• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V prvý februárový deň vykročí Eurovia Slovenská basketbalová liga už do svojho 30. kola základnej časti. Spišiaci sa v ňom skúsia získať prvé víťazstvo vonku v zápase na Karlovke, do Komárna pricestuje posilnený Svit, pod Zoborom sa predstavia basketbalisti Handlovej, nováčik si zmeria sily s Interom a na Patriotov čaká neľahká úloha doma proti Prievidzi.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala prof. Rovného, streda 1. februára o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Roman Lamoš, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: "Vysokoškoláci" z hlavného mesta sa opäť o krok bližšie môžu priblížiť k ôsmej pozícii, ktorá zaručuje účasť v play off. Musia však podať jednoznačne lepší výkon ako vo víkendovom stretnutí proti Leviciam. Viaceré absencie v zostave trénera Petra Ivanoviča zapríčinili, že Patriotom podľahli vysoko 55:93. Zlepšenie je potrebné aj na strane hosťujúceho tímu, Spišská Nová Ves predviedla v 29. kole najhorší výkon pod taktovkou Ericha Korfantu. So Svitom prehrali vysoko 60:103.

Kto proti komu: Karlovka horela v Leviciach hlavne pod košom. Napraví si reputáciu proti Spišiakom? Pricestuje do hlavného mesta aj Viktor Juríček, o ktorého sa vážne zaujíma Prievidza?

Čísla, čísla, čísla: Domáci môžu natiahnuť sériu víťazstiev pred svojim publikom už na tri stretnutia, hostia zatiaľ vonku nezvíťazili ani raz zo štrnástich pokusov. 

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): „V zápase proti Spišskej Novej Vsi chceme nadviazať na dobré výkony v domácich zápasoch, v ktorých sme uspeli. Hráči po prehre v Leviciach nabrali nové sily a teraz sa pozeráme dopredu. Pripravujeme sa svedomito a nepozeráme sa na súpera, ale na svoj výkon. Ideme si za cieľom, ktorým je postup do play off a nesmieme dopustiť to, čo sa podarilo Spišskej Novej Vsi naposledy, keď práve proti nám prelomila sériu prehier a chytila sa.“

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "Na debakel, ktorý sme utŕžili vo Svite, musíme čo najskôr zabudnúť. Podali sme v ňom najhorší výkon pod vedením nového trénera, upustili sme od tímovej hry, ktorá nás tak zdobila v predošlých zápasoch pod jeho vedením. Hráči hrali individualisticky, mysleli si, že to pôjde takto, ale ono to presne takto nefunguje a dopadlo to, ako to dopadlo. Oveľa viac ako sme si mysleli, nám chýba dvojica Hovaňák - Marshall. Vlado svojim pokojom a umom vedel udržať našu hru na vysokej úrovni. Mattove útočné doskoky i agresívna obrana umožňovala rýchle a 'ľahké' body. Na Karlovke Marshall hrať stále nebude, účasť Hovaňáka je otázna. V Bratislave sa musíme vrátiť k tomu, čo sme si dokázali, že hrať vieme. S chlapcami sme o tom hovorili, chápu, že víťazstvo je možné len tímovou hrou, snáď to na palubovke ukážu. Určite ideme na Karlovku odhodlaní."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK Iskra Svit

Mestská športová hala, streda 1. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Miroslav Matejčík, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Na juhu Slovenska je na programe dôležitý súboj o aktuálne piate miesto v tabuľke. Komárnu sa vrátil do zostavy po dlhej absencii Boban Tomič a na hre "obuvníkov" je citeľne poznať jeho prítomnosť. Zverenci trénera Richarda Ďuriša uspeli počas víkendu v Handlovej a v pondelok si zabezpečili postup do semifinále Alpsko-jadranského pohára 28-bodovým víťazstvom nad Levicami. Svit si pripísal už desiate domáce víťazstvo v sezóne, Spišiakom nadelili 103 bodov. "Podtatranci" sa na začiatku týždna výrazne posilnili, do tímu prišiel Pavol Lošonský a Saša Avramovič.

Kto proti komu: Komárňanských divákov čaká zaujímavá bitka pod košom. Na domácej stane je Wayne Langston a slovenský reprezentant Boris Bojanovský, na strane druhej jeden z najlepších pivotov ligy Anton Šoutvin. 

Čísla, čísla, čísla: Dva ofenzívne ladené celky, o víťazovi stretnutia sa rozhodne v obrane. Komárno dostáva v priemere o šesť bodov menej ako Svit.

Povedali pred zápasom:

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Po úspešnom dueli v Alpsko-jadranskom pohári proti Leviciam máme len veľmi málo času na prípravu na ligový duel proti posilnenému Svitu. Verím však, že sa zomkneme a opäť v domácom prostredí potvrdíme stúpajúcu formu a silný Svit porazíme. Dúfam, že za pomoci našich fanúšikov to zvládneme."

Patrik Sarna (hráč Svitu): „Čaká nás náročný zápas v náročnom prostredí. Pre nás je Komárno momentálne celkom nový tím, keďže sa im vrátil rozohrávač a tiež prišli hráči, ktorí proti nám ešte nehrali. Pozor si budeme musieť dať na ich doskok, ktorý nám robil problém v prvom vzájomnom zápase v Komárne a tiež agresívna obrana, s ktorou sa budeme musieť vysporiadať. Keďže je to náš tabuľkový súper, ideme sa pobiť o každý bod.“

 

MBK SPU Nitra - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 1. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek (SR), Bernhard Attwenger, Aleksandar Radonjic (obaja Rak.)

Čo je potrebné vedieť: Epidémia v nitrianskom tíme zapríčinila, že víkendový zápas v Košiciach odložili na 13. februára. Vedenie klubu však nezaháľalo, po viacerých odchodoch získali do tímu podľa klubového webu francúzskeho rozohrávača Jonathana Dogba. Handlovčania prehrali v dôležitom súboji s Komárnom a situáciu v boji o piate miesto ešte viac zamotali.

Kto proti komu: Ako si poradí Dogbo v konkurencii kvalitných handlovských rozohrávačov?

Čísla, čísla, čísla: Nitrianska séria prehier číta už pätnásť zápasov, "baníci" ťahajú aktuálne sériu dvoch víťazných zápasov na palubovkách hostí.

Povedali pred zápasom:

Jozef Mečiar (vedúci družstva Nitry): "Po vynechanom zápase s Košicami, ktorého príčinou bol zhoršený zdravotný stav hráčov, družstvo trénuje a pripravuje sa na stretnutie s Handlovou. Ku kádru sa pripojil Francúz Jonathan Dogbo, ktorý posilní tím na rozohrávke. Mužstvo je pripravené podať čo najlepší výkon."

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): "V stredu bude dôležité to, ako pristúpime k zápasu. Musíme mať správny prístup od začiatku stretnutia a pokúsiť sa predovšetkým hrať aj v obrane aj v útoku na vysokej úrovni."

 

MBK Lučenec - BK Inter Bratislava

Športová hala ARENA, streda 1. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Turček, Peter Gacík

Čo je potrebné vedieť: Lučenec nezvíťazil už v troch stretnutiach za sebou a ani štvrtá šanca na zisk dvoch bodov nebude ľahká. K nováčikovi pricestuje oddýchnutý Inter, ktorý si užil počas víkendu pobyt na rakúskych svahoch. Zverenci Ivana Kurillu by mali po prehre s Prievidzou vstúpiť do stredajšieho zápasu s výraznou posilou, na rozohrávku sa môže po zranení vrátiť najlepší strelec tímu Strahinja Stojačič. 

Kto proti komu: Ako bude z pohľadu čísel vyzerať Stojačičov návrat? A ako si s ním poradia rozohrávači Interu - Kinney a Vlahovič?

Čísla, čísla, čísla: Nováčik sa predstaví doma po trojzápasovej sérii vonku, kde sa aj začala séria prehier. Doma majú Lučenčania aktuálne tri výhry v rade.

Povedali pred zápasom:

Branislav Pipíška (hráč Lučenca): „Po ťažkom zápase v Prievidzi nás čaká ďalší súper, ktorý patrí k najväčším ašpirantom na zisk titulu. Nebudeme to mať určite ľahké, ale urobíme všetko pre to, aby sme pred zrakmi nášho fantastického domáceho publika dokázali vyhrať. Dúfam, že nás príde povzbudiť čo najviac priaznivcov, ktorí vytvoria takú skvelú atmosféru, ako na každom zápase.“ 

Michal Ondruš (generálny manažér Interu): „Voľno, ktoré sme mali uplynulú sobotu, sme využili na štvordňový teambuilding. Veríme, že sa to odzrkadlí už v najbližších zápasoch. Do Lučenca cestujeme dobre naladení a chceme tam pokračovať v novej pozitívnej sérii.“

 

BK Levickí Patrioti - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 1. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Aktuálna zdravotná situácia v levickom tíme zapríčinila, že v pondelňajšom odvetnom štvrťfinálovom stretnutí Alpsko-jadranského pohára chýbala trénerovi Teovi Hojčovi až štvorica hráčov základnej rotácie. Aj to sa podpísalo na 28-bodovej prehre s Komárnom a vyradení z pohárovej súťaže. Šumy o preložení zápasu sa napokon nepotvrdili, bude preto zaujímavé sledovať s akou zostavou vyrukujú Patrioti proti majstrovi. Prievidžania dýchajú na chrbát práve svojmu stredajšimu súperovi, po konci v Európskom pohári FIBA si počas víkendu zaknihovali ligový triumf 87:70 nad Lučencom.

Kto proti komu: Skvelé individuálne predstavenie predviedol proti Komárnu Mychal Ammons, autor 36 bodov. Proti nemu bude stáť nemenej kvalitný pivot Prievidze Rastko Dramičanin.

Čísla, čísla, čísla: Jedna víťazná séria poputuje po strede do minulosti. Bude to štvorzápasová séria Patriotov alebo dve víťazstvá v rade Prievidze?

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Väčšia časť našich hráčov základnej rotácie mala v posledných dňoch vážne zdravotné problémy, ktoré im spôsobil črevný vírus. Okrem zvracania tam boli aj vysoké teploty. V pondelok sme odohrali zápas v Komárne bez štyroch hráčov, tí zdraví dostali poriadne zabrať a tiež sa zopár z nich po zápase sťažovalo na podobné začínajúce príznaky. Keďže však v Leviciach nie je vyhlásená epidémia a súper nám nevyšiel v ústrety s preložením zápasu, tak ako sme vyšli my im zápasom deň pred Vianocami, nezostáva nám nič iné iba bojovať. Zdá sa, že play off sa blíži a tí, ktorým zateká do topánok, rýchlo zabúdajú."

Rastko Dramičanin (hráč Prievidze): ,,Urobili sme všetko pre to, aby sme boli na zápas pripravení čo najlepšie. Levice sú jedným z najkvalitnejších tímov v lige, preto ak chceme byť úspešní na ich palubovke, musíme dať zo seba maximum. Sme pripravení bojovať." 

Foto: Daniel Faix