• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po Eurovia Slovenskom pohári sa začne 34. kolom Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy záverečná štvrtina základnej časti. Hneď na úvod v nej nebude núdza o zaujímavé súboje. 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK SPU Nitra

Športová hala prof. Rovného, streda 22. februára o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Goran Slijvic (Rak.), Martin Hudec (SR), Aleksandar Radonjic (Rak.)

Čo je potrebné vedieť: Súboj dvoch tímov, ktoré neboli na Eurovia Slovenskom pohári a tiež sú aktuálne mimo play off pozícií. V pozícii favorita sú hráči Karlovky, ktorí musia zvíťaziť, ak chcú pomýšľať na ako takú šancu na ôsmu pozíciu. Zverenci trénera Petra Ivanoviča napodsledy prehrali v bratislavskom derby s Interom 68:95. V nitrianskom tíme bolo počas dlhšieho voľna rušno, skončila dvojica legionárov Nikola Miloševič a Goran Ostojič, okrem toho pustili do Handlovej Jakuba Novysedláka. K družstva sa pripojil žilinský odchovanec Róbert Rožánek. Výsledkom týchto zmien bol fakt, že ich dohrávaný zápas s Košicami museli kontumovať. 

Kto proti komu: Zaujímavé bude sledovať Rožánekov debut v Eurovia SBL, súperom na jeho poste bude skúsený Kožár či Bečarik.

Čísla, čísla, čísla: Čísla hovoria jasne v prospech Karlovky, doma získali veľkú porciu z doterajších víťazstiev. Nitrania naproti tomu čakajú na dva body už 20 zápasov, vonku zatiaľ ako posledný tím súťaže ešte nezvíťazili.

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Voľno počas pohárového týždňa sme využili na viac vecí - doliečenie zranení a chorôb, regeneráciu, ale trénovali sme celý týždeň a pripravovali sa na záverčnú štvrtinu Eurovia SBL. Vrcholia súboje o miestenky do play off a do týchto bojov chceme aj my prehovoriť. Na každý zápas sa musíme pripraviť a vydať zo seba maximum."

Jozef Mečiar (vedúci družstva Nitry): "Po dlhšom zápasovom výpadku a viacerých zmenách v kádri sa družstvo pripravuje na nasledujúce zápasy. Tréner chce zapracovať do zostavy nových mladých hráčov a stabilizovať mužstvo. Z hráčov nie je nikto zranený."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Lučenec

Mestská športová hala, streda 22. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Kiss, Peter Gacík

Čo je potrebné vedieť: Spišiaci mali tiež dlhšiu zápasovú pauzu, podľa informácií z klubového webu by mal zápas s Lučencom rozlúčkovým pre Viktora Juríčka. Slovenský reprezentant sa rozhodol napokon upísať Košiciam. Lučenec sa vďaka kontumácii zápasu s Handlovou prihlásil do boja o vyššie pozície, na ktoré nemá aktuálne veľkú stratu. Nováčik nestačil vo štvrťfinále Eurovia Slovenského pohára na neskoršieho víťaza z Košíc, podľahol im 64:98.  

Kto proti komu: Ako sa bude prezentovať v derniére Juríček? Jeho súperom bude Jervon Pressley, ktorý sa rozohral v Lučenci k dobrým výkonom.

Čísla, čísla, čísla: Domáci basketbalisti majú vo svojom prostredí dobrú bilanciu, zo šiestich predchádzajúcich stretnutí zvíťazili päťkrát. Lučenčanom sa vonku až tak nedarí, v doterajšom priebehu sezóny zvíťazili u súperov len v troch prípadoch. 

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "Keďže sme nehrali Slovenský pohár, mali sme viac času na kvalitný tréning a naplno sme ho využili. Naviac sme mali konečne čas na tímový výlet, kde sa upevňoval tímový duch. Ten, ako i kvalitný výkon budeme potrebovať na to, aby sme zdolali Lučenec, máme na to poslednú šancu v tomto ročníku ich poraziť. Určite nenastúpi Lukáš Krajňák, nedovolí mu to zranené rameno."

Richard Drábik (podpredseda Lučenca): "V Spišskej Novej Vsi by sme mali nastúpiť v plnej sile s kompletným kádrom. Tento zápas bude dôležitý z hľadiska našich ambícií prebojovať sa do prvej osmičky, preto je našim prvoradým cieľom výhra. Uvedomujeme si však, že herný prejav Spišiakov je výrazne zlepšený pod vedením nového trénera a určite to nebude taký zápas, ako keď sme proti Spišskej hrali na ich palubovke prvýkrát. Sme si vedomý aj toho, že to bude posledný zápas skúseného pivota domácich Juríčeka, ktorého progres v rámci formy si všimli Košičania a zlákali ho do svojich radov. Aj preto predpokladáme vynikajúcu atmosféru počas zápasu, ktorá, pevne veríme, bude motivovať aj našich hráčov k výborným výkonom."

 

Iskra Svit - BK Levickí Patrioti 

Iskra aréna, streda 22. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Martin Margala, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Podtatranci patrili v Bratislave k najpríjemnejším prekvapeniam celého turnaja. Len bod ich delil od finálovej účasti, ale tam nakoniec boli Košice, ktoré aj získali trofej pre víťaza. Iskra však chce preniesť dobrú formu aj do ligovej súťaže, kde ich čaká tvrdý boj o piate až ôsme miesto. Pred vlastnými fanúšikmi sa predstavia proti Leviciam. Patrioti sa rozlúčili s pohárom už vo štvrťfinále, keď nestačili v krajskom derby na Komárno. Odčiniť svoje zaváhanie môžu pod Tatrami, prípadný zisk dvoch bodov im môže pomôcť v boji o tretie miesto. 

Kto proti komu: Znamenitú formu mal v hlavnom meste Pavol Lošonský, v dobrej fazóne je aj hosťujúci Žarko Djurič. 

Čísla, čísla, čísla: Svit je mimoriadne silný doma, z celkových 15 víťazstiev zaznamenal až 12 v Iskra aréne. Svoju silu majú však vonku aj Levičania, v predchádzajúcom vzájomnom zápase dokázali nad Svitom na ich palubovke zvíťaziť 84:75.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin (tréner Svitu): "Po víkende v Bratislave sa musíme opäť čím skôr vrátiť hlavou do ligy, pretože nás hneď čaká huževnatý súper. Levice hrajú veľmi agresívne v obrane, s rýchlym prechodom do útoku a je potrebné, aby sme sa s tým vysporiadali. Tešíme sa, že hráme doma a verím, že necháme na palubovke všetko. To je naša jediná cesta a musíme v nej pokračovať aj v tomto zápase. Verím, že bude v hale super atmosféra, lebo to je to, čo nám doma tak pomáha."

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Od nedele sa zodpovedne pripravujeme na ťažķý zápas, ktorý nás v stredu vo Svite čaká. Videli sme aj na Slovenskom pohári, že Iskra po príchode nových hráčov výrazne ožila. Začína sa posledná časť základnej časti, na ktorú sa tešíme a ideme sa pobiť o čo najlepšie umiestnenie."

 

MBK Handlová - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 22. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Miroslav Matejčík 

Čo je potrebné vedieť: Hornonitrianske derby prinesie tradičný súboj dvoch tímov v odlišnom postavení. Handlovčania majú počas pohára voľno, čo využili na oddych, ale aj získanie Jakuba Novysedláka do tímu. Strata bodu za kontumáciu stretnutia s Lučencom zdramatizovala boj v strede tabuľky. Prievidza naproti tomu pokračuje v čakaní na víťazstvo, v Bratislave prekvapujúco podľahli Svitu rozdielom 18 bodov. Tím Miljana Čuroviča využil prestávku na dobitie energie do rozhodujúcej časti sezóny aj zohranie sa s novým rozohrávačom v družstve Omarom Krayemom. 

Kto proti komu: Práve Krayem môže byť x-faktorom duelu, svoju kvalitu ukázal už v úvodnom stretnutí za Prievidzu. Domáci však majú vo svojich radách Nenada Miloševiča, ktorý sa vie v dôležitých súbojoch vyhecovať k veľkým výkonom.

Čísla, čísla, čísla: Oba tímy čakajú na víťazstvo, Handlová prehrala dva duely za sebou, Prievidza dokonca o jeden ligový zápas viac. Posledné vzájomné meranie síl prinieslo nečakaný koniec prievidzskej domácej série víťazstiev, "baníci" vyhrali po predĺžení 86:81. 

Povedali pred zápasom:

Ondrej Haviar (hráč Handlovej): "Desaťdňové voľno nám padlo veľmi vhod. Niektorí hráči si mohli doliečiť zranenia, tí minutážou vyťaženejší, zase oddýchnuť a niektorí sa cez víkend stihli aj oženiť. No teraz sa už opäť koncentrujeme na najbližší zápas. Čaká nás doma Prievidza, čiže opäť klasický derby zápas. Tieto zápasy sú vždy zaujímavé a tešíme sa na ne nielen my, ale aj fanúšikovia."

Omar Krayem (hráč Prievidze): ,,Na Handlovú sa dôkladne pripravujeme. Viem, že ide o derby, preto sa teším na skvelú atmosféru a verím, že našim fanúšikom sa predvedieme v čo najlepšom svetle. Zápas rozhodne obrana. Iba keď budeme hrať dobre v obrane, môžeme vyhrať. Musíme hrať tvrdo a s dostatočnou energiou."

 

KB Košice - BK Inter Bratislava 

Angels aréna, streda 22. februára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Všetky oči basketbalovej verejnosti sa podľa očakávania budú sústrediť do metropoly východu. Repríza finále Eurovia Slovenského pohára, súboj prvého s druhým. Rivalita Košíc s Interom napíše v krátkom čase ďalšiu kapitolu, v ktorej pôjde o veľa. "Býci" môžu ziskom dvoch bodov urobiť možno rozhodujúci krok na ceste za celkovým víťazstvom v základnej časti, "žlto-čierni" sa prípadným úspechom môžu priblížiť svojmu tabuľkovému susedovi. Inter príde s cieľom odčiniť prehru pred domácim publikom v rozhodujúcom zápase o prvú trofej sezóny, Košiciam podľahli 85:95. 

Kto proti komu: Vybrať si z množstva zaujímavých duelov je náročné, ale aktuálne sa Košičania musia sústrediť hlavne na Radoslava Rančíka, ktorý sa počas víkendu prezentoval 30 bodmi vo finále. Otázne je, či bude domácim k dispozícii Vladimir Ivelja a tiež ako sa vyrovnajú s absenciou Radenka Pilčeviča. 

Čísla, čísla, čísla: Inter ukázal v nedávnej dobe dve tváre vonku, dokázal zvíťaziť v Prievidzi, ale aj zakopnúť s Lučencom a Spišskou Novou Vsou. Košice od príchodu Richarda Leška na trénerskú lavičku neprehrali v šiestich stretnutiach za sebou. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus (generálny manažér Košíc): "Všetci vieme, o aký dôležitý zápas ide. Nebudem hovoriť o nejakom zápase roka, ale určite je to dôležitý súboj. Pred Interom máme náskok dvoch víťazstiev a ak by sme uspeli v stredu, tak by sme urobili skutočne veľký krok k zisku najvýhodnejšej pozície pre play off. Každý však vie, že Inter svoju kožu lacno nepredá. Možno sa im hrá u nás lepšie, veď vonku sme s nimi vyhrali dvakrát, zatiaľ čo u nás uspeli oni. V chlapcoch je po zisku Slovenského pohára veľká energia a urobíme všetko preto, aby sme vyhrali. Ak sa to nepodarí, tak sa nič nedeje. Stále budeme mať krehký náskok pred Interom a budeme to teda mať vo svojich rukách."

Radoslav Rančík (hráč Interu): „Pohár sa skončil, pozrieme si video, vezmeme si ponaučenie a vycestujeme na zápas do Košíc. V stredu to bude dôležitý ligový zápas a keď zvíťazíme, všetko bude okej.“

Foto: Vladimír Dorňák