• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Boje v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige pokračujú už 28. kolom. Vicemajster privíta v ťaháku kola lídra z Košíc, Lučenec už aj s novou posilou cestuje do Levíc. S novou tvárou sa predstaví v Nitre aj Inter, Karlovka si zmeria sily so Svitom a na Spiši sa domácu víťaznú sériu pokúsia prelomiť Handlovčania.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Iskra Svit

Športová hala prof. Rovného, streda 25. januára o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Marek Turčin, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Karlovka nevzdáva boj o postup do play off, aj napriek zraneniam Abrháma s Hlivákom dokázala získať mimoriadne dôležité domáce víťazstvo nad Lučencom. Svoju formu môžu potvrdiť opäť doma, tentoraz na nich čakajú hráči Svitu. Iskre chýbal počas víkendového stretnutia Gonzalez, čo sa napokon odzrkadlilo na prehre s Handlovou. Ak si chcú zverenci Michala Madzina udržať piatu pozíciu, tak musia v hlavnom meste bodovať naplno.

Kto proti komu: Dva zápasy po sebe hviezdil Marek Doležaj, zhodne zaznamenal po 25 bodov. Uvidíme ako sa mu dariť proti skúsenému Sašovi Jankovičovi.

Čísla, čísla, čísla: Svit má podstatnejšie väčšiu ofenzívnu silu ako jeho stredajší súper, ale aj veľmi zraniteľnú obranu, hlavne na palubovkách hostí.

Povedali pred zápasom:

Róbert Bečarik (hráč Karlovky): "Sme v situácii, kedy potrebujeme každý jeden bod, aby sme sa priblížili k miestenke do play off. Ideme od zápasu k zápasu a jediné, čo máme teraz v hlavách, je
najbližšie stretnutie. Proti Svitu budeme chcieť zopakovať svoj výkon zo soboty, plniť pokyny trénerov, sústrediť sa na zápas a nerobiť chyby. Máme v tíme zdravotné problémy spôsobené zraneniami, ale na to hľadieť nemôžeme. Potrebujeme vyhrať!"

Roman Findura (hráč Svitu): „Čaká nás Karlovka. Mladý, ambiciózny tím, ktorého hráči sú neustále v pohybe. Vieme, že nás čaká veľmi náročný súboj, preto musíme byť koncentrovaní od prvej minúty a nenechať ich rozbehnúť sa. Boj o čo najlepšie umiestnenie v tabuľke naberá na obrátkach a my sa ideme pobiť o dva body.“

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Handlová 

Mestská športová hala, streda 25. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Ján Kovalčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Štvorzápasová séria domácich víťazstiev Spišskej Novej Vsi môže pokračovať aj po zápase s Handlovou. Zverenci Ericha Korfanta by sa prípadným ziskom tak opäť priblížili aktuálne deviatej Karlovke. K ďalšej senzácii neboli počas víkendu ďaleko, nad lídrom z Košíc prehrali len rozdielom šiestich bodov. Na Spiš pricestuje rozbehnutá Handlová, ktorú bude hnať vidina poskočenia na piate miesto v tabuľke. "Baníci" si prilepšili triumfom nad Svitom. 

Kto proti komu: Oba tímy mali nedávno problémy na poste rozohrávača, ale ich náhradníci ich dokázali ideálne nahradiť. Budú už k dispozícii svojim trénerom v plnej kondícii Šolevič a Miloševič? 

Čísla, čísla, čísla: Štyri tímy odchádzali z palubovky Spišiakov ako porazené družstvo, Handlová si naposledy zahrala dve predĺženia s úspešným koncom.

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta (tréner Spišskej Novej Vsi): "Veľmi radi by sme zostali na domácej víťaznej vlne, no proti nám nastúpi veľmi ťažký súper. Handlová je skúsený tím, popretkávaní basketbalistami, ktorí už majú odohraných veľa ťažkých stretnutí a určite bude v tomto stretnutí favoritom. My musíme ostať pokorní, hrať so srdcom a bez rešpektu a pokúsiť sa ukázať našim skvelým fanúšikom, že dokážeme maximálne potrápiť ďalšieho súpera, ktorý je v tabuľke nad nami. Verím, že hrou i výsledkami priťahujeme do hľadiska viac divákov, búrlivé domáce prostredie nám vlieva energiu, ktorú chalani potrebujú."

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): "Na zápas sa veľmi tešíme. Spišská Nová Ves ukázala svoju silu a výmena trénera priniesla svoje ovocie. My sme sa na zápas dôkladne pripravovali a ak chceme pomýšľať na dobrý výsledok, budeme musieť odkamať celých 40 minút. Verím, že si diváci prídu pozrieť dobrý, bojovný zápas."

MBK Rieker COM-therm Komárno - KB Košice

Mestská športová hala, streda 25. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Margala

Čo je potrebné vedieť: Ťahákom kola je jednoznačne súboj vicemajstra s aktuálnym lídrom tabuľky. Komárno nemôže v najlepšom spomínať na sobotňajší duel na Pasienkoch. Ešte minútu pred koncom totiž vyhrávalo nad Interom o šesť bodov, aby nakoniec prehralo rozdielom jediného bodu. Podobná prehra už nakopla zverencov trénera Richarda Ďuriša k veľkému víťazstvu a tento počin by radi zopakovali práve proti "býkom". Košičania síce zvládli domáci súboj so Spišskou Novou Vsou, ale tréner Dražen Brajkovič skritizoval hráčov za predvedený výkon. Odčinia si to na palubovke "obuvníkov"?

Kto proti komu: Na strane domácich sa blíži návrat Bobana Tomiča, naskočí už do stretnutia proti Košiciam? A ako si s ním poradí Radenko Pilčevič?

Čísla, čísla, čísla: Päť predchádzajúcich domácich stretnutí skončilo víťazstvom Komárna, zvíťazia aj na šiesty pokus a zastavia trojzápasovú šnúru víťazstiev Košičanov?

Povedali pred zápasom:

Farad Cobb (hráč Komárna): "Všetkým nám je jasné, že nás čaká jeden z najlepších tímov v lige. V Bratislave sme odohrali smolný zápas, keď sme skoro celý zápas vyhrávali, preto nás to mrzí. Svetlé momenty z tohto zápasu chceme preniesť aj do zápasu proti Košiciam, verím, že tentoraz zápas zahráme lepšie, vyvarujeme sa stratám a šťastie tiež bude stáť konečne aj na našej strane. Očakávam tiež podporu našich fanúšikov a verím, že aj za ich pomoci to v stredu zvládneme. "  

Michal Baťka (hráč Košíc): "V Komárne sa musíme vrátiť k tej hre, ktorú sme predviedli v prvom zápase na jeho palubovke. Ak to dokážeme zopakovať, tak sa nemáme čo ho báť. Iste, vieme, že medzitým ich forma stúpla. V úvode sezóny mali zranených hráčov, získali navyše Borisa Bojanovského, ktorý vystužil ich priestor pod košom. Po dlhej ceste do Komárna to nebude nič jednoduché, ale po dobrej rozcvičke sa do nich chceme zahryznúť od prvých minút."

 

MBK SPU Nitra - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 25. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Nádeje nitrianskeho celku na postup do play off sa každým odohraným zápasom posúvajú skôr už do teoretickej roviny. Citeľná strata Filipa Pejoviča sa odzrkadlila aj do výkonu na palubovke Prievidze, kde prehrali hladko 65:107. Inter príde naproti tomu povzbudený veľkým víťazstvom nad Komárnom, aj s novým prírastkom do tímu. Na zranenie Bulatoviča sa rozhodlo vedenie klubu zareagovať angažovaním Jamesa Kinneyho.

Kto proti komu: Zaujímavé bude sledovať debut novej posily Interu, zastaví ho na nitrianskej strane Adam Samek?

Čísla, čísla, čísla: Fakty sú jasné, Nitrania nevyhrali už štrnásť stretnutí. Inter bude chcieť načať novú víťaznú sériu aj vonku, keďže naposledy prehral na Spiši. 

Povedali pred zápasom:

Jozef Mečiar (vedúci družstva Nitry): "Družstvo sa svedomite pripravuje na tento zápas pod vedením trénera Urbana. Radi by sme opäť vrátili k zlepšenému výkonu. Družstvo je kompletné bez zranení, pripravené zabojovať o najlepší výsledok."

Oliver Vidin (tréner Interu): „Zápas s Nitrou berieme veľmi vážne. Nitra môže prekvapiť každého, aj keď sa jej teraz nedarí. Od mojich zverencov očakávam, že podajú maximálne seriózny výkon a od prvej minúty budú hrať zodpovedne ako v obrane, tak aj v útoku. K tímu sa pripojil nový rozohrávač Kinney. Uvidíme, ako sa ukáže v prvom zápase. Bolo málo času, aby sme si mohli povedať viac, ale niektoré veci sa isto môžu aspoň rysovať.“

 

BK Levickí Patrioti - MBK Lučenec

Športová hala, streda 25. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Ladislav Bartoš, Peter Gacík

Čo je potrebné vedieť: Patrioti mali počas víkendu voľno, čo využili na výraznejšie zapracovanie Mychala Ammonsa do tímu a tiež podrobnejšu prípravu na stredajšieho súpera. Užšia rotácia stála Lučenec víťazstvo na Karlovke, vďaka čomu sa "vysokoškoláci" mierne priblížili ôsmemu miestu v tabuľke. Do Levíc pricestuje nováčik už aj s Jervonom Pressleym, ktorý sa k tímu Ivana Kurillu pripojil v pondelok.

Kto proti komu: Oba celky majú vo svojich kádroch po jednom novom mene. Kto sa lepšie adaptoval a bude viac nápomocný tímu? Ammons alebo Pressley?

Čísla, čísla, čísla: Posledné víťazstvo Lučenca na palubovkách hostí sa datuje k 30. novembru, posledná levická domáca prehra zase k 7. januáru. Čísla hovoria v prospech Patriotov, v oboch doterajších vzájomných zápasoch zvíťazili nad svojim stredajším súperom, ale ani v jednom prípade to nemali jednoduché.

Povedali pred zápasom:

Jaroslav Musil (hráč Levíc): „Čaká nás náročný zápas proti Lučencu, ktorý už dokázal túto sezónu potrápiť nejedného favorita, preto sa na súboj proti nemu pripravujeme zodpovedne. Lučenec má aktuálne novú posilu pod košom, uvidíme ako to ovplyvní ich hru. My sa musíme v prvom rade sústrediť na náš výkon od príchodu do haly až do odchodu z nej, vyvarovať sa hluchým úsekom v hre, bojovať ako tím a užívať si basketbal. Očakávam náročný zápas, podobne ako tomu bolo v prvom súboji na našej palubovke, kde sme o víťazstvo bojovali do samého konca. Ak do zápasu vstúpime s dostatočnou agresivitou, ak do hry dáme srdce, tak spolu s podporou našich fanúšikov musíme tento zápas zvládnuť k našej spokojnosti.“

Aaron Rountree (hráč Lučenca): "Sme veľmi radi, že ďalší súťažný zápas nás čaká proti Leviciam, ktoré patria k jedným z najlepších mužstiev slovenskej ligy. Majú veľmi dobrý tím a výbornú fanúšikovskú základňu. V poslednej vzájomnej konfrontácii sme v domácom prostredí dokázali Levice potrápiť a veríme, že sa nám to podarí aj tentokrát. Každý z nás musí zo seba na palubovke vydať maximum a hrať veľmi zodpovedne. Jedine tak môžeme pomýšľať na dobrý výsledok."

Foto: Vladimír Dorňák