Vytlačiť
Kategória: Preview

Po týždni nás čaká ďalšie kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, a takisto aj prvé zápasy v roku 2015.

MBK Rieker COM-therm Komárno – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 3.1.2015 od 18:00

Oba tímy zakončili rok 2014 prehrou. Komárno prekvapivo nezvládlo zápas v Spišskej Novej Vsi, kde prehrali o šesť bodov. Basketbalisti Karlovky zase prehrali u silného súpera v Prievidzi, kde však predviedli solídny výkon a ešte pár minút pred koncom druhej štvrtiny vyhrávali. V sobotu čaká zverencov Milana Černického ďalší náročný zápas proti súperovi, ktorý sa v tabuľke pohybuje na najvyšších priečkach. „Favoritom bude určite domáci tím. My nebudeme mať čo stratiť, chceme hrať nebojácne. Už v Prievidzi sme ukázali, že vieme hrať aj s najlepšími tímami v lige. Radi by sme nadviazali na dobré výkony z konca roka a do toho nového vstúpili úspešne,“ hovorí asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič. Karlovke aj naďalej v družstve chýba zranená dvojica Filip Lehman a Richard Kucsa a v Komárne bude nováčikovi chýbať aj mladý Marek Doležaj, ktorý si plní svoje povinnosti s reprezentačným mužstvom do 17 rokov.

Komárno – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 99:61 (d), 94:81 (v)

EUCOS Levickí Patrioti – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH, sobota 3.1.2015 od 18:00

V Leviciach nás čaká súboj dvoch tímov zo spodnej časti tabuľky, pričom oba celky bojujú aj o postup do play-off. Levice sa momentálne nachádzajú na ôsmej priečke, no nad deviatou Spišskou majú len dvojbodový náskok. Samozrejme treba pripomenúť, že žlto-zelení majú odohratý o jeden zápas menej, nakoľko ich stretnutie 22. kola sa uskutoční až 25. februára. „Naposledy sme tam odohrali dobrý duel. Verím, že šanca na prvú osmičku stále žije a my sa o ňu pobijeme o to viac že nás motivujú aj takí, ktorí nám neveria. No my zabojujeme za tých,  čo stoja za nami v dobrom aj v zlom, lebo o tom je basketbalový fanúšik. Tak tomu bolo aj v poslednom domácom zápase s Komárnom,“ povedal tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Ako sme už spomínali, Levickí Patiroti mali o niečo dlhšiu prestávku, ako ostatné tímy. Posledný zápas odohrali pred dvoma týždňami, 20. decembra, a v domácom prostredí zdolali Handlovčanov o dva body. Teraz ich čaká ďalší zápas na domácej palubovke. „Keďže sme mali dlhšiu pauzu ako ostatné tímy, hráči si poriadne oddýchli aj trénovali. Zdravotný stav v tíme je dobrý, okrem dlhodobo zraneného Galatu a chorého Drapáka nastúpime v plnej sile,“ hovorí o zdravotnom stave Patriotov Ladislav Garaj. V tíme žlto-zelených však došlo k čerstvej zmene. „Posilou do realizačného tímu je Oleg Meleščenko, ktorý je v Leviciach veľmi populárny a aj vďaka nemu očakávame v sobotňajšom súboji proti Spišiakom plný dom. Náš súper dokázal napriek oslabeniu zdolať v poslednom kole Komárno, takže nás určite nečaká ľahký zápas. Doma však potrebujeme vyhrávať,“ dodáva levický manažér.

Levice – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 93:73 (d), 75:83pp (v)

BK Inter Incheba Bratislava – MBK SPU Nitra

Hant aréna, sobota 3.1.2015 od 18:00

V prvom zápase v roku 2015 privítajú Interisti tím Nitry. V poslednom kole sa majstrovi veľmi nedarilo, keď neuspel na palubovke Handlovej. V zápase však Interu chýbal rozohrávač Nenad Miloševič, ktorý nenastúpil kvôli chorobe. Ten by už v sobotňajšom zápase proti Nitre mal nastúpiť a Bratislavčanom bude chýbať iba Peter Šimek. „Pohľad do tabuľky hovorí jasne o tom, kto je favorit. Súpera však nemienime podceňovať. Naopak, chceme ísť od začiatku za naším cieľom a okrem prvého víťazstva v novom roku 2015 ponúknuť fanúšikom aj čosi najviac.“

Nitrania majú za sebou dlhšiu pauzu, keď ich duel 22. kola čaká až vo februári. Po dlhšej prestávke tak cestujú na palubovku aktuálneho majstra, ktorý je favoritom tohto zápasu. „Hráme proti súperovi, ktorý je na prvom mieste, z nášho pohľadu teda pôjde o mimoriadne náročný zápas. Dlhšie sme nehrali, keďže sme si preložili stretnutie s Levicami, preto sa musíme hneď skoncentrovať na dobrý výkon počas celého zápasu a hlavne zabudnúť na to, čo sa dialo v Komárne. Inter má silných podkošových hráčov, z tohto pohľadu budú preto doskoky veľmi dôležité a ak ich poodstavujeme a zlepšíme tímovú obranu, tak môžeme odohrať kvalitný zápas a potrápiť ich,“ hovorí hráč Nitry, Adam Samek.

Inter Bratislava – Nitra v sezóne 2014/2015: 109:54 (d), 101:73 (v)

BK Iskra Svit – MBK Handlová

Iskra aréna, sobota 3.1.2015 od 18:00

Šláger kola a súboj o štvrtú priečku v tabuľke nás čaká vo Svite, kde zverenci Rudolfa Juga privítajú basketbalistov Handlovej. Obe družstvá ukončili rok 2014 najlepšie ako len mohli, a to víťazstvom. Svit zvíťazil v Banskej Bystrici a prerušil tak 5-zápasovú šnúru prehier. Čo sa týka vzájomných zápasov, tak v tejto sezóne si dvakrát plný bodový zisk pripísal len Svit. „Pripravujeme sa zodpovedne na veľmi ťažký zápas,“ hovorí prezident BK Iskra Svit. V tíme „podtatrancov“ však došlo k nečakanej zmene. „Nastúpime bez Mártinša Berkisa, s ktorým sme po vzájomnej dohode rozviazali kontrakt,“ informuje nás Ján Drobný. Svit tak čaká prvý zápas v novom roku bez svojho kapitána.

Aj v Handlovskom tíme však došlo k zmene. Družstvo opustil center Joshua Crawford a pribudol rozohrávač Jaytornah Wisseh. Ten sa už v Handlovej nachádzal dlhšiu dobu, avšak kvôli zraneniu si svoju premiéru v handlovskom drese odkrútil až v 22. kole, keď „baníci“ porazili majstrovský Inter Bratislava. Po jednom náročnom súperovi ich tak teraz čaká ďalší a vo Svite sa môžeme tešiť na kvalitný boj o štvrtú pozíciu. „Zápas vo Svite berieme nesmierne vážne. Je to pre nás prestížny zápas, nakoľko sme s týmto súperom v tejto sezóne už dvakrát prehrali. Aj keď majú chalani drobné šrámy, na zápas nastúpime v plnej sile,“ hovorí handlovský športový riaditeľ, Ivan Kartáč.

Svit – Handlová v sezóne 2014/2015: 101:47 (d), 83:74 (v)

BC Prievidza – ŠKP Banská Bystrica

Niké aréna, sobota 3.1.2015 od 18:00

Po minulotýždňovom víťazstve nad Karlovkou privítajú basketbalisti BC Prievidze na domácej palubovke ďalšieho súpera. Prievidžania už majú za sebou aj prvú domácu prehru v tejto sezóne, keď v 20. kole podľahli Interu Bratislava, no hneď na to si pripísali ďalšie dve víťazstvá. V sobotu ich čaká súper z Banskej Bystrice, ktorého už dvakrát v tejto sezóne dokázali poraziť. „Čaká nás súper, ktorý nás trochu prekvapil u nich doma agresívnou obranou. Sme však na nich pripravení. Majú tiež kvalitných slovenských hráčov, čiže to nebude jednoduchý zápas. Pokiaľ sa však budeme držať pokynov, tak to rozhodne zvládneme,“ povedal pred zápasom hráč prievidzského „baníka“, Jakub Pasovský. Banskobystričania momentálne ťahajú trojzápasovú šnúru prehier a víťazstvo o tak silného súpera, akým je Prievidza, by im veľmi pomohlo v ich tabuľkovom postavení.

Prievidza – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015: 105:81 (d), 85:66 (v)