• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na hornej Nitre sa pokúsia v 19. kole zastaviť domáce tímy víťazné série súperov. Prievidza bude mať takú úlohu proti Leviciam, Handlová proti Spišským Rytierom. Pod Tatrami si zahrajú proti sebe Svit a Inter Bratislava. 

Niké SBL - 19. kolo (sobota 15. januára o 18.00 h):

/hrá sa v režime OP/

Iskra Svit - Inter Bratislava

K zápasu: Luka Bujas zatiaľ čaká na svoje prvé víťazstvo na lavičke Svitu. Jeho zverenci mali uplynulý víkend neplánovanú pauzu, Levice museli pre koronavírus odložiť stretnutie s Iskrou. O to viac času mali "medvede" na hernú transformáciu pod vedením nového trénera. Teraz by ju radi doma ukázali, aby ešte prehovorili do boja o vyššie méty. "V sobotu privítame doma Inter. Mali sme týždeň na prípravu, tak verím, že odohráme zápas, po ktorom budeme môcť byť spokojní. Týmto chcem pozvať aj našich fanúšikov a dúfam, že si tento zápas užijú," uviedol asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Interisti si počas týždňa dohrávali duel s Prievidzou, na víťazstvo sa museli nadrieť a dokonca sa v koncovke o to strachovať (68:66). Dva body do tabuľky sa napokon rátajú, vďaka ním majú stále blízko k tretej priečke. Čo je však horšie, je zranenie ústrednej postavy tímu - Ivana Gandia-Rosu. Status portorikánskeho rozohrávača je pred sobotňajším stretnutím otázny, jeho absencia by však bola citeľnou stratou pre "žlto-čiernych". "V lige je už odohraných veľa zápasov, každý tím pozná svojho súpera viac ako dosť. Myslím si, že sa so Svitom nemáme čím prekvapiť. Všetko záleží od nasadenia, prístupu hráčov k tomuto stretnutiu. Ideme zabojovať o dôležité dva body. Verím, že to zvládneme," prezradil manažér tímu Miroslav Páleník. 

Kto píska: Pavel Fuska, Peter Karniš, Tomáš Kiss

Kde sledovať:

 DSC 2056

BC Prievidza - Patrioti Levice

K zápasu: Prievidza mohla získať proti Interu druhé víťazstvo v sezóne, zbabraná koncovka ju bude ešte asi dlho mrzieť. Stačila by možno jedna lopta a výhra by cestovala na hornú Nitru (66:68). Takto sa opäť o čosi vzdialila nádej na účasť v tohtosezónnom play off. Otázkou je, či v domácom prostredí bude k dispozícii Josh McFolley, ktorý po slovnej prestrelke odišiel počas stretnutia v Pezinku do šatne. "Je to v podstate najlepší tím ligy. Majú najlepšie výsledky a dobrých hráčov. Samozrejme, to musíme rešpektovať, ale rozhodne sa ich nemôžeme zľaknúť, pretože hráme doma a máme svoju kvalitu. V obrane zo seba musíme vydať všetko, doskakovať a byť v pohybe. Potrebujeme hrať to, na čom sme sa s trénerom dohodli v šatni. Keď to budeme dodržiavať a vydáme zo seba všetko, tak budeme spokojní, bez ohľadu na výsledok. V konečnom dôsledku, mali by sme hrať s plným nasadením ako tím," myslí si krídelník BC Luka Dmitrovič. 

Patrioti boli po dlhšej dobe tímom s nútenou koronavírusovou prestávkou. Z tohto dôvodu museli odložiť nielen víkendový duel so Svitom, ale aj úvodný štvrťfinálový zápas Alpsko-jadranského pohára na palubovke českého Ústí nad Labem. To je teraz už uzatvorená kapitola, teraz ich čaká návrat do hustého ligového kolotoča. V Prievidzi by už mohol byť k dispozícii aj Šimon Krajčovič, rozohrávač Levíc absentoval pre zranenie v zápase s Komárnom. V hre bude aj dlhá víťazná séria jeho tímu. "Po vynútenej pauze sa vraciame do zápasového kolotoča. Tešíme sa na zápas, zároveň sa máme na pozore, pretože vieme, čo nás v Prievidzi čaká. Poctivo sa pripravíme a budeme ako tím bojovať, aby sme po zápase boli spokojní," povedal tréner Patriotov Michal Madzin.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Zdenko Zubák, Peter Macura

Kde sledovať:

 5

MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

K zápasu: Vysoká prehra v Lučenci (78:103) priniesla zdvihnutý prst od vedenia handlovského klubu. "Baníci" totiž stále podávajú výkony ako na hojdačke, namiesto boja o hornú polovicu tabuľky, ich možno čaká súboj so Svitom o 6. miesto. Z tohto dôvodu má pre nich súboj so Spišskými Rytiermi mimoriadny význam. Mimoriadne pozitívnou správou pre Handlovú je návrat fanúšikov na tribúny, často sú totiž 6. hráčom tímu. "Nastúpime proti kvalitnému súperovi, ktorý je momentálne vo veľkej forme. Po víťazstve v Slovinsku v rámci Alpsko-jadranského pohára prídu Spišiaci do Handlovej bez pochýb s veľkým sebavedomím. V prvom rade by som chcel na sobotný zápas pozvať našich fanúšikov, pretože oni nám môžu dať veľkú energiu. Práve tú budeme v stretnutí s favoritom potrebovať. Uvedomujeme si, že nás čaká ťažký zápas. Napriek tomu sa v ňom chceme prezentovať dobrým výkonom. Verím, že na palubovku prinesieme dobrú energiu, pretože práve tá nám v niektorých predošlých zápasoch chýbala," vyhlásil tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Na hornú Nitru ale pricestuje sebavedomý súper, ktorý sa vezia na víťaznej vlne. Spišskí Rytieri v lige neprehrali tri stretnutia po sebe, naposledy proti Prievidzi (101:71). Pozitívne výkony si preniesli aj do Alpsko-jadranského pohára, dôkazom bol cenný triumf na palubovke slovinského Šenčuru (93:86). Teraz by "Novovešťania" radi pridali štvrtú výhru za sebou, čím by si vytvorili mierny odstup od štvrtého Lučenca. "V prvom rade sme museli dobre zregenerovať po náročnej ceste zo Slovinska, no keďže sme tam dokázali uspieť, regeneruje sa ľahšie. Chce sa mi povedať, že ak by sme podali taký výkon ako v Senčure, tak nemôžeme v Handlovej prehrať, ale... Čaká nás súper, ktorý nám v tejto sezóne akosi nesedí. Už sme tam raz dostali 'latu', prehrali sme aj doma a tak dúfam, že sa karta tentoraz otočí v náš prospech. Vieme, kde sú hlavné zbrane 'baníkov' a ak budeme hrať koncentrovane a rozumne, tak môžeme byť úspešní. Zastaviť trojkovú streľbu Handlovej a vymyslieť niečo na ich špecifickú obranu, to bude úloha dňa a ja pevne verím, že na jeho konci si povieme, že sme odviedli dobrú robotu. Šialený január pokračuje, je to veľká záťaž, no zároveň aj výzva, no sme pripravení bojovať," vyjadril sa asistent trénera Rytierov Erich Korfanta. 

Kto píska: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Ján Kurpaš 

Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan, Barbora Klorusová