• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

7. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy začína už o deň skôr, predohrávkou zápasu Prievidze s Nitrou. V sobotu sú na programe už zvyšné štyri zápasy, ale s malou zmenou. Duel medzi Banskou Bystricou a Handlovou, ktorý sa mal pôvodne odohrať na pôde Banskobystričanov, sa uskutoční v Handlovej.

BC Prievidza – MBK SPU Nitra

Niké Aréna, piatok od 18:00

V piatok nás čaká prvý zápas 7. kola najvyššej mužskej basketbalovej súťaže. V predohrávke privítajú vicemajstri z Prievidze basketbalistov Nitry. Prievidžania majú za sebou náročný zápas, a to banícke derby so svojím odvekým rivalom z Handlovej. Hornonitrianske derby číslo 105. však pre Prievidzu nedopadlo tak, ako sa očakávalo. Domov sa vrátili len s jedným bodom, šesťbodovou prehrou a zraneným rozohrávačom. Corey Jefferson si totiž tri minúty pred koncom zápasu nešťastne roztrhol achilovku. „Stalo sa, čo sa stalo, sme veľmi smutní, že sa Corey zranil. Musíme hrať ako družstvo, napraviť niektoré veci, ktoré nám nešli proti Handlovej, najmä čo sa týka obrany. Dobré je, že je zápas v piatok, lebo musíme hneď hrať a musíme sa dnes dobre pripraviť, musíme vyhrať a pokračovať v tej dobrej sérií,“ hovorí Marko Batina.

Nitra, ktorá bola dlhé roky na výslní slovenského basketbalu a patrila k jeho špičke, túto sezónu zatiaľ iba čaká na svoje prvé víťazstvo. Mladému tímu, pod vedením skúseného trénera Ľubomíra Urbana, sa v poslednom kole nepodarilo na domácej palubovke zdolať basketbalistov Svitu, ktorým podľahli vysoko o 29 bodov. Okrem Romana Vida a Justina Warda ani jeden z nitrianskych hráčov neprekonal desaťbodovú hranicu. Nitranom však stále v tíme chýba Marián Kysela a Lukáš Bukovič, ktorí sa do hry nezapoja ani v piatkovom súboji v Prievidzi. „Prievidza je už tradične jedným z najsilnejších družstiev v súťaži, medzi ich hlavné opory možno zaradiť legionárov, ktorí sú zastúpení na všetkých herných pozíciách. Medzi silné stránky nášho súpera možno zaradiť podkošovú silu, skúsený obvod a taktiež veľkým bonusom sú fanúšikovia, ktorí sú často ich šiestym hráčom na palubovke. Našou prioritou bude hrať rýchlo dopredu, zlepšiť tímovú obranu, viac komunikovať medzi sebou a byť agresívnejší. Hlad po víťazstve je veľký, všetci preto pôjdeme do zápasu naplno a verím, že svojich fanúšikov nesklameme,“ hovorí nitriansky pivot Adam Štefek. 

BK Levickí Patrioti – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH Levice, sobota 25.10. od 18:00

Levice v poslednom kole prvýkrát v tejto sezóne spoznali, ako chutí prehra. Spolu s Komárnom boli jedinými tímami, ktoré od prvého zápasu ťahali víťaznú šnúru, a práve Komárno bolo prvým tímom, na ktorý Levice nestačili. Doma však žlto-zelení zostali aj naďalej neporazení, a to môže pokračovať aj po sobotňajšom domácom zápase s Karlovkou. „Radi by sme sa v sobotu vrátili na víťaznú vlnu, hoci ak si niekto myslí, že nás čaká ľahký zápas, je na veľkom omyle. Na stredajšiu prehru v Komárne už nemyslíme, zápas si hráči ešte raz pozreli a vrátili sa k chybám, ktoré sme robili. Teraz sa už pozeráme dopredu. Čaká nás húževnatý súper, my však chceme pokračovať vo víťaznom ťažení na domácej palubovke,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Nováčik z Karlovky aj naďalej čaká na svoje druhé víťazstvo v sezóne. Toho prvého sa mladý tím, pod vedením Milana Černického, dočkal už v úvodnom kole Eurovia SBL, na palubovke Nitry. Odvtedy však Bratislavčania zaznamenávajú jednu prehru za druhou. V sobotňajšom kole si hráči Karlovky budú musieť ustrážiť najlepšieho strelca celej ligy, Luku Igrutinoviča, ktorý stál pri všetkých 4 víťazstvách Levíc. „Na Levice sa zodpovedne pripravíme a verím, že im budeme robiť problémy. Chceme odohrať vyrovnanú partiu tak, ako tomu bolo v druhom polčase súboja proti Banskej Bystrici. Musíme sa vyvarovať zbytočných chýb a ustrážiť si doskoky pod oboma košmi. Pozor si budeme musieť dať najmä na Igrutinoviča, ktorý hrá v posledných zápasoch výborne a navyše ako rozohrávač dosahuje veľký počet doskokov. Hecneme sa a pôjdeme do toho s čistou hlavou,“ hovorí hráč Karlovky, Lukáš Hoferica.

BK Iskra Svit – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra Aréna, sobota 25.10. od 18:00

Jedno derby máme za sebou a v sobotu nás čaká aj druhé, a to východniarske, medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou. Basketbalisti Svitu si v tejto sezóne zatiaľ vedú pomerne dobre a okrem prvej prehry s Interom a domácej prehry s Prievidzou v 3. kole sa im podarilo zvíťaziť vo všetkých zápasoch. Momentálne ťahajú šnúru troch víťazstiev,  keď najprv doma porazili Banskú Bystricu, potom Handlovú a naposledy zvíťazili v Nitre. Spišská Nová Ves je na tom zase naopak. Na svojom konte má len dve víťazstvá a štyri prehry. V poslednom zápase však len tesne podľahli majstrovi, a keby stála pani šťastena na ich strane a Tomášovi Osvaldovi by padla jeho trojka v posledných sekundách, z víťazstva by sa radovali práve oni. „Na derby do Svitu cestujeme dobre naladení, s úmyslom pokúsiť sa uhrať dobrý výsledok. Naposledy sme síce doma Interu nešťastne podľahli, ale výkon aký sme proti majstrovi ukázali, nás oprávňuje nemať pred Svitom strach. Mladí hráči nám začínajú splácať dôveru, ktorú do nich vkladáme, a hoci ešte majú pochopiteľné rezervy, ich výkon ide jednoznačne nahor,“ hovorí vedúci družstva Spišskej Novej Vsi, Miroslav Majerčák.

MBK Handlová – ŠKP Banská Bystrica

ŠH Handlová, sobota 25.10. od 18:00

Tento zápas sa mal pôvodne odohrať v Banskej Bystrici, no na základe žiadosti „policajtov“ sa duel uskutoční v handlovskej športovej hale. Práve tam sa v stredu odohralo 105. Hornonitrianske derby, v ktorom si Handlová tvrdo vybojovala víťazstvo nad Prievidzou, ktorým „baníci“ pretrhli šnúru prehier. Významné, a najmä prvé víťazstvo majú na svojom konte aj zverenci najmladšieho trénera v lige, Martina Blaha. Banskobystričania zatiaľ na domácej pôde neodohrali ani jediný zápas v sezóne a zo súperových paluboviek si odnášali jednu prehru za druhou. Premiérové víťazstvo prišlo až v 7. kole, keď porazili Karlovku sedembodovým rozdielom, 86:79.

BK Inter Incheba Bratislava – MBK Rieker COM-therm Komárno

Hant Aréna, sobota 25.10. od 18:00

Šláger kola sa očakáva v bratislavskej Hant aréne, kde aktuálny majster Slovenska privíta doposiaľ neporazené Komárno. Inter Bratislava má na svojom konte zatiaľ iba jedinú prehru, a to s Prievidzou. Druhá im však hrozila v poslednom kole, keď v stredu zvíťazili v Spišskej Novej Vsi len o jeden bod. „Cez týždeň sme potvrdili, že na súperových palubovkách nám to ešte nejde celkom podľa našich predstáv, preto by sme si opätovne radi doma napravili chuť. Máme na to peknú príležitosť, keďže privítame lídra súťaže,“ hovorí manažér tímu, Michal Ondruš. Komárno zatiaľ žne úspechy na domácich, ako aj súperových palubovkách. V 7. kole sa dokonca stalo prvým premožiteľom Levíc. V sobotu budú mať príležitosť pripísať si ďalšie prvenstvo, a to zvíťaziť na Interi, čo sa tento rok takisto zatiaľ nikomu nepodarilo. Interu si však bude chcieť ustrážiť domácu neporaziteľnosť, a tak sa v sobotu môžeme tešiť na určite zaujímavý a zápas.