• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V 15. kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy nás čakajú štyri zápasy, ktoré sa odohrajú v riadnom termíne, teda v sobotu a jeden v nedeľu.

ŠKP Banská Bystrica – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH AŠK Dukla na Štiavničkách, sobota 22. 11. od 18:00

„Karlovka sa od nášho posledného vzájomného duelu posunula výsledkovo i herne omnoho vyššie,“ začal svoje predzápasové úvahy tréner Banskej Bystrice Martin Blaho a o súperovi ďalej skonštatoval: „Je to tím, ktorý nemožno podceňovať, nakoľko sa to môže veľmi rýchlo otočiť proti nám. Preto si musíme dať na nich veľký pozor a plne sa skoncentrovať na to, aby sme si svoju prácu odviedli na 100%, a to sa týka absolútne všetkých vecí, ktoré si úspešný výsledok a kvalitný herný prejav vyžadujú, na čele s maximálnou koncentráciou na každú jednu sekundu v zápase, na čo možno najsprávnejšie a najefektívnejšie vyhodnotenia a riešenia daných situácií. Plus nikto z nás si nepripustil do hlavy fakt, že súper pracuje iba so Slovákmi a je prezentovaný ako tím, pre ktorý je každé víťazstvo pekným bonusom.“ Pre úplnosť dodávame, že mladý kouč nemôže počítať s dlhodobejšie zranenými Petrom Dorazilom a Marošom Rendlom. Do hry sa však už vrátil Christopher Matagrano.

Bystričania sa teda znova predstavia doma. Pomaly si zvykajú, že po tom, čo boli dlho v „exile“ pre rekonštrukciu haly, budú teraz pred vlastným publikom hrať – s jedinou výnimkou – už všetky stretnutia až do konca kalendárneho roka. Na opačnej strane však bude stáť mladé a dravé mužstvo, ktoré už dokázalo uspieť aj na súperových palubovkách vo Svite a Nitre. „Policajtom“ majú pritom „vysokoškoláci“ čo vracať, keďže v 6. kole s nimi prehrali 79:86.

Banská Bystrica – Karlovka v sezóne 2014/15: 86:79 (v)

BC Prievidza – MBK Handlová

Niké aréna, sobota 22.11. od 18:00

Najočakávanejší zápas 15. kola je medzi Prievidzou a Handlovou. Na 106. hornonitrianske derby sa fanúšikovia môžu tešiť nie len kvôli tradičnej elektrizujúcej atmosfére, ale aj kvôli výročiu najväčšieho basketbalového derby na Slovensku. Presne pred 45 rokmi, 22.11.1969, sa uskutočnil prvý zápas Handlovej s Prievidzou v najvyššej basketbalovej súťaži. Tieto zápasy vždy majú svoje čaro a skoro vždy sú veľmi vyrovnané. To sme mohli vidieť aj v ich prvej tohtoročnej konfrontácii, keď po vyrovnanom súboji zvíťazili handlovskí „baníci“ nad prievidzskými rozdielom šiestich bodov. „Čaká nás odvetné derby, tentokrát na domácej palubovke. Máme im čo vracať, keď sme u nich prehrali. V ich kádri došlo k obmenám na, ktoré sme dobre pripravení. Keď budeme hrať tak, ako v Banskej Bystrici, hrať dobrú obranu, tak si myslím, že uspejeme. Verím, že bude plná hala a naši fanúšikovia budú naším šiestym hráčom tak, ako doteraz,“ povedal hráč BC Prievidza Juraj Hašan.

Aj napriek tomu, že Handlová v poslednom stretnutí doma podľahla Svitu a Prievidza vysoko zvíťazila v Banskej Bystrici, v sobotu v Niké aréne očakávame vyrovnaný súboj. „Na Prievidzu sa poctivo pripravujeme. Ideme k momentálne asi najsilnejšiemu súperovi v lige. Predvádza veľmi dobrú hru postavenú na skvelej obrane a všetci jej hráči sú veľmi nebezpeční v útoku. Čaká nás veľmi ťažký boj, v ktorom môžeme zvíťaziť jedine tak, že budeme počas celých 40 minút poctivo makať ako tím,“ hovorí pred derby handlovský športový riaditeľ, Ivan Kartáč. 

Zápas odvysiela internetová televízie Huste.tv

Prievidza – Handlová v sezóne 2014/2015: 66:72 (v)

BK Iskra Svit – MBK SPU Nitra

Iskra aréna, sobota 22.11. od 18:00

Iskru Svit v sobotu po dvoch týždňoch čaká ďalší domáci zápas. Po sérii nešťastných prehier sa na zverencov Rudolfa Juga v stredu usmialo šťastie. Z handlovskej palubovky si priniesli veľmi cenné víťazstvo, ktoré pre nich neznamenalo len prerušenie trojzápasovej šnúry prehier, ale aj zachovanie si tabuľkového postavenia, nakoľko práve v stredu sa v Handlovej rozhodovalo o tom, kto bude na štvrtej priečke. „Svitu sa zranil prvý rozohrávač Coley a výsledkom toho boli tri prehry v rade, naposledy však dokázali otočiť zápas v Handlovej, čiže z toho nám vyplýva, že nás nečaká jednoduché stretnutie,“ hodnotí situáciu vo Svite hráč Nitry Adam Samek.

Nitra zase v poslednom kole doma privítala dvojnásobného majstra Slovenska, Inter Bratislava. Nitrančanom sa basketbalistov Interu však zaskočiť nepodarilo a s Bratislavčanmi prehrali vysoko 73:101. Teraz ich čaká ďalší náročný zápas na súperovej palubovke. „Doma sme s nimi dokázali hrať tri štvrtiny vyrovnanú partiu, ale potom sme v záverečnej 10-minútovke vybuchli. Ak podáme koncentrovaný výkon počas celého priebehu zápasu, tak určite môžeme uspieť,“ hovorí Adam Simek.   

Nitra – Svit v sezóne 2014/2015: 83:54 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH, sobota 22.11. od 18:00

Levice v sobotu na domácej palubovke privítajú hráčov Komárna. Tí si v stredajšom zápase na svoje konto pripísali dva body po tom, ako zvíťazili na Karlovke o 13 bodov. V tomto zápase za Komárno najviac bodov nastrieľala dvojica T.J. Bannister a Saša Janković, ktorí obaja zaznamenali 19 bodov. Aj Levičania v stredu cestovali ku svojmu súperovi, ktorým bola Spišská Nová Ves a práve Levickí Patrioti boli jediným tímom 14. kole Eurovia SBL, ktorý nezvíťazil u svojho súpera. Po predĺžení Levičania podľahli Spišskej Novej Vsi o 8 bodov. V tomto zápase však opäť nastúpili len ôsmi. Žlto-zelení tak v sobotu budú chcieť zabojovať o ďalšie domáce víťazstvo a vrátiť Komárnu prehru zo 6. kola, v ktorom „lodiarom“ podľahli o 36 bodov.

Levice – Komárno v sezóne 2014/2015: 71:107 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

HANT Aréna, nedeľa 23. 11. od 18:00

Jasnými favoritmi sú domáci. Pred vlastným publikom ešte neprehrali a ako líder by si z mužstvom z dolnej polovice tabuľky mali hravo poradiť. Lenže interisti pripomínajú, že „Spišiakov neradno podceňovať. Stačí si spomenúť, koľko problémov narobili Interu v zápase 6. kola, keď doma prehrali o jediný bod 85:86.“ A áno, zrejme aj povestný kúsok šťastia im vtedy chýbal, aby sa postarali o veľké prekvapenie. Žlto-čierni však zdôrazňujú, že nič iné ako v poradí ôsme domáce víťazstvo v tomto ročníku si nepripúšťajú. A to aj napriek tomu, že ešte stále nie sú kompletní a okrem Petra Šimeka, ktorý sa pomaly zotavuje po problémoch s Achilovkou stále čakajú na návrat legionárov Petara Babiča a Jordana Dykstru. 

Stretnutie bude mať zvláštnu príchuť pre tvorcu hry Spišiakov Gorana Bulatovča, ktorý uplynulé dva ročníky strávil práve v Interi a získal s ním dva majstrovské tituly. „Buli“ patri medzi obľúbencov bratislavského publika. Mimochodom, na opačnej strane bude stáť Stano Baldovský, odchovanec spišskonovoveského basketbalu a dlhoročný kapitán BK 04 AC LB, ktorý do hlavného mesta zamieril na jar pred play-off.

Inter – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/15: 86:85 (v)

 

Foto: Petis Jaško