvý zápas je často krát ten najdôležitejší. Ako sa do play-off vstúpi, tak potom aj pokračuje. Chcem doň vstúpiť s veľkou energiou, cieľom je určite postup ďalej a boj o medaily,“ povedal handlovský kapitán, Ondrej Haviar. Hoci Handlovčania o svojom postavení pred play-off vedeli medzi prvými, nevybojovali si ho jednoducho. Ich najväčším súperom v boji o štvrtú priečku bol práve Svit. „Sme pripravení zabojovať o prvé víťazstvo v sérii. Nastúpime kompletní. Chceme potvrdiť stúpajúcu formu z posledných zápasov základnej časti,“ hovorí prezident Iskra Svit, Ján Drobný.

Handlová – Svit v sezóne 2014/2015: 47:101 (v), 74:83 (d),86:77(v), 87:71 (d), 82:99 (SP)