• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotu, 18. októbra, pokračuje Eurovia Slovenská basketbalová liga štyrmi zápasmi 5. kola. Piaty zápas sa odohrá o deň neskôr, v nedeľu 19. októbra, medzi Komárnom a Karlovkou.

BK Inter Incheba Bratislava – MBK SPU Nitra

Hant Aréna, sobota 18.10. od 18:00

Majster v piatom kole na domácej palubovke privíta basketbalistov Nitry. Tí sa v tejto sezóne zatiaľ len trápia a stále čakajú na svoje prvé víťazstvo v prvom ročníku Eurovia SBL. „Čaká nás jeden z najťažších súperov v lige. Na každej pozícii majú dvoch kvalitných hráčov, tým pádom sa nedá zamerať na ubránenie len jedného hráča. Musíme hrať tímovo v obrane, ale aj v útoku a hlavne musíme byť koncentrovaní na každý detail počas celých 40 minút. Dúfam, že do tohto stretnutia pôjdeme tak, ako do zápasu proti Komárnu, kde sme hlavne prvý polčas hrali dosť vyrovnanú partiu so súperom z môjho pohľadu. Určite budeme chcieť nechať na palubovke všetko a zanechať dobrý dojem,“ hovorí Jakub Novysedlák. Nitre bude v sobotňajšom zápase pravdepodobne chýbať Marián Kysela, ktorý má narazené obličky, a takisto aj Lukáš Bukovič, ktorý už síce začal trénovať, no na prvý zápas si ešte chvíľu počká.

Favoritom tohto zápasu je pre väčšinu basketbalových priaznivcov určite domáci Inter Bratislava, ktorý si v poslednom kole namáhavo vybojoval víťazstvo v Handlovej. Aj napriek tomu, že v Hant aréne sa očakáva jednoznačný priebeh zápasu, domáci basketbalisti svojho súpera nechcú podceniť. „Podľa skautingu sme videli nejaké veci, ktoré by na nás Nitra mohla skúsiť. Zápas určite nechceme brať na ľahkú váhu. Tréningový proces vyzerá dobre, tím je v tempe a taktické veci ešte ladíme. Ideme do toho naplno, od prvej minúty chceme do zápasu vstúpiť vo vysokom tempe a neponechať nič na náhodu,“ povedal asistent trénera Interu Bratislava, Tomáš Polák.Domácim stále budú chýbať dlhodobejšie zranený Peter Šimek, a takisto aj Martin Rančík.

BC Prievidza – ŠKP Banská Bystrica

Niké Aréna, sobota 18.10. od 18:00

Týždeň po tom, ako sa basketbalisti Banskej Bystrice postavili úradujúcemu majstrovi Slovenska, ich čaká aj zápas proti aktuálnemu vicemajstrovi. Prievidžanov čaká len druhý domáci zápas v tejto sezóne. V tom prvom si v reprízovanom finále poradili s Interom Bratislava, a po 29-bodovom víťazstve v Karlovke môžeme v Niké Aréne očakávať plnú halu. Prievidžania túto sezónu našli premožiteľa zatiaľ iba raz, a to ešte v úvodnom zápase v Leviciach. V sobotu si teda môžu pripísať štvrté víťazstvo v rade. Banskobystričania však, podobne ako Nitra, na svoje prvé víťazstvo v sezóne ešte len čakajú. „Bude to ťažký zápas. Bystričania majú štyroch Američanov, ktorých nepoznám. Súpera nemôžeme podceniť, musíme hrať našu hru, organizovane, disciplinovane a trpezlivo. Verím, že vyhráme,“ hovorí Milojko Vasilič, ktorý si v minuloročnej sezóne obliekal dres ŠKP Banská Bystrica.

Prievidza sa však aj naďalej musí zaobísť bez Mareka Jašša. Čo sa týka Banskej Bystrice, tak k dlhodobo zranenému Marošovi Rendlovi sa pridal aj Peter Dorazil, a v sobotňajšom zápase ho tak neuvidíme.

BK Levickí Patrioti – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH Levice, sobota 18.10. od 18:00

Levičania vstúpili do novej sezóny naozaj úspešne, keď po domácich víťazstvách nad Prievidzou a Handlovou, uspeli aj na nitrianskej palubovke. „Víťazstvo v Nitre nás povzbudilo, aj keď zápas ukázal, že herne je stále na čom pracovať,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj. V piatom kole však Levičania v domácom prostredí privítajú basketbalistov Spišskej Novej Vsi, ktorí majú na svojom konte dve víťazstvá a dve prehry. „Čaká nás ďalší náročný zápas, Spišiaci rozhodne nie sú súperom, ktorého by bolo treba podceniť. V Leviciach je počas víkendu tradičný Levický Jarmok, takže športová hala by mala v sobotu zažiť poriadny nápor fanúšikov,“ skonštatoval levický manažér.

Spišiaci majú za sebou veľmi nepríjemnú prehru s Komárnom, ktorému doma podľahli až o 39 bodov. V sobotu ich teda v levickej hale plnej fanúšikov čaká náročný duel. „Cestujeme na palubovku tímu, ktorý ešte neprehral. Mňa to veľmi neprekvapuje, pretože Levice disponujú veľmi silnou základnou päťkou. Na rozohrávke dominuje Igrutinovič, ktorý má skvelú prienikovú hru a výborné trestné hody. Pod košom majú  vysokého Oluiča, bodovo ich drží Jurjevič, skúsene hrá Klár, takže výsledky Levíc sa dali očakávať. Každý zápas je však iný, my do Levíc cestujeme s úmyslom potrápiť favorita agresívnou defenzívnou a poctivou individuálnou obranou, pretože len to je cesta ako sa dá v Leviciach uspieť,“ povedal tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

BK Iskra Svit – MBK Handlová

Iskra aréna, sobota 18.10. od 18:00

Zaujímavý zápas sa očakáva vo Svite, kde domáci basketbalisti privítajú tím MBK Handlová. Svit v poslednom kole zdolal hráčov Banskej Bystrice o sedem bodov, no len pár dní predtým neuspel v domácej premiére s aktuálnym vicemajstrom z Prievidze. Zo štyroch zápasov má na svojom konte zatiaľ dve víťazstvá a dve prehry. Handlovčania sú na tom o niečo horšie. Po úvodnom 19-bodovom víťazstve v Spišskej Novej Vsi nasledovali tri prehry. Najprv na domácej palubovke s Komárnom, potom v Leviciach a naposledy opäť doma, a to s Interom. V tomto zápase však majstrovi víťazstvo nedarovali len tak jednoducho a rozhodlo sa až v poslednej minúte zápasu. O to viac Handlovú domáca prehra zabolela, a preto môžeme očakávať, že do Svitu sa tento hornonitriansky tím príde pobiť o víťazstvo. V stredajšom zápase sme však mali možnosť vidieť aj novú posilu „baníkov“, amerického krídelníka Prestona Purifoya. Ten vo svojej premiére v handlovskom drese odohral takmer 18 minút a zaznamenal 5 bodov a 4 doskoky.  

MBK Rieker COM-therm Komárno – VŠEMvs Karlovka Bratislava

MŠH Komárno, nedeľa 19.10. od 18:00

Piaty zápas piateho kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy sa odohrá až v nedeľu, 19. októbra a Komárňania v ňom na domácej palubovke privítajú nováčika z Karlovky. Práve hráči Komárna si v novej sezóne počínajú najlepšie a zatiaľ sa nenašiel tím, ktorý by ich porazil. Po prvom domácom víťazstve nad Bystricou nasledovala výhra v Handlovej, ďalší domáci úspech s Nitrou a naposledy si poradili so Spišskou Novou Vsou. V sobotu si tak môžu pripísať už piate víťazstvo v rade. Ak by sa tak stalo, na druhej strane by sa jednalo už o štvrtú prehru nováčika za sebou. Karlovka síce v úvodnom kole Eurovia SBL prekvapila a zvíťazila v Nitre, no vo zvyšných troch zápasoch si rýdzo slovenský tím nedokázal poradiť so Svitom, Spišskou Novou Vsou a Prievidzou.